ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έργα αξιοποίησης του Φράγματος των Ποταμών

0

Δύο σημαντικά έργα, που αφορούν στην αξιοποίηση του νερού στο Φράγμα των Ποταμών, προγραμματίζει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Ο διευθυντής διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης μίλησε στο «Ρ» για τα έργα αυτά τα οποία πρόκειται πολύ σύντομα να δημοπρατηθούν.

Το διυλιστήριο στο Γιαννούδι

Το πρώτο έργο αφορά στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, δηλαδή στην κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Γιαννούδι που εντάχτηκε στο έργο «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020»

Το έργο είναι δυναμικότητας 30 χιλιάδων κυβικών ημερησίως ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για 45 χιλ. κυβικά ημερησίως αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο προϋπολογισμός του έργου μέσω του οποίου θα υδρευτούν ο δήμος Ρεθύμνου αλλά και περιοχές του δήμου Μυλοποτάμου  ανέρχεται στα 18,1 εκ.+ ΦΠΑ και έχει 30 μήνες περιθώριο κατασκευής

Το συγκεκριμένο έργο που θα κατασκευαστεί σ’ ένα χώρο 48 στρεμμάτων που έχει ήδη εξαγοραστεί, προβλέπει την εξυπηρέτηση 30.000 ενεργών υδρομέτρων στο Δήμο Ρεθύμνου και άλλων 6.200 υδρομέτρων σε 11 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μυλοποτάμου, ενώ αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να βγει η διακήρυξη.

Μάλιστα, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης στις νέες εγκαταστάσεις στο Γιαννούδι, έχει προβλεφθεί να μεταφερθούν και τα γραφεία του ΟΑΚ.

Επέκταση αγωγού άρδευσης

Το δεύτερο έργο αφορά στην επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης το οποίο και εντάχτηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 5 εκ.150 χιλ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ έχει εξασφαλίσει όλες τις εγκρίσεις. Θα δημοπρατηθεί από το υπουργείο υποδομών και έχει 12 μήνες περιθώριο κατασκευής.

Το έργο της επέκτασης της άρδευσης θα καλύψει 15 χιλ. στρέμματα και τις περιοχές από την Πηγή έως τον Πρίνο, αλλά και περιοχές κοντά στο Ρέθυμνο, όπως Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι. Οι περιοχές αυτές θα έχουν άμεσο οικονομικό όφελος αφού μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαν για πότισμα το νερό της ύδρευσης.

Η πράξη της ένταξης υπογράφηκε στις 2 Ιουλίου, ενώ η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναρτήθηκε στις 27 Αυγούστου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ