Λιγότερους φόρους;

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος – http://www.thrapsaniotis.gr

Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της ΔΕΘ όλο και θα… πληθαίνουν οι καλές ειδήσεις που έχουν σχέση με τα οικονομικά και τη φορολογία… Και η αλήθεια είναι ότι παρόλο που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση να συντηρήσει ένα καλό κλίμα, στον ΕΝΦΙΑ που ήρθε ήδη τις είδαμε τις μικρές μειώσεις. Κάτι είναι κι αυτό!

Το επόμενο βήμα από άρχισαν από νωρίς να καλλιεργούν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αφορούν σημαντικές μειώσεις στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, κατ’ επάγγελμα αγροτών και αυτοαπασχολουμένων (εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες) τις οποίες φέρνει η εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος.

H κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να νομοθετήσει για τα φυσικά πρόσωπα μόνο δύο αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος:

α) τη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ και

β) την προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι: Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, του συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ.

Δηλαδή το αφορολόγητο δεν θα προκύπτει πλέον έμμεσα, με αφαίρεση ενός σταθερού ποσού ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900 ευρώ από τον φόρο που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα, βάσει της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας. Αλλά θα είναι καθορισμένο ονομαστικά στο επίπεδο των 8.636 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 8.636 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 10.000 ευρώ θα ισχύει ο μειωμένος από το 22% στο 9% συντελεστής φόρου εισοδήματος.

Με το νέο σύστημα το ονομαστικό καθορισμένο βασικό αφορολόγητο των 8.636 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα και από μισθούς ή συντάξεις, ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα μειωθεί από το 22% στο 9%.

Από το φορολογικό έτος στο οποίο θα εφαρμοσθούν πλήρως όλα τα αναφερθέντα παραπάνω οι φόροι εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα μειωθούν σε απόλυτα μεγέθη περισσότερο για όσους δηλώνουν ετησίως εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και λιγότερο για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως 20.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που θα ισχύσουν οι αλλαγές, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν βαρύνονται με τέκνα θα ωφεληθούν με μειώσεις στα ετήσια ποσά φόρου που αναλογούν στα εισοδήματά τους:

– έως 177,24 ευρώ για τους δηλούντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 και μέχρι 20.000 ευρώ.

– από 177,24 έως 277,24 ευρώ για τους δηλούντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 30.000 ευρώ.

– από 277,24 έως 377,24 ευρώ για τους δηλούντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ.

– από 377,24 έως 1.977,24 ευρώ για τους δηλούντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ και μέχρι 200.000 ευρώ.

Έτσι εξειδικεύουν τα μέτρα οι ειδικοί. Μένει να δούμε στη ΔΕΘ πόσο κοντά θα είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επειδή συνηθίζεται το βήμα της να καθορίζει την οικονομική πολιτική της. Και στη συνέχεια η ίδια η ζωή θα δείξει αν οι εξαγγελίες έχουν περιεχόμενο και δεν είναι λόγια του αέρα.

Στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την αντικειμενικότητα μας, θα παρακολουθούμε από κοντά τα πράγματα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close