ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιανόητο: Στην Αυστρία κυκλοφορούν 500 εκατ. ευρώ στο παλιό νόμισμα

0

Σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε "σελίνια" -- που ήταν το εθνικό νόμισμα στην Αυστρία πριν την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στις αρχές του 2002 - τα οποία βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία, γεγονός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό από ειδικούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), την 31η Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 6,95 δισεκατομμύρια σελίνια που αντιστοιχούν σε 505,25 εκατομμύρια ευρώ (η αντιστοιχία ενός ευρώ ήταν και παραμένει στα 13,7603 σελίνια) και από αυτά τα 3,09 δισεκατομμύρια σελίνια (224,75 εκατομμύρια ευρώ) είναι σε χαρτονομίσματα και τα 3,86 δισεκατομμύρια σελίνια (280,5 εκατομμύρια ευρώ) σε κέρματα.

Στην Αυστρία οι πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας το παλιό εθνικό νόμισμα με ευρώ, όχι μόνον για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά για αόριστο χρόνο, καθώς δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία λήξης της δυνατότητας αυτής. Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που ζουν εκτός της πρωτεύουσας, της Βιέννης, και επιθυμούν να ανταλλάξουν τα ίσως "ξεχασμένα" ή κάπου "φυλαγμένα" ή και "κρυμμένα" στο παρελθόν σελίνια τους, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) με ένα όχημα-τράπεζα, το "Euro-Bus", περιοδεύει σε τακτικά διαστήματα στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Εκεί, όπως αναφέρεται σχετικά, το προσωπικό του Euro-Bus (υπάλληλοι της ΑΚΤ) πληροφορούνται τις πιο περίεργες και απίθανες ιστορίες ως προς την προέλευση των σελινίων, τα οποία προσέρχονται να ανταλλάξουν πολίτες όλων των ηλικιών. Από την έναρξη αυτών των περιοδειών το 2002, το Euro-Bus έκανε συνολικά 1.127 σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάχθηκαν σε ευρώ συνολικά 620 εκατομμύρια σελίνια, με τον μέσο όρο του ποσού που ανταλλάχθηκε να βρίσκεται στα 1.491 σελίνια κατά κεφαλή.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ