ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Δεν έχουν «χέρια» για να μαζέψουν την παραγωγή – Ψάχνουν με το «κιάλι» εργάτες γης

0

Η Κρήτη φέτος “τρυγάει” χωρίς εργάτες γης... Τι θα γίνει άραγε όταν θα ξεκινήσει και το λιομάζωμα; Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στην ύπαιθρο είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Οι συνδικαλιστές, τόσο από τον χώρο των εργαζομένων όσο και από τον χώρο των αγροτών, καλούν την κυβέρνηση να βρει τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Όπως μας είχε πει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, πριν ξεκινήσει ο τρυγητός «οι Βούλγαροι φέτος άλλαξαν χώρα για την αναζήτηση ενός καλύτερου μεροκάματου». Και, δυστυχώς, το ρεπορτάζ αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα, όχι μόνο στον νομό Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει επιδότηση τουλάχιστον 15 ευρώ για κάθε μεροκάματο, προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση εργασίας για τους νέους στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των αμπελουργών εμμένει στην πρόταση - με την οποία συμφωνεί ο πρόεδρος του ΕΚΗ - να θεσπιστεί επιδότηση εργασίας 15 ευρώ, για νέους που είναι στο Ταμείο Ανεργίας, ώστε να λαμβάνουν για τις μέρες που θα δουλεύουν στην ύπαιθρο το μεροκάματο που θα παίρνουν από τον αμπελουργό συν την επιδότηση, με συνέπεια το ταμείο αυτό να μετατραπεί σε ταμείο εργασίας.

Αντίθετος, όμως, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, που χωρίς να αμφισβητεί βέβαια το γεγονός ότι οι αμπελουργοί πράγματι αδυνατούν να δώσουν μεγαλύτερα μεροκάματα, τονίζει ότι «την ίδια ώρα κερδίζουν πολύ περισσότερα οι μεσάζοντες. Εμείς λοιπόν ζητάμε κατώτατη εγγυημένη τιμή, ώστε να μπορεί και ο αγρότης να έχει ένα καλύτερο εισόδημα και να δίνει το μεροκάματο που πρέπει στον εργάτη γης, συν το εργόσημο».

Εξάλλου, το ΠΑΜΕ, στο οποίο ανήκει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανεργίας προέρχονται από κρατήσεις των εισφορών των εργαζομένων και όχι από χρήματα του κράτους. «Δηλαδή, να χρησιμοποιούνται χρήματα των εργαζομένων για να δίνονται οι επιδοτήσεις αυτές, προκειμένου να μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι εξαγωγείς των σταφυλιών; Φυσικά και είμαστε αντίθετοι», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Πέρα πάντως από τις όποιες συμφωνίες ή διαφωνίες, είναι απολύτως σίγουρο ότι στα χωριά δεν υπάρχουν πια τα εργατικά χέρια άλλων εποχών...

Στην Ιεράπετρα

Χωρίς... νόμιμους εργάτες έχουν μείνει φέτος και τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας, ενώ η καλλιεργητική περίοδος των εκτός εποχής κηπευτικών ξεκίνησε από τις αρχές του Αυγούστου και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια προχωρούν κανονικά με μια πρωιμότητα τριών τουλάχιστον εβδομάδων, και αυτό υποδηλώνει ότι φέτος θα πρέπει να βρεθεί νωρίτερα ο απαιτούμενος αριθμός των εργατών γης που χρειάζονται για να απασχοληθούν νόμιμα από τους παραγωγούς κηπευτικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, εκατοντάδες μετανάστες, εξειδικευμένοι εργάτες γης, που είχαν άδειες εργασίας και είχαν ειδικευτεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έφυγαν αναζητώντας καλύτερη τύχη στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και αλλού!

Τις θέσεις τους διεκδίκησαν - και σε κάποιες περιπτώσεις κατέλαβαν - εργάτες γης από τρίτες χώρες, που στην πλειονότητά τους δεν μπορούσαν να εργαστούν νόμιμα και να πληρωθούν με εργόσημο, προκειμένου να μπορεί και ο παραγωγός να βάζει το εργατικό κόστος στο κόστος παραγωγής και παράλληλα να μην κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο εάν ο έλεγχος του ΕΦΚΑ πετύχει τον παράνομα εργαζόμενο σε κάποια καλλιέργεια. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ανάγκες απασχόλησης εξειδικευμένων ή ανειδίκευτων εργατών γης θα αυξηθούν στην Ιεράπετρα, καθώς μπαίνουν στο στάδιο της ανάπτυξης οι 17.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ σε 60 μέρες θα ξεκινήσει και το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές. Τα νόμιμα εργατικά χέρια που είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη Ιεράπετρα φαίνεται ότι σήμερα δεν επαρκούν. Στα τέλη του Οκτώβρη, όμως, θα επιστρέψουν όσοι δούλευαν στον τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο, και θα επανέλθει μέρος από τους οικονομικούς μετανάστες που είχαν γυρίσει στην πατρίδα τους για διακοπές ή είχαν μετακομίσει προσωρινά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για εποχική εργασία.

«Επειδή εμείς στον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας είχαμε ζητήσει από πέρυσι να απασχολήσουμε Έλληνες εργάτες γης κατά τη χειμερινή περίοδο, έχουμε ήδη λάβει μηνύματα από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, από ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στα θερμοκήπια, στα συσκευαστήρια ή και στο λιομάζωμα μετά τα μέσα του Νοέμβρη.

Εκτιμώ ότι ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα εργατικά χέρια που χρειάζεται, αν η Πολιτεία έβρισκε τον τρόπο να νομιμοποιήσει συμπληρωματικά και έναν αριθμό μεταναστών από τρίτες χώρες, που συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα γιατί δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ», μας είπε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Πολυδάπανη και ψυχοφθόρα διαδικασία

Για τον νομό Λασιθίου πέρυσι είχαν εγκριθεί 750 θέσεις μετακλητών εργατών γης, τους οποίους μπορούσαν να προσκαλέσουν οι επιχειρηματίες αγρότες, είτε από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είτε να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν, περνώντας μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική, πολυδάπανη και ψυχοφθόρα διαδικασία... άτομα, όπως για παράδειγμα υπήκοοι Πακιστάν, που διέμεναν παράνομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας.

Αν ένας αγρότης αποφασίσει να ζητήσει να νομιμοποιήσει έναν τέτοιο εργάτη, θα πρέπει να τρέχει δυο-τρεις φορές από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο, να πληρώνει παράβολα 100 ή 200 ευρώ και αν από τον έλεγχο που θα κάνουν οι Αρχές διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος εργάτης γης έχει ποινικό παρελθόν, τότε απελαύνεται και ο αγρότης χάνει τα έξοδα που έκανε, τα μεροκάματά του και τον εργάτη του, και είναι αναγκασμένος να ξεκινήσει από την αρχή την ίδια διαδικασία με κάποιον άλλον, επίσης άγνωστο και παράνομα διαμένοντα στη χώρα μας. Αντί όλη αυτή τη διαδικασία να την αναλαμβάνει μια δημόσια υπηρεσία, έχουν φορτώσει στην πλάτη του αγρότη και το κόστος και τη γραφειοκρατία της νομιμοποίησης αυτών των ανθρώπων.

«Πέρυσι, από την ενημέρωση που είχα από τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη και φοροτεχνικό κ. Γιάννη Γουλιδάκη, οι επιχειρηματίες αγρότες της Ιεράπετρας δεν μπόρεσαν, λόγω της γραφειοκρατίας, να απορροφήσουν τον αριθμό των εργατών γης που είχε εγκριθεί. Φοβούμαι ότι αυτός ο αριθμός φέτος θα μειωθεί, ενώ οι ανάγκες μας είναι περισσότερες, καθώς κατά τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη θα χρειαστούν περισσότεροι εργάτες στη συγκομιδή της ελιάς και στη συσκευασία, την εμπορία και την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Ιεράπετρα», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Παρόμοια προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο τουριστικός κλάδος της Ιεράπετρας, στην επόμενη τουριστική σεζόν, καθώς θα ανοίξουν δυο-τρεις καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα χρειαστούν, για να λειτουργήσουν, περισσότερους από 500 νέους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η έλλειψη εργατικών χεριών ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου συζητήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Τη Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη συνάντησε σήμερα ο Πρόεδρος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου, κ. Εμμανουήλ Κλαδάκης, συνοδευόμενος από το γεωπόνο και μέλος της ομάδας παραγωγών, κ. Μιχαήλ Παπαδημητράκη. Στη συνάντηση συμμετείχε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης κ. Αμ. Παπαδάκη-Μυρωνάκη και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Διατυπώθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, τους καλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του Δήμου Βιάννου, τη γεωμορφολογική και κοινωνική διαφοροποίηση της αγροτικής περιοχής και έγινε διεξοδική ενημέρωση για τις δυνατότητες εξαρτημένης καθώς και εποχικής εργασίας στο γεωργικό τομέα.

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός εκφράστηκε ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, που αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται για τη Βιάννο να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σοδειά, σχετικά με τη σοβαρή αδυναμία συλλογής του ελαιοκάρπου εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών.

Η Συντονίστρια έκανε γνωστό στα μέλη της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ότι έχει ως προτεραιότητα την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης, από τα αρμόδια Υπουργεία, του ντόπιου εργατικού δυναμικού καθώς η μεγάλη έλλειψη εργατών γης που κυριαρχεί στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει δραστικά στην υποβάθμιση της υπαίθρου και της παραγωγής. Επιπλέον, θα κατατεθεί στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, σχετική πρόταση για την εξειδίκευση και ενίσχυση του εγκεκριμένου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών που δύνανται να μετακληθούν βάσει τους ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για εργασία στην Κρήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ