ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το Σεπτέμβριο αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού

0

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ένα ακόµα πιο ευέλικτο σύστηµα που θα διευκολύνει τους επιχειρηµατίες, τους ελεύθερους επαγγελµατίες αλλά και τους αγρότες να ρυθµίζουν τις οφειλές τους.

Άλλωστε οι αριθµοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης, αφού στις 54 εβδοµάδες λειτουργίας για τους αγρότες, στην πλατφόρµα υποβλήθηκαν 369 αιτήσεις µε σκοπό τη ρύθµιση των χρεών προς ΑΑ∆Ε, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση). Και εξ αυτών ήδη 230 αγρότες έχουν πλέον ρυθµίσει τις οφειλές τους προς ΑΑ∆Ε και ΕΦΚΑ.

Παράλληλα ετοιµάζεται νοµοθετική ρύθµιση, που θα πατάει πάνω σε πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και θα προσφέρει «ασυλία» από ποινικές ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη, προκειµένου να µπορούν, χωρίς τον φόβο του εισαγγελέα, να βάζουν την υπογραφή τους και να προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις µεγάλων επιχειρηµατικών δανείων.

Σηµειωτέον ότι η σχετική πρόταση, που αποτελεί πάγιο αίτηµα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα είναι έτοιµη µέχρι το τέλος του µήνα και, αφού λάβει το πράσινο φως από τα αρµόδια όργανα της Κοµισιόν, θα πάρει τον δρόµο προς ψήφιση.

Κι ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αναµόρφωση της πλατφόρµας του εξωδικαστικού µηχανισµού, επιχειρηµατίες, ελεύθεροι επαγγελµατίες και αγρότες έχουν ρίξει το βάρος στη ρύθµιση των οφειλών τους προς την Εφορία και τα ταµεία σε 120 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήµατα που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του εξωδικαστικού µηχανισµού για τη ρύθµιση οφειλών επιχειρήσεων, οµόρρυθµων εταίρων, ελευθέρων επαγγελµατιών και αγροτών, αθροιστικά µέχρι σήµερα:

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιµασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, οµόρρυθµοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελµατίες και αγρότες.

Έχουν υποβληθεί 6.877 αιτήσεις από επιχειρήσεις, οµόρρυθµους εταίρους, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες.

Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθµίσει τα χρέη τους µε ευνοϊκό τρόπο 2.107 επιχειρήσεις, οµόρρυθµοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελµατίες και αγρότες.

∆ηλαδή περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό µηχανισµό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ