ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα προβλήματα με το εργατικό κόστος παραμένουν

0

Η ανάγκη να μπορούν οι παραγωγοί να ασφαλίζουν τους εργάτες, κυρίως πολίτες Τρίτων Χωρών, αλλά και η δυνατότητα να μπορούν να περνούν τη δαπάνη στα έξοδά τους τέθηκε για ακόμα μια φορά επί τάπητος στις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με τους ροδακινοπαραγωγούς.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Ομάδας Ροδακινοπαραγωγών ΑΣΕΠΑ Φλώρινας, Διαμάντω Κρητικού: «Θέλουμε να δοθεί μια λύση, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να ακολουθούν μια νόμιμη διαδικασία τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους αλλοδαπούς εργάτες γης». Όπως διευκρίνισε η ίδια, «συνήθως μιλάμε για εργάτες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή τη Σερβία με τουριστική βίζα που θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, ώστε να ασφαλίζονται με εργόσημο.

Και οι ίδιοι εργάτες θα πρέπει να το αντιληφθούν αυτό. Σαφώς και υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών αυτή την περίοδο. Η κα Κρητικού επεσήμανε ότι οι αγρότες σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρύνονται με μεγάλα και άδικα πρόστιμα κατά τη διενέργεια ελέγχων, εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βράνας, ροδακινοπαραγωγός από τη Βέροια, δήλωσε: «Με τους εργάτες γης πήγαμε να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο ως συνεταιρισμοί με τις απογευματινές παραλαβές που έδωσαν μια ευελιξία και ένα παραπάνω κίνητρο στους παραγωγούς. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, το είχαμε θέσει εδώ και χρόνια στην προηγούμενη κυβέρνηση και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση, ώστε να δικαιολογούν τα έξοδά τους οι παραγωγοί».

Στο σημαντικό αυτό θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός, μετά την πρόσφατη σύσκεψη που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ όπου και συζητήθηκε μια σειρά ζητημάτων που θα τεθούν σύντομα στο ΥΠΑΑΤ μαζί με προτάσεις για την επίλυσή τους: «Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που ακουμπά στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Εργασίας, όπου προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδομάτων είναι η ανεργία. Καλό θα είναι να επιδοτείται και η εργασία, είμαστε υπέρ ενός νόμιμου και διαφανούς καθεστώτος που θα επιβραβεύει την απασχόληση στο χωράφι. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο ΟΑΕΔ.

Υπάρχει πρόβλημα σε νευραλγικές για τη χώρα καλλιέργειες όπως είναι ο καπνός, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα. Το ζήτημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών είναι μείζον θέμα και χρειάζεται η συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ