ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αλαλούμ με την ημερομηνία καταβολής του 70% των άμεσων ενισχύσεων – Η αλήθεια χάθηκε στη μετάφραση

0

Σύγχυση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η αναπαραγωγή της λαθεμένης μετάφρασης της ανακοίνωσης της Κομισιόν σχετικά με το χρόνο πληρωμής του 70% των άμεσων ενισχύσεων. Η «ΥΧ» και το ypaithros.gr είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει το λάθος, καθώς η προκαταβολή δεν αναμένεται έως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά από τα μέσα και μετά.

Η αναπαραγωγή της είδησης, η οποία βασίστηκε στην αρχική ελληνική μετάφραση, δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες στους Έλληνες παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επισήμανση του λάθους και των αντιδράσεων που προκάλεσε, έχει πλέον αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σωστή απόδοση των μέτρων στα ελληνικά.

Μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τo πράσινο φως δόθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου, σε συνεδρίαση της Επιτροπής, από όλα τα κράτη-μέλη για να προχωρήσει η δέσμη μέτρων που προτάθηκε. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, οι παραγωγοί να μπορούν να λάβουν:

Έως και το 70 % των άμεσων ενισχύσεών τους από τα μέσα Οκτωβρίου.

Το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης αμέσως μόλις εγκριθεί επίσημα η δέσμη μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα επιτρέπονται παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες οικολογικού προσανατολισμού για αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών. Οι παρεκκλίσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εξής δυνατότητες:

Να θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση ως ξεχωριστή καλλιέργεια ή ως περιοχή οικολογικής εστίασης, ακόμα και αν έχει βοσκηθεί ή αν έχει πραγματοποιηθεί συγκομιδή.

Να σπείρονται εμβόλιμες καλλιέργειες ως αμιγείς καλλιέργειες (και όχι ως μείγμα καλλιεργειών όπως προβλέπεται επί του παρόντος) εάν προορίζονται για βοσκή ή παραγωγή χορτονομής.

Να συντομεύεται η ελάχιστη περίοδος 8 εβδομάδων που προβλέπεται για τις εμβόλιμες καλλιέργειες, ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών να σπείρουν τις χειμερινές τους καλλιέργειες εγκαίρως μετά τις «εμβόλιμες καλλιέργειες».

Η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, όσον αφορά τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ