ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για προστασία των παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

0

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ στο πλαίσιο «αντιποίνων κατά της ΕΕ να επιβάλλει δασμούς εισαγωγής στο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας προστασία των παραγωγών που θα πληγούν καίρια από την ενέργεια αυτή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο «αντιποίνων» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζεται να επιβάλλει υπέρογκους δασμούς εισαγωγής για το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επάρκεια στα προϊόντα αυτά και δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή τους να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες καλύπτοντας μόνο το 5% της ζήτησης.

Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του εισαγόμενου ελαιολάδου και πιθανόν να ωθήσει πολλούς καταναλωτές στην επιλογή άλλων προϊόντων που δεν έχουν τις υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Μία επιβολή δασμών από πλευράς των ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απειλώντας ακόμη και την οικονομική τους βιωσιμότητά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της η ανωτέρω πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ;

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ