ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Toyota θέλει να δημιουργήσει ένα ηλιακό αυτοκίνητο που δε θα σταματά ποτέ

0

Με την επανάσταση των ηλεκτροκίνητων, η Toyota βλέπει στο μέλλον και θέλει να ερευνήσει περαιτέρω τα ηλιακά αυτοκίνητα, οχήματα τα οποία παράγουν την ενέργειά τους από ηλιακά πάνελ. Συγκεκριμένα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειαστεί να φορτιστεί σε κάποιο σταθμό.

Προς αυτό το σκοπό η Toyota συνεργάζεται με τις Sharp και New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) της Ιαπωνίας, για να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες πάνω σε ένα Prius.

Και ενώ δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα σύντομα, η Toyota θέλει να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν ενέργεια του Ήλιου για να φορτίζει το αυτοκίνητο τόσο ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί και τη νύχτα.

Το πλεονέκτημα του ηλιακού αυτοκινήτου είναι πως – ενώ δεν μπορούμε να το οδηγήσουμε για μεγάλες αποστάσεις – είναι πραγματικά ανεξάρτητο από εγκαταστάσεις φόρτισης – Koji Makino, project manager της Toyota

Η σημερινή τεχνολογία των ηλιακών πάνελ δεν κάνουν το project της Toyota κάτι που μπορεί να δούμε σε αυτοκίνητα του εμπορίου μέσα στη δεκαετία. Τα σημερινά πάνελ, ακόμα κι αν καλύπτουν την οροφή και το καπό του Prius, παράγουν ενέργεια αρκετή μόνο για να τροφοδοτήσουν το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Το δοκιμαστικό Prius της Toyota μπορεί να φορτίζει μόνο όσο είναι παρκαρισμένο και η μέγιστη ενέργεια που παράγει αρκεί για να το κινήσει μόλις για 6 χιλιόμετρα.

Αν κάποια στιγμή στο μέλλον όμως η τεχνολογία αυτή γίνει περισσότερο αποδοτική, θα φέρει την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία μιας και θα κάνει τα οχήματα πλήρως αυτόνομα ενεργειακά. Ακόμα κι έτσι όμως η Toyota θεωρεί πως η έρευνα θα αποδώσει καρπούς και σε άλλους τομείς. Καινοτομίες της Sharp έχουν αυξήσει την απόδοση ενός πρωτότυπου πάνελ στο 34% από το 20% των πάνελ που κυκλοφορούν στην αγορά. Η συνεργασία Toyota, Sharp και NEDO έκανε τα ηλιακά πάνελ μόλις 0.03 χιλιοστά σε πάχος, καθιστώντας τα ικανά να τοποθετηθούν σε περισσότερες επιφάνειες, ακόμα και επιφάνειες με καμπύλες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ