ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μουντομπάσκετ 2019: Και τώρα οι ΗΠΑ - Εκανε το χρέος της η Ελλάδα με Νέα Ζηλανδία

0

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του νίκησαν 103-97 και σφράγισαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση όπου θα αναμετρηθούν με την team USA και την Τσεχία

Εστω κι αν οι αγωνιστικές αδυναμίες δεν εξαφανίστηκαν από το παιχνίδι της Εθνικής μπάσκετ, έστω κι αν δεν έλειψαν τα λάθη, η χαλάρωση και οι κακές επιλογές, η Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των υπόλοιπων παιδιών τα κατάφερε απέναντι στη Νέα Ζηλανδία. Επικράτησε 103-97 και προκρίθηκε στη φάση των «16» του Μουντομπάσκετ 2019. Το πρώτο... μαξιλαράκι ασφαλείας ήρθε. Αλλά ο στόχος απέχει ακόμη...

Κι αφού η Ελλάδα ξεπέρασε τον πρώτο μεγάλο σκόπελο αποφεύγοντας το σοκ του αποκλεισμού, πλέον έχει μπροστά της ένα πολύ πιο μεγάλο εμπόδιο αλλά και μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση καθώς στην επόμενη φάση θα βρεθεί στον ίδιο όμιλο με ΗΠΑ, Τσεχία και Βραζιλία (δεν θα την αντιμετωπίσει). Μάλιστα η αρχή θα γίνει το Σάββατο 7/9 με αντίπαλο την team USA του Γκρεγκ Πόποβιτς και η συνέχεια με τους Τσέχους τη Δευτέρα 9/9...

Αποστολή εξετελέσθη

Η ελληνική ψυχή… μίλησε, η «επίσημη αγαπημένη» έκανε το καθήκον της, κέρδισε το κρίσιμο παιχνίδι με την Νέα Ζηλανδία που είχε χαρακτήρα «τελικού πρόκρισης» και σφράγισε το εισιτήριο για την πόλη Ζενζέν, στην φάση των «16», εκεί όπου θα βρεθεί στον ίδιο όμιλο μαζί με Βραζιλία, ΗΠΑ και Τσεχία. Θυμίζουμε πως για να έχει ελπίδες πρόκρισης στους «8» και να μην εξαρτάται από άλλα αποτελέσματα η Ελλάδα στην επόμενη φάση θα πρέπει να κερδίσει τόσο την Team USA όσο και τη Τσεχία.

Πολύ καλό παιχνίδι για την Ελληνική ομάδα έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που σταμάτησε στους 24 πόντους(10 ριμπάουντ, 6 ασίστ) ενώ καθοριστικός αποδείχθηκε στο β΄ημίχρονο ο Ιωάννης Παπαπέτρου(16π. με 4 τρίποντα). Διψήφιο αριθμό πόντων είχαν και οι Καλάθης, Πρίντεζης, Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Το ελαφρύ σχήμα έδωσε το προβάδισμα

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αποφάσισε να ανακατέψει τη «τράπουλα» στο τρίτο παιχνίδι της πρώτης φάσης αφήνοντας εκτός 5άδας τον Μπουρούση, ξεκινώντας στο βασικό σχήμα με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και στη θέση «5» τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας τεχνικός σωστά έκρινε πώς η ομάδα του απέναντι στην «αθλητική» 5άδα της Νέας Ζηλανδίας έπρεπε να παρατάξει ταχύτητα και ευκινησία. Στο πρώτο 10άλεπτο η «Γαλανόλευκη» πήρε 14 πόντους από τον αιφνδιασμό, αμυντικά έδειξε αδυναμία να περιορίσει τον αρχισκόρερ της Νέας Ζηλανδίας Κόρει Γουέμπστερ, κάτι που όμως δεν εμπόδισε την Ελληνική ομάδα να πάρουν «κεφάλι» στο σκορ και να προηγηθούν με 28-19. Αιχμή του δόρατος επιθετικά για την Εθνική μας ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο(11π. στο 10άλεπτο)ο οποίος πρόσφερε στους θεατές με το «καλημέρα» και δυο καρφωματάρες.

Στην επίθεση… άριστα, στην άμυνα «μεταξεταστέοι»

Ο Σκουρτόπουλος συνέχισε με χαμηλά σχήματα και στην 2η περίοδο(χρησιμοποίησε από νωρίς και τον Λαρεντζάκη), με την Εθνική μας να είναι αρκετά παραγωγική, με σωστή κυκλοφορία της μπάλας και καλά ποσοστά ευστοχίας όμως «αχίλλειος πτέρνα» αποδείχθηκε η αδυναμία της στην άμυνα. Ο Κόρει Γουέμπστερ δεν ένοιωσε την πίεση των αντιπάλων του και… «ξεσάλωσε» πετυχαίνοντας στο πρώτο ημίχρονο 21 πόντους με 5/7 τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής(!) ενώ γενικώς η Εθνική μας έδειχνε «ευάλωτη» και μέσα στην ρακέτα της. Η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια με διαφορά 7 πόντων(51-44) αφήνοντας την αίσθηση ό,τι μπορεί να κυριαρχήσει εφόσον ανεβάσει την ένταση της προσπάθειας στην άμυνα.

Η σωστή διαχείριση έφερε τη νίκη

Ο Κόρει Γουέμπστερ συνέχισε να είναι σχεδόν το μοναδικό μας πρόβλημα και στο 3ο 10άλεπτο καθώς ελλίσονταν υποδειγματικά απέναντι σε ψηλότερους αμυντικούς(Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο). Η Εθνική μας, με λέι απ του Καλάθη στο 26΄ βρέθηκε στο +13(64-51) όμως ήταν φανερό πως αν δε φρόντιζε να σοβαρευτεί στην άμυνα θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Οι «Τall Βlacks», μείωσαν στο 29΄ (70-66) μεταφέροντας πίεση και άγχος στην Ελληνική ομάδα.

Τρία συνεχόμενα τρίποντα(δυο από Παπαπέτρου, ένα από τον Πρίντεζη) έδωσαν «ανάσες»(80-68) στην «Γαλανόλευκη». Παρά την προσπάθεια της Νέας Ζηλανδίας για την ανατροπή (μείωσαν σε 82-77 στο 35΄) η Ελληνική ομάδα δεν έδειξε τάσεις αυτοχειρίας, πήγε σε σίγουρες επιθέσεις, ήταν ψύχραιμη, διαχειρίσθηκε σωστά το παιχνίδι στο τελευταίο 4άλεπτο και έφτασε στην πολύτιμη νίκη.

Το παιχνίδι τελείωσε με μικρή καθυστέρηση καθώς υπήρξε μια αψιμαχία μεταξύ των Λαρεντζάκη και Ντιλέινι με τους διαιτητές να δίνουν μετά από σύσκεψη που έκαναν τεχνικές ποινές σε Σλούκα , Ίλι, και στον κόουτς Πολ Ενάρε που «μπούκαρε» στο παρκέ για να διαμαρτυρηθεί.

ΕΛΛΑΔΑ: Γ.Αντετοκούνμπο 24(1), Θ. Αντετοκούνμπο 10(1) , Καλάθης 14(1), Παπαπέτρου 16(4), Σλούκας 7(1), Μπουρούσης 3(1), Λαρεντζάκης 9(1), Παπαγιάννης , Παπανικολάου 7, Πρίντεζης 13(1), Βασιλόπουλος.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Ντιλεϊνι 2 , Ίλι 8, Ράζμπαχ , Μίλνερ , Τ. Γουέμπστερ 17(1) , Αμπερκρόμπι 18(3) , Φοτού 15, Κ. Γουέμπστερ 31(7), Λο 5(1)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ