ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Δήμος Ρεθύμνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

0

Ο Δήμος Ρεθύμνης, ως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, γιόρτασε στις 4 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας που έγινε μετά από πρόσκληση αλλά και με αφορμή τη διάκριση του Δήμου και τη βράβευση της εθελοντικής ομάδας των εκπαιδευτικών για το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο – βιβλίο «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις»  με το  «Αριστείο  Καινοτομίας στη σεξουαλική αγωγή –WAS2019» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας.

Στα πλαίσια εορτασμού της ημέρας πραγματοποιήθηκαν δράσεις που είχαν σκοπό  την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και την ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξουαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξουαλικά δικαιώματα.  Η Παγκόσμια αυτή μέρα γιορτάζεται σε 36 χώρες στις οποίες ανήκει από το 2019  και η Ελλάδα.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου γιόρτασε την Παγκόσμια μέρα  φιλοξενώντας για λίγες ώρες τον Φρίξο, το μικρό σκαντζοχοιράκι,  ήρωας  του εκπαιδευτικού εγχειριδίου «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις»  (εικονογράφηση  κα Πέγκυ Φούρκα,  δημιουργία κούκλας  κα  Λιλιάνα Γιαβάνοβιτς) και μαζί με τους μικρούς του φίλους, την πολύτιμη βοήθεια της κας Αθηνάς Τριαματάκη, μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου, δασκάλας και εμψυχώτριας θεατρικού παιχνιδιού, της κας Μαριλένας Τζαγκαράκη, εκπαιδευτικό αλλά και πολλών φίλων εκπαιδευτικών του Φρίξου  και των βοηθών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης έπαιξαν  όλοι μαζί, ζωγράφισαν κι έμαθαν για το σώμα τους και πότε ένα μυστικό παύει να είναι μυστικό! Στο τέλος ο Φρίξος αποχαιρέτησε τους φίλους του αλλά και τον Διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, κ. Τρούλη δίνοντας  την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει  σύντομα και με πολλές εκπλήξεις!

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα με θέμα «Σεξουαλική Αγωγή: Γέφυρα για τη σεξουαλική υγεία» όπου αξιόλογοι ομιλητές επισήμαναν τη σημαντικότητα της σεξουαλικής υγείας που προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία όλων των βαθμίδων.  Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του «Ξενία» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών όπου η κα Έλενα Βιταλάκη, μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου, ΕΔΙΠ Παν/μίου Κρήτης κι ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασε τον «Ρόλο της Γ/θμιας στη σεξουαλικη αγωγή».  Από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνης, η κα Κατερίνα Ζουρμπάκη, ψυχολόγος μίλησε για την «Οικογένεια και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Η κα Αλεξάνδρα Βαονάκη, Ψυχολόγος και Προϊσταμένη του Κ.Σ.Υ.Γ.Θ.Β.Δ. Ρεθύμνου τοποθετήθηκε σε θέματα που αφορούν την «Έμφυλη βία και σεξουαλικότητα». Η κα Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, εκπρόσωπος του Ιατρικού συλλόγου κι Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας ενημέρωσε το κοινό για το «ΑIDS,  επισημαίνοντας το τέλος μιας εποχής».  Την εμπειρία τους όσο αφορά τη «Σεξουαλική αγωγή ως μάθημα στη Γ΄ Γυμνασίου στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης»  μοιράστηκε η κα Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου, εκπαιδευτικός και τέως Σχολική Σύμβουλος μαζί με τον κ. Μανώλη Αναγνωστάκη, εκπαιδευτικό, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό γυμνάσιο που το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής έχει ενταχθεί  στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Τέλος, η κα Σιμιτζή-Δέλλα Ελευθερία, ΣΕΕ Προσχολικής Αγωγής παρουσίασε το «Πρόγραμμα Φρίξος, προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας» επισημαίνοντας τη σημαντικότητα εφαρμογής του προγράμματος στις μικρές ηλικίες.

Την εσπερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος, κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Στεφανάκης, η Διευθύντρια της Π.Ε. Ν. Ρεθύμνης, κα Ευαγγελία Παντελιδάκη-Μαντά, ο Διευθυντής της Δ.Ε. Ν. Ρεθύμνης, κ. Μαρκαντές, ο Πρόεδρος τη Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, κ. Τρούλης, η κα Μαρκουλάκη, ψυχολόγος  από το Χαμόγελο του Παιδιού κι από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου η κα Κλάδου, Πρόεδρος  και η κα Καρασούλη, Αντιπρόεδρος του συλλόγου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα και μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου.

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ευχαρίστησαν το κ. Γεωργαλή, τ. Αντιδήμαρχο Παιδείας για την υποστήριξη κι ενεργή συμμετοχή του από το 2015 έως το 2019 στην εκστρατεία κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και στο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής του Δήμου Ρεθύμνου, παραδίδοντας με τη νέα Δημοτική αρχή τη σκυτάλη στην κα Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Στην εκδήλωση το κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για διάφορες δράσεις με έντυπο υλικό από το Δήμο Ρεθύμνου, το Χαμόγελου του Παιδιού, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής»,  το Κέντρο Πρόληψης, την Συμβουλευτικό κέντρο Ρεθύμνου, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, το KMOΠ –Live without  bullying και τη Θετική Φωνή, σύλλογος οροθετικών Ελλάδας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ