ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκθεση «Utopian Luster» - Η Μαρία Καρκανάκη φωτογραφίζει ένα μέλλον δυσοίωνο…

0

Μια ιδιαίτερη νότα θα δίνουν ως τις 17 Σεπτέμβρη, στο στενό της οδού Κορνάρου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, οι φωτογραφίες της Μαρίας Καρκανάκη.

Με τίτλο «Utopian Luster», η έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε, με τη φωτογράφο να δέχεται τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκόμενων, για την όμορφη δουλειά και το συγκεκριμένο project που υλοποίησε, με στόχο να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.

Ο τόπος και το σημείο που επιλέχθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης, η περιρρέουσα ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, λειτουργούν ευεργετικά και μετατρέπουν τους περιπατητές της, σε θετικούς αγωγούς, έτοιμους να δεχτούν τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει η κ. Καρκανάκη μέσα από το πρώτο της ολοκληρωμένο φωτογραφικό εγχείρημα.

Η ίδια μιλώντας για το στόχο της μέσα από το συγκεκριμένο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε λέει μεταξύ άλλων:

«Στη συγκεκριμένη θεματική αυτό που πραγματεύομαι είναι η ασφυκτική σχέση του φυσικού τοπίου και της πλαστικής κυριαρχίας. Μέρος της δουλειάς αυτής αποτελείται από ένα πλήθος ανθρώπινων φιγούρων, αλλού περισσότερο συμπαγές αλλού διασκορπισμένο, προσεγγισμένο μετωπικά χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά τους αφού έχουν καλυφθεί με πλαστική σακούλα. Άνθρωποι αναγκασμένοι, χωρίς ταυτότητα, χωρίς διαφυγή».

Η Μαρία Καρκανάκη ξεκίνησε το 2014 τα μαθήματα φωτογραφίας στην ελληνική φωτογραφική εταιρία Κρήτης. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα workshops και όπως σημειώνει τα τελευταία χρόνια άρχισε να φωτογραφίζει πάνω σε συγκεκριμένο θέμα.

«Αυτό με βοήθησε κυρίως στο να εμβαθύνω και να δημιουργώ ένα πιο οργανωμένο και ομοιογενές σύνολο εικόνων», επισήμανε η Ηρακλειώτισσα φωτογράφος, η οποία συνέχισε λέγοντας ότι:

«Η καλή φωτογραφία για μένα είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει το μυαλό σου σε πολλά μονοπάτια, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πάντα για αυτήν και που μπορεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας. Ο Roland Barthes στον «Φωτεινό θάλαμο», έλεγε ότι η φωτογραφία είναι στο βάθος ανατρεπτική όχι όταν φοβίζει, διεγείρει ή και στιγματίζει, αλλά όταν είναι στοχαστική».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Καρκανάκη μιλώντας για την έκθεση της έχει αναφέρει πως:

«Το περιεχόμενο της σειράς ‘Utopian Luster’ αποτελεί μια φωτογραφική διεισδυτική αφήγηση της ασφυκτικής σχέσης ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και την πλαστική κυριαρχία με κριτήριο την παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η δύσκολη αυτή συμβίωση, που συναντάται σε όλους σχεδόν τους γεωγραφικούς τόπους, αναδεικνύεται στη συγκεκριμένη θεματική, μέσω της κάλυψης από πλαστική σακούλα, ανθρώπινων υφών και χαρακτηριστικών.

Τα αντικείμενα, ταυτοποιημένα με ελλιπείς λεπτομέρειες, καθίστανται αίολες και απορρυθμισμένες παρουσίες, έχοντας χάσει τη σύνδεση που είχαν με το αρχικό τους περιβάλλον. Εικόνες «παγωμένες» συμπλέκονται με τη ροή του χρόνου, τη μεταβλητότητα του σύγχρονου τοπίου και τον εγκιβωτισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα που αναδύεται στη σύγχρονη εποχή και ορίζει ξεκάθαρα τον νέο κυρίαρχο».

Η Μαρία Καρκανάκη γεννήθηκε το 1976 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γραφιστική στο Bournemouth University της Αγγλίας. Από το 1998 διατηρεί δημιουργικό γραφείο, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με διαφημιστική εταιρία για εκδόσεις περιοδικών ποικίλου ενδιαφέροντος. Το 2014 ολοκλήρωσε το Σεμινάριο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης (ΕΦΕΚ) για αρχάριους φωτογράφους κι έκτοτε αποτελεί μέλος της.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις κι εκδόσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ