ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ποιους «ενοχλεί» η υπαγωγή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης στην ΕΚΑΜ;

0

Την υπαγωγή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης στη Διεύθυνση της ΕΚΑΜ Αθήνας δρομολογεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ, αναγνωρίζοντας το δίκαιο ενός αιτήματος χρόνων αλλά και εναρμονιζόμενη με το σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των ειδικών δυνάμεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γαλλία που τέτοιες ειδικές μονάδες λειτουργούν εντός ενός ενιαίου πλαισίου.

Στα ένδεκα χρόνια λειτουργίας της ΟΕΑ Κρήτης είχαν γίνει εισηγήσεις για την μετονομασία της σε ΕΚΑΜ, όμως πάντα η διαδικασία «σκόνταφτε» σε φωνές που υποστήριζαν ότι το όνομα της ΕΚΑΜ θα έπρεπε να φέρει αποκλειστικά η κεντρική υπηρεσία για λόγους κύρους και γοήτρου αλλά και άλλων παραγόντων.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μία περίπλοκη κατάσταση με πολλά προβλήματα για τα στελέχη της υπηρεσίας της Κρήτης, τα οποία ενώ έχουν ακριβώς την ίδια εκπαίδευση με τους συναδέλφους τους στη «μητέρα» υπηρεσία, είναι εκτεθειμένα θεσμικά ως προς το πλαίσιο λειτουργίας τους που ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται της εκπαίδευσης αλλά και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Κάποιοι σήμερα, όπως και κάθε φορά που εγειρόταν σχετικό θέμα όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ σπεύδει με «ρουσφετολογικό» και μεροληπτικό τρόπο να «βαπτίσει» ως ΕΚΑΜ την Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης χωρίς τα στελέχη της να πληρούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου επί της ουσίας να μπορούν να απολαμβάνουν τα προνόμια που δικαιούνται εκ του νόμου τα μέλη της επίλεκτης υπηρεσίας.

Ήταν το 2008, στη μετά Ζωνιανών εποχή, που η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ έκρινε επιβεβλημένη την ίδρυση αυτοτελούς κατασταλτικής μονάδας στην Κρήτη.

Έτσι ιδρύθηκε η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, την ύπαρξη της οποίας κάποιοι δεν την είδαν με «καλό μάτι», φοβούμενοι προφανώς την υπαγωγή της στην ΕΚΑΜ.

Η ΟΕΑ θα ήταν μία άτυπη ΕΚΑΜ, τα στελέχη της θα περνούσαν ακριβώς από την ίδια εκπαίδευση, αρκεί να μην ονομαζόταν ΕΚΑΜ.

Από το 2008 έως και σήμερα η ΟΕΑ είναι εκείνη που έχει αναλάβει την επιχειρησιακή εκτέλεση δύσκολων έως και τρανταχτών υποθέσεων, ενώ στα χρόνια αυτά δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά η μετάβαση κλιμακίου της ΕΚΑΜ στην Κρήτη όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκπαιδεύσεις με τις δυνάμεις του στρατού (αυτοδύτες, αλεξιπτωτιστές) στελέχη της ΟΕΑ Κρήτης έχουν σημειώσει πρωτιές, καταδεικνύοντας εμπράκτως το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσής τους. Και όμως η Ομάδα αυτή τον τελευταίο χρόνο δεν λαμβάνει ούτε το επίδομα των 150 ευρώ περί επικινδυνότητας που λαμβάνουν συνάδελφοί τους σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα ΤΑΕ.

Για πρώτη φορά σήμερα λοιπόν, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, η ηγεσία της ΕΛΑΣ δείχνει αποφασισμένη να κάνει πράξη αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού για λόγους ουσίας αλλά και δικαιοσύνης. Και τα στελέχη της ΟΕΑ Κρήτης το έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα.

Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία υπαγωγής της ΟΕΑ στην ΕΚΑΜ μετράει πολλά χρόνια τώρα, δεν αποτελεί «έμπνευση» των τελευταίων ημερών όπως κάποιοι κύκλοι σπεύδουν να ισχυριστούν.

Είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο (υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν) ότι το προσωπικό της ομάδας είναι αξιόμαχο σε δράσεις, επιχειρήσεις και εκπαιδεύσεις με πολλές πρωτιές.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ