Nova2play με 100 Mbps

Τα capital controls

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος – http://www.thrapsaniotis.gr

Προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι θα είναι πολλαπλά τα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία όπως εκτιμούν το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας ότι θα έχει η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θεσπίστηκε με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η λέξη-κλειδί, την οποία επικαλούνται οι αναλυτές, έπειτα από 50 μήνες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, είναι η εμπιστοσύνη. Οπως εξηγούν, η κατάργηση των περιορισμών αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να οδηγήσει σε προσέλκυση επενδυτών, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, επιστροφή καταθέσεων, όχι μόνο από ιδιώτες, αλλά και από εταιρείες που προτιμούσαν να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Ειδικώς η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και κατά συνέπεια για την τόνωση της ανάπτυξης. Aυτά τα θετικά αποτελέσματα, βεβαίως, σημειώνουν οι αναλυτές, ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε άλλα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία καταργεί τις διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων «αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική και γενικότερη οικονομική σταθερότητα και τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μια πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters ότι η άρση των capital controls «σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και αυξανόμενη εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έφυγαν από τις τράπεζες περίπου 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ το Σαββατοκύριακο μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έως την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου του 2015. Από αυτά επέστρεψαν στη συνέχεια και έως σήμερα περίπου τα 17 δισ. ευρώ. Η ανησυχία των καταθετών και των επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκατέλειπε το ευρώ είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων και την επιβολή των περιορισμών.

Η αναστάτωση και η επιβάρυνση του κόστους των συναλλαγών με το εξωτερικό, καθώς και η περαιτέρω επιβάρυνση των τραπεζών, επέφεραν στην ελληνική οικονομία ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, οδηγώντας σε μείωση των εξαγωγών, ακόμη και σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η πλήρης άρση τους έγινε με σύμφωνη γνώμη όλων των θεσμών, που είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επίσης, έγινε σε απόλυτη συμφωνία με τις τράπεζες. Είχε προηγηθεί μια περίοδος σταθερότητας, με επιστροφή των καταθέσεων και υποχώρηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Θα παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις επιπτώσεις που είχαν αυτά στους απλούς ανθρώπους, στις εξευτελιστικές ουρές των πρώτων ημερών, προκειμένου να βγάλει κανείς 60 ευρώ την ημέρα… Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Ποιος δεν γνωρίζει ούτε ζούμε σε μια εποχή που αγνοούνται συστηματικά οι άνθρωποι και τονίζονται ιδιαίτερα η σπουδαιότητα των αριθμών.

Να το χαίρονται το σύστημα τους! Εμείς ως απλοί άνθρωποι του λαού, ουδόλως μας ενδιαφέρουν τέτοια παιχνίδια. Έτσι κι αλλιώς οι επιπτώσεις; Των συνεχόμενων μνημονίων ήταν σαρωτικές πάνω μας… Τι νόημα λοιπόν μπορεί να έχει για μάς η άρση των capital controls; Καμία, απολύτως!

Σχετικά άρθρα