ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες δόσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις

0

Περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά κριτήρια προβλέπει το νέο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία, που συζητείται αυτές τις μέρες μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων.

Η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει μεν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση, δηλαδή τις 12 δόσεις για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για τα χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις, ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να μπορεί κάποιος να φθάσει στο ανώτατο όριο των δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Από την πλευρά τους τα τεχνικά κλιμάκια αν και φαίνεται να συμφωνούν με τον αριθμό των δόσεων, ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση σε αυτή την αξιολόγηση και οι νέες διατάξεις να προστεθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για τις 120 δόσεις με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες. Με email και sms οι οφειλέτες θα ενημερωθούν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα καλούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο το μπρα ντε φερ θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζεται, με τους πρώτους να ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει κενό 200 εκατ. ευρώ και τους δεύτερους να υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι θα υπάρχει όφελος 200 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, όπου θα φανεί τι θα γίνει τόσο με την πάγια ρύθμιση όσο και με τις 120 δόσεις που μπορεί να επηρεάσουν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση (λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου), καθώς παρατηρούνται προβλήματα ως προς την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές εκκρεμότητες και εφόσον δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής. Ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν να υποβάλουν δηλώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί σημαντικά και υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τις 500.000. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη 2,9 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Συνολικά, το Δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 286,8 εκατ. ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ