ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

0

Μια μέση τιμή όχι άνω των 60 λεπτών ανά κιλό διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να δυσανασχετούν και τους εξαγωγείς να επικαλούνται τις συνθήκες της εξωτερικής αγοράς, προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης μετά που θα ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού για τη σταφίδα (γύρω στο 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στο νούμερο 2), ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμών παραγωγού στα οινοστάφυλα, με τα οινοποιεία της οργάνωσης να ανοίγουν προς τα τέλη του Αυγούστου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν “τσάμπα” τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», διερωτάται προς τη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του, ότι ένας εξαγωγέας του Ηρακλείου με τον οποίο είχε συμφωνήσει φέτος να του δώσει τα σταφύλια του με 60 λεπτά το κιλό, στο τέλος του άφησε ατρύγητα δύο αμπέλια, λέγοντάς του ότι «για να σου τα πάρω, θα ρίξουμε την τιμή στα 50 λεπτά», κάτι που ο κ. Πρινιωτάκης αρνήθηκε.

«Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Όταν λοιπόν είναι 90 λεπτά το κιλό το κόστος κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Καταλήγοντας, ο Μάνθος Πρινιωτάκης προτείνει στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να διεκδικήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποζημίωση κατά κιλό προϊόντος στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την αιτιολογία των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή των σταφυλιών.

«Αν μπορούσαν, θα πλήρωναν καλύτερα»

«Αν μπορούσαν οι εξαγωγείς θα μας έδιναν καλύτερες τιμές. Ούτε τον εξαγωγέα τον συμφέρει να απογοητεύεται ο παραγωγός και να σταματάει να παράγει. Δε φταίνε οι εξαγωγείς για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς», απαντάει από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αμπελουργών, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, ο συνεταιριστής, «τώρα ξεκίνησε ο τρύγος στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Είμαστε σε ένα ποσοστό όχι πάνω του 20% έως 30%. Και μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται για τον παραγωγό από 50 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Ο αφανισμός της σουλτανίνας είναι αυτή τη χρονιά. Δε φταίνε όμως οι εξαγωγείς, φταίνε οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι με δυναμικές ποικιλίες. Αυτές τις δυναμικές ποικιλίες εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε με το προϊόν που παράγουμε. Γιατί το προϊόν που παράγουμε έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πρώιμες και όψιμες. Είναι μέσα στην αγορά από 6 έως 7 μήνες»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, «οι οποίοι στην παρούσα φάση παραδίδουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι έχουμε πρόβλημα εμείς στο κομμάτι του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαστε η τελευταία χώρα που παράγει σουλτανίνα και έχουμε ένα μικρό κομμάτι στην αγορά λίγων ημερών. Και ανάλογα με το πότε θα φύγουν από το παιχνίδι η Ισπανία και η Ιταλία, θα δούμε να διαμορφώνονται και καλύτερες τιμές για το δικό μας προϊόν»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως “γερασμένο” τον κρητικό αμπελώνα στον τομέα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανίνας (τόμσον) και τονίζει την ανάγκη για μια άμεση αναμπέλωση, στη βάση όμως μιας σωστής μελέτης. «Αν δεν είναι η μελέτη σωστή, καλύτερα να μη γίνει αναμπέλωση»...

Στο μεταξύ, όταν η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι χαμηλή, ο παραγωγός σταφιδοποιεί, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει για φέτος ο Μύρων Χιλετζάκης, χωρίς να περιμένει βέβαια και ο ίδιος σπουδαίες ποσότητες σταφίδας.

Ετοιμάζονται τα οινοποιεία

Εξάλλου, προβληματική είναι η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να καταλήξει και να δημοσιοποιήσει τις τιμές. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.

Προφανώς και φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες για τους παραγωγούς που εμπιστεύονται τον κόπο τους στην ΕΑΣΗ, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για οινοστάφυλα.

Στους 1.000 τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή

Πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να παραχθεί και φέτος από τον Προφήτη Ηλία, ενώ είναι ζήτημα αν σε όλο τον νομό θα παραχθούν γύρω στους 1.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ακούγονται τιμές παραγωγού που δε θα διαφέρουν από τα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, εμείς ζητάμε από τους μεταποιητές να δώσουν καλύτερες τιμές, περιορίζοντας το κέρδος τους, ώστε να δώσουν και κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για την κατάσταση των αμπελιών, μάλιστα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι δε θα παραχθούν φέτος καθόλου σταφύλια σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ενώ όπου παράγονται σταφύλια η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50%!

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να επανεξετάσει σχήματα όπως αυτά των Ομάδων Παραγωγών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ