ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προ των πυλών η έναρξη του μεγάλου έργου

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στην φάση κατακύρωσης του διαγωνισμού σε ανάδοχο εταιρεία, βρίσκονται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Μυλοποτάμου, σχετικά με το έργο κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου Πανόρμου. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος για την παραλιακή ζώνη του δήμου, και δει για τον οικισμό του Πανόρμου, που θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο, πολυθέσιο  σχολικό συγκρότημα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.400.000 €. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο εκτός οικισμού και νότια του ΒΟΑΚ, θα είναι 6/θέσιο με προδιαγραφές ολοήμερης  λειτουργίας, δυναμικότητας 150 μαθητών. Θα είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο και θα καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια χώρων 2.476,91 Μ². Περιλαμβάνει δε, θέσεις στάθμευσης οχημάτων, γήπεδο πετοσφαίρισης και γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες, στεγασμένη αυλή, βρύσες, κήπους και βοηθητικούς χώρους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ

Το κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το Δημοτικό σχολείο Πανόρμου, τοποθετείται στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου.

Η κεντρική είσοδος του κτιριου βρίσκεται νότια, στην πλευρά που τοποθετούνται και οι χώροι διοίκησης. Στο ιδιο επιπεδο του ισογειου τοποθετείται επίσης μία αίθουσα διδασκαλίας.

Στην βόρεια πλευρά τοποθετούνται ο χώρος φαγητού και η κουζίνα, το εργαστήριο πληροφορικής και μία αίθουσα διδασκαλίας, ο χώρος του φύλακα και με ανεξαρτάτητη είσοδο από τον αύλειο χώρο, το ιατρείο, ένα μικρό γραφείο, τα παρασκήνια και τα αποδυτήρια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Στην νότια πλευρά τοποθετούνται τα wc των παιδιών με είσοδο και από τον αύλειο χώρο , ένα μικρό γραφείο, το γενικό αρχείο, οι χώροι διοίκησης (γραφείο δασκάλων, γραφείο διευθυντή, γραμματεία/αρχείο, αίθουσα αναμονής), η κεντρική είσοδος, το κυλικείο, το wc προσωπικού και ΑΜΕΑ, το υπόστεγο γυμναστικής και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στον όροφο του κτιρίου  τοποθετούνται τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας (με νότιο προσανατολισμό και μία με βόρειο), δύο εργαστήρια με βόρειο προσανατολισμό και ένα με νότιο, το γραφείο συλλόγου γονέων  καθως και  wc οροφου.

Ο όροφος έχει μικρότερη επιφάνεια από το ισόγειο δίνοντας την δυνατότητα για μεγαλύτερο από του ισογείου ύψος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικές μόνο χρήσεις όπως λεβητοστάσιο, γενική αποθήκη, αποθηκη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής και η αποθήκη σχολικών βιβλίων.

Επιλέγοντας να τοποθετηθεί το κτίριο βόρεια και με άξονα ανάπτυξης την διεύθυνση ανατολή – δύση καθώς και με την επιλογή να τοποθετηθούν δυτικά του ισογείου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αποφεύγεται ο δυτικός προσανατολισμός στους χώρους διδασκαλίας.

Ο κύριος  αύλειος  χώρος προστατευμένος από βορρά από τον κτιριακο ογκο,φιλοξενεί τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα γήπεδα  τοποθετουνται στο κεντρο και αποκτουν κερκίδες στο κέντρο του αύλειου χώρου. Το στέγαστρο γυμναστικής τοποθετείται μπροστά από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Οι χώροι στάθμευσης τοποθετούνται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς με πρόσβαση από το δρόμο και έξω από τον αύλειο χώρο. Υπάρχει δυνατότητα εισόδου στον αύλειο χώρο για αυτοκίνητο και από την κεντρική είσοδο και από την δευτερεύουσα για ανεφοδιασμό υπογείου και κουζίνας.

Ολος ο κεντρικός αύλειος χώρος λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο , ενω σε ολες τις εισοδους του κτιριου εξασφαλιζεται η προσβαση και με ραμπες.

Τέλος, διαμορφώνονται  σημεία με φυτεύσεις στην περίμετρο του οικοπέδου, με εναλλαγές υψομέτρου έτσι που να προσαρμοστεί το όλο συγκρότημα στις υψομετρικές διαφορές που υπάρχουν  στα όρια.Διατηρούνται επίσης όσα από τα ελαιόδεντρα ήταν δυνατόν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ