ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανησυχία στην Ευρώπη προκαλεί το ατύχημα στο Αρχάνγκελσκ

0

Ιδιαίτερα ανησυχητικό -και όχι μόνο εξαιτίας της έκλυσης ραδιενέργειας (από 16 έως 20 φορές πάνω από το όριο) για μικρό χρονικό διάστημα πριν από πέντε μέρες- είναι το περιστατικό με την αποτυχημένη δοκιμή ενός οπλικού συστήματος από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άτομα. Η δοκιμή στο Αρχάνγκελσκ, από την οποία προκλήθηκε ένας μίνι πανικός για νέο πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ, επαναφέρει με επιτακτικό τρόπο το πρόβλημα των πυρηνικών και της νέας κούρσας εξοπλισμών που έχει αρχίσει από ΗΠΑ και Ρωσία.

Εξαιτίας του περιστατικού, η ρωσική κυβέρνηση και οι ρωσικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι γίνονται δοκιμές νέων όπλων, αλλά και συστημάτων προώθησης με υγρά πυρηνικά ισότοπα [όπως ξεκαθάρισαν δύο ανακοινώσεις από πλευράς της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom) και του υπουργείου Άμυνας]. Η δοκιμή στο Αρχάνγκελσκ αφορούσε, σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, την ανάπτυξη του 9M730 Burevestnik, ενός πυραύλου τον οποίο ο Πούτιν είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για «απεριόριστο βεληνεκές».

Με αφορμή την αποτυχημένη δοκιμή, δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πιο εξελιγμένους πυραύλους από αυτούς που δοκίμασαν με αποτυχία οι Ρώσοι. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί πειράματα με υγρά ισότοπα για την προώθηση πυραύλων, αλλά επειδή υπήρχε διαρροή δεν συνεχίστηκαν. Όπως έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, «οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου Skyfall (σ.σ.: κωδική ονομασία του NATO για το όπλο που δοκιμάστηκε) στη Ρωσία. Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η ευρωπαϊκή ανησυχία, όπως εκφράστηκε μετά την κατάρρευση της Συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων (INF), είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την κατάρρευση της συνθήκης. Μάλιστα, τόσο στις σχετικές αναφορές όσο και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, βασικό πρόβλημα που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την INF θεωρήθηκε η ανάπτυξη του ρωσικού πυραύλου 9M729.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ