ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας: Η κλοπή στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο έγινε σταδιακά και επί ΣΥΡΙΖΑ

0

Η αφαίρεση του βαρέως οπλισμού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά και σε προγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

«Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημασία για τον πολίτη είναι να έχει μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί να τον προστατεύσει. Σε όσους κάνουν πολιτική σπέκουλα φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως η προηγούμενη καταγραφή είχε γίνει πέρυσι.

Εξέφρασε την εκτίμηση, μάλιστα, πως η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε δε, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όπως και αυτό της τρομοκρατίας, λέγοντας πως υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και εκδοχές και συνιστώντας σε άπαντες να αναμένουν να καταλήξει η προανάκριση.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση έως ότου βγει το πόρισμα για το περιστατικό, ενώ, παράλληλα, ζήτησε να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Όπως εκτιμούν έμπειροι αξιωματικοί το περιστατικό είναι πιο σοβαρό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και δεν περιορίζεται σε κάποια λάθος απογραφή υλικού.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έσπευδε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εκδώσει ανακοίνωση, αμέσως μόλις αντιλήφθηκε την απώλεια υλικού.

Η τελευταία καταμέτρηση έγινε στις 31/12/2018 και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κενό 8 μηνών.

Έτσι, οι αρχές εκτός από το σενάριο της κλοπής εκ των έσω εξετάζουν και άλλα δυο σενάρια σύμφωνα με την Καθημερινή: να έγινε η κλοπή από πρόσωπα που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι οι δράστες να εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

Οι δράστες πάντως δεν πήραν το πολεμικό υλικό στα «τυφλά», αλλά φαίνεται να είναι γνώστες του ανορθόδοξου πολέμου και του σχεδιασμού επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από την αποθήκη διαπιστώθηκε πως λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι έρευνες των Αρχών έχουν επεκταθεί εκτός νησιού, καθώς εξετάζεται κάθε πιθανό ενδεχόμενο, με τις Αρχές να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις αρχικά στο πότε χάθηκαν τα όπλα, αλλά και στο ποιοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη.

Η ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, οι Αρχές έχουν βάλει στο επίκεντρο των ερευνών έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων, αξιωματικών αλλά και κατώτερου προσωπικού, περίπου 10 ατόμων, που βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κλιμάκιο της οποίας έχει μεταβεί στη Λέρο μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ