ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Υποψίες για εμπρησμό

0

Τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια εκκενώνονται - Στα 40 μέτρα ύψος φτάνουν οι φωτιές στην περιοχή.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία κατακαίει συμπαγές πευκόδασος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής. Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι για να γίνει εκκένωση, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και βρίσκονται μια ανάσα από τα χωριά. Σε επιφυλακή για να πράξουν το ίδιο βρίσκονται και οι κάτοικοι στο χωριό Σταυρός. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φλόγες στην περιοχή ξεπερνούν τα 40 μ. ύψος!

Νωρίτερα απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο απειλείται από τις φλόγες που το έχουν ζώσει. Δυστυχώς, δύο εκκλησάκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη μονή κάηκαν. Στο χωριό Μακρυμάλλη χτυπούν καμπάνες για να εκκενωθεί το χωριό, ενώ κόπηκε και το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι υδροφόρες να ανεφοδιαστούν.

Δύσκολο το έργο, εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα πευκόδασος το οποίο καίγεται αυτήν τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς, με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις και καίει συμπαγές πευκόδασος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ