ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ευ. Βενιζέλος για την υπόθεση Novartis: «Ασέλγησαν επί των θεσμών»

0

«Μεγάλο θεσμικό θέμα» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη διαχείριση από τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της υπόθεσης της Novartis, δηλώνοντας μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ανάγκη «να διερευνηθεί το θέμα και δικαστικά και κοινοβουλευτικά».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν μεταξύ αυτών που ενοχοποιήθηκαν χωρίς στοιχεία στην υπόθεση και από τους πρώτους που η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο. Ο ίδιος χθες ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή κατέθεσε, πέραν της αρχικής του μήνυσης, και συμπληρωματικό υπόμνημα, στρεφόμενος εξαρχής και τώρα κατά πολιτικών, εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων. Σε ό,τι αφορά ποινικές και πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για τη διαχείριση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του υπήρξε σαφής, τονίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες, ενώ στο γραπτό υπόμνημά του έκανε λόγο για «επίταση του δόλου του τέως πρωθυπουργού» αιτιολογώντας το γιατί. Ειδικότερα, στο υπόμνημά του ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο και στην αναγωγή της υπόθεσης Novartis, μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή και την αρχειοθέτηση για πολλούς πολιτικούς, σε σκάνδαλο πρώτης γραμμής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, που επικράτησε να λέγεται “υπόθεση Novartis”, σε ό,τι αφορά εμένα και άλλα πολιτικά πρόσωπα, εμφανίζεται επίταση του δόλου του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στο “σκάνδαλο Novartis” ανάγοντάς το σε κεντρικό πολιτικό του επιχείρημα, ωσάν να μην είχε προηγηθεί η αρχειοθέτηση, και κατά παράβαση όχι απλώς και μόνον του τεκμηρίου αθωότητας, αλλά της δικαστικά πιστοποιημένης παντελούς ανυπαρξίας υπονοιών».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως ξεκαθάρισε πως η διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης δεν είναι θέμα που αφορά τον ίδιο, αλλά επιβάλλεται για λόγους διαφύλαξης της νομιμότητας, διότι όπως τόνισε, «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση της Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε τόσο στις ευθύνες πολιτικών όσο και των εισαγγελέων που χειρίστηκαν τις έρευνες, ζητώντας να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως από τη Δικαιοσύνη, ενώ στο υπόμνημά του θέτει ζήτημα με τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων, οι μαρτυρίες των οποίων αποδείχθηκαν διάτρητες και πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα άλλο στοιχείο, με αποτέλεσμα για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς η υπόθεση να έχει μπει ήδη στο αρχείο.

Αλλάζουν ρότα οι έρευνες

Και ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερευνά πλέον πώς «στήθηκε» η υπόθεση Nοvartis και πώς ενοχοποιήθηκαν πολιτικοί χωρίς στοιχεία, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που ελέγχεται ήδη για τη διαχείριση των ερευνών, αποφάσισε να αλλάξει ρότα στις έρευνες και να προσανατολιστεί, έστω και με καθυστέρηση ετών, στις δωροδοκίες γιατρών και στις ευθύνες των στελεχών της Novartis. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις δεκαπέντε στελέχη της μητρικής Novartis και της θυγατρικής στη χώρα μας για διακίνηση «μαύρου» χρήματος προς γιατρούς για την περίοδο 2008 έως και το 2012. Τα δεκαπέντε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, είτε αυτοπροσώπως είτε με υπομνήματα, να παράσχουν εξηγήσεις, ενώ στη συνέχεια προφανώς θα κληθούν και κάποιοι γιατροί. Πάντως η επικέντρωση των ερευνών επί τρία και πλέον χρόνια στους πολιτικούς, για τους οποίους τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία δωροληψίας, ενώ οι κατηγορίες εις βάρος τους στηρίχθηκαν κατά βάση στις μαρτυρίες των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, προκάλεσε εξαρχής καταγγελίες για τους πολιτικοδικαστικούς χειρισμούς των ερευνών.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ζητήσει την άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία, το περιεχόμενο του εισαγγελικού πορίσματος που συνοδεύει τη δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει νέα στοιχεία. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή εμμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της βουλευτικής του ασυλίας, ομιλεί για «κατάχρηση εξουσίας» και για «στημένη» υπόθεση, και δηλώνει με κάθε ευκαιρία την αθωότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την υπεράσπιση του Ανδρέα Λοβέρδου, μεταξύ άλλων, γίνονται οι εξής επισημάνσεις: «Το πόρισμα της εισαγγελέως Διαφθοράς είναι ένα κείμενο χωρίς νομική τεκμηρίωση, που στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις αναξιόπιστων μαρτύρων. Αποσιωπώνται προκλητικά μεταγενέστερες καταθέσεις των ιδίων προσώπων που ακυρώνουν τις προηγούμενές τους! Αποσιωπώνται και αγνοούνται καταθέσεις και άλλων προσώπων που θα έπρεπε να στρέψουν την έρευνα σε άλλες κατευθύνσεις. Στοιχεία που, όταν θα βγουν στο φως της δημοσιότητας, θα προκαλέσουν πανικό στους σκευωρούς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ