ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διάλεξη του Stefan Berger στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ

0

Διάλεξη του Stefan Berger, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ρουρ, με θέμα «Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική ιστορία του καπιταλισμού;»

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του καθηγητή Stefan Berger με τίτλο «Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική ιστορία του καπιταλισμού;». Ο κ. Μπέργκερ είναι καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Ruhr-Universität Bochum και διευθυντής του Ινστιτούτου για τα Κοινωνικά Κινήματα. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σχετικά με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, και ιδιαίτερα για το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα, τα έθνη-κράτη και τις μορφές εθνικής ταυτότητας στις διάφορες χώρες, την ιστορία της ιστοριογραφίας, καθώς και την ιστορία περιοχών με βαριά βιομηχανία, την αποβιομηχάνιση και τη βιομηχανική κληρονομιά. Η διάλεξή του θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Μπέργκερ θα αναφερθεί στον καπιταλισμό ως πολιτισμικό σύστημα και στην ηθική του διάσταση. Για καιρό ο καπιταλισμός θεωρούνταν ότι είναι ένα κατά βάση οικονομικό σύστημα, ενώ υπάρχει και μια παράδοση που εστιάζει στις κοινωνικές επιπτώσεις του καπιταλισμού. Η «πολιτισμική στροφή» στις ανθρωπιστικές επιστήμες έστρεψε την προσοχή των ερευνητών στον χαρακτήρα του καπιταλισμού ως πολιτισμικού συστήματος που επηρεάζει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης κοινωνίας. Στην ανακοίνωση θα υιοθετηθεί μια τέτοια οπτική για να εξεταστεί η ιστορία του καπιταλισμού και, πιο συγκεκριμένα, να εξεταστεί τόσο η ηθική κριτική όσο και η ηθική νομιμοποίηση του καπιταλισμού. Στις απαρχές του συναντάμε ηθικά επιχειρήματα που τον δικαιώνουν απέναντι σε ένα φεουδαρχικό σύστημα που θεωρούνταν ανήθικο. Δεν πέρασε πολύς καιρός, όμως, και οι κριτικές του καπιταλισμού έγιναν και ηθικές κριτικές. Στην ανακοίνωση θα εξεταστούν τα επιχειρήματα τόσο της ηθικής κριτικής όσο και της ηθικής δικαίωσης του καπιταλισμού που διατυπώθηκαν από τις απαρχές του μέχρι σήμερα. Ο δρ Μπέργκερ θα καταλήξει με μια σύντομη ανάλυση των ηθικών κριτικών που ασκήθηκαν στον καπιταλισμό κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση του 2007-8 και των χρόνων που ακολούθησαν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ