Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων των Ατόμων, Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία «ΑΓΑΠΗ», ιδρύθηκε το 1989, στη πόλη του Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία γονέων, κηδεμόνων και φίλων των ατόμων με αναπηρία (Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες) και λειτουργούσε τη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης και Εκπαίδευσης ΑμεΑ. H Μονάδα αναβαθμίστηκε σε Κέντρο και τώρα ο Σύλλογος λειτουργεί το «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση «ΑΓΑΠΗ».
Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ», είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (Νόμος 1111/72) και πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (ΦΕΚ 836/ Β/ 19-03-2012), απόφαση Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά τετραετία από τη Γενική Συνέλευση με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιο, σύμφωνα με το καταστατικό του.
Σκοπός του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εκάστοτε ωφελουμένων στο Κέντρο του, καθώς και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό και όλη η δομή των προγραμμάτων, έχει στόχο την αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του κάθε ατόμου.
Σκοπός του Κέντρου του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη, η διατήρηση και η βελτίωση των δεξιοτήτων του κάθε ατόμου μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του κάθε ατόμου και ιδιαίτερα η εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση, στην ημιαυτόνομη διαβίωση και στην κοινωνικοποίηση τους. Οι ωφελούμενοι που εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα προέρχονται από τη πόλη, τα προάστια και τα γύρω χωριά του Νομού. Η μετακίνηση τους, γίνεται με το λεωφορείο του Συλλόγου και με δύο ναυλωμένα ταξί.
Το «Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση με τον δ.τ. «ΑΓΑΠΗ» του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» από τον Μάρτιο του 2017 λειτουργεί ως δικαιούχος της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση με τον δ.τ. «ΑΓΑΠΗ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 – 2020», Άξονας 5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Επίσης στηρίζεται οικονομικά από δωρεές συμπολιτών και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, επιδοτούμενα προγράμματα, συνδρομές μελών και από τη διάθεση των προϊόντων και κατασκευών των εργαστηρίων του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ».
Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, το Δήμο Ρεθύμνου και τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑΜεαΑ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ), το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Παράρτημα Ρεθύμνης (Ε.Ε.Σ.), τις Ξενοδοχειακές Μονάδες CRECOTEL, κ.α..
Ο Σύλλογος από τον Ιούλιο του 2015, στεγάζεται στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που έχει παραχωρηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης στη διεύθυνση Παπανικολάου 23, στη Καλλιθέα.
Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και ως δράσεις του ορίζονται οι ενέργειες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
Είναι ο μοναδικός φορέας σε επίπεδο νομού, που παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και στηρίζει ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» είναι στελεχωμένη από ένα Ψυχίατρο, μία Ψυχολόγο και Κοινωνικούς Λειτουργούς και παρέχουν Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για τη ψυχολογική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους.
Το έργο των Συνοδευτικών Υπηρεσιών που παρέχει η Κοινωνική Υπηρεσία περιλαμβάνει:
- Συμβουλευτική παρέμβαση και ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελουμένων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
- Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
- Ενεργοποίηση εθελοντών και συμμετοχή τους στη λειτουργία του Κέντρου.
- Συνεργασία με τοπικούς φορείς, με εντός και εκτός Κρήτης παρεμφερείς φορείς.
- Συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τα παρακάτω Προγράμματα – Δραστηριότητες:
- Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης
- Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων
- Ψυχιάτρου
- Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας
- Πρόγραμμα Εργοθεραπείας
- Πρόγραμμα Άθλησης
- Πρόγραμμα Κοινωνικού Λειτουργού (τραγουδιού, χορού, ενδυνάμωσης μνήμης ανάγνωσης βιβλίων)
- Πρόγραμμα Σωματογνωσίας, Σωματικής και Στοματικής Υγιεινής – Εκπαίδευση στην Αυτοεξυπηρέτηση
- Θεατρικό Παιχνίδι – Πρόγραμμα Εμψύχωσης
- Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης
- Πρόγραμμα Ελεύθερης Απασχόλησης
Εργαστήρια:
- Γενικής Χειροτεχνίας,
- Οικιακής οικονομίας
- Κηπουρικής
- Κατασκευής Μπομπονιέρας - Προσκλήσεων Γάμων και Βαφτίσεων