ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25)

0

Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) εργάζεται αδιάκοπα για να ευαισθητοποιήσει τους λαούς της Ευρώπης, διοργανώνοντας πολιτικές καμπάνιες και καταθέτοντας πολιτικές προτάσεις που θα φέρουν τις απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη η ΕΕ. Το Κίνημα καλεί όλους όσους πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή ιδέα να συλλογιστούν ξανά την υπάρχουσα δομή της ΕΕ και να εργαστούμε από κοινού για να εξισορροπήσουμε τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ τοπικού, εθνικού και Ευρωπαϊκού επιπέδου. Το DiEM25 πιστεύει πως μόνο μια Ευρώπη της αλληλεγγύης μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και τον ανθρωπισμό στην ήπειρό μας.

Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη είναι η πρώτη διεθνική εκλογική λίστα στην Ευρώπη. Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και αλληλεγγύης. εγχείρημα.

Τα επόμενα βήματά μας, επικεντρώνονται στη συμμετοχική ανασύσταση του ΜέΡΑ25 που αποτελεί τον  ελληνικό βραχίονα του DiEM25, κατά την διάρκεια της  Προσυνεδριακής περιόδου μέχρι το Διαβουλευτικό Συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα προχωρήσουμε κατόπιν σε Πανευρωπαϊκή ψηφοφορία έγκρισης θέσεων, Πολιτικής Γραμματείας, και Καταστατικού, με σαφή στόχο ένα κόμμα με πρωτοφανή στην Ελλάδα εσωκομματική δημοκρατία και πανευρωπαϊκή συνέργεια.

Ως DiEM25 έχουμε προτείνει είκοσι πολιτικές προτάσεις – αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες – που συνδέονται με τους τέσσερις βασικούς στόχους του Green New Deal: τον Εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οικοδόμηση Κοινής Πράσινης Ευημερίας, την Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Εκμετάλλευσης και την Εμβάθυνση της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΟΥΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

“Οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα είναι στα κεφαλαιουχικά αγαθά του μέλλοντος – σε νέες πράσινες τεχνολογίες αιχμής, σε νέες μορφές οργανικών καλλιεργειών, σε νέα έξυπνα δίκτυα ανανεώσιμης ενέργειας”

Ο Ρεθεμνιώτικης καταγωγής Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την χαρά όλων εμάς που ανήκουμε στο ΜέΡΑ25 ,που αισίως αξιωθήκαμε μετα την είσοδό μας στην Βουλή να βρισκόμαστε  στην ΔΕΘ, ενώπιον του τύπου και των πολιτών για την πρώτη σημαντική μετεκλογική πολιτική αντιπαράθεση εκτός Βουλής. Στην συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε σαν αρχηγός κόμματος , αναφέρθηκε περιληπτικά μεταξύ των άλλων και στα εξής :

Εισαγωγή

Είναι ευτυχής συγκυρία ότι ως εκπρόσωποι του μόνου πανευρωπαϊκού κόμματος του Κοινοβουλίου μας, του ΜέΡΑ25, βρισκόμαστε στην πιο ευρωπαϊκή πόλη των Βαλκανίων την Θεσσαλονίκη.

Το ΜέΡΑ25 υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα δει θετικά τις όποιες θετικές κινήσεις της κυβέρνησης, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξαγγελίες για παραγωγικό ψηφιακό κράτος και το «τέλος στα γκισέ» για πολίτες και επιχειρήσεις αξίζουν υποστήριξης. Την ανακοίνωση ότι η PFIZER ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στον τομέα υψηλής τεχνολογίας με 200 θέσεις εργασίας την χαιρετίζουμε. Την διευκόλυνση καρκινοπαθών που πλέον δεν αναγκάζονται να στοιβάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ την χειροκροτούμε. Όμως, μελετώντας προσεκτικά τον λόγο του Πρωθυπουργού, αυτές οι θετικές κινήσεις αποτελούν τις λίγες εξαιρέσεις στον πολύ κακό κανόνα.

Το ΜέΡΑ25 προειδοποίησε προεκλογικά ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ερχόταν για να εγκαθιδρύσει την πιο παρασιτική, οπισθοδρομική μορφή ολιγαρχίας πάνω στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Ποια η βασική στρατηγική που προκύπτει από τον λόγο του κ. Πρωθυπουργού; Με δύο λέξεις: η στρατηγική του Υποδειγματικού Κρατούμενου. Υποδειγματικός Κρατούμενος:

  • του ευρωπαϊκού κατεστημένου – όσον αφορά τις πολιτικές που διευρύνουν την ευρωπαϊκή αποδόμηση,

    • της τρόικας – όσον αφορά την τετραπλή χρεοκοπία κράτους-τραπεζών-οικογενειών-μικρομεσαίων,

    • του μοντέλου Ανατολικής Ευρώπης – όσον αφορά το μοντέλο ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε ολιγάρχες,

    • του μοντέλου 10ετίας του 50 – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ – χτίστε παντού να σωθούμε,

    • των τραπεζιτών που απαιτούν νέα ανακεφαλαιοποίηση από τους πιο αδύναμους πολίτες,

    • των εταιρειών εξορύξεων που επιμένουν στην κλιματική καταστροφή και την τεχνολογική υποανάπτυξη χωρών όπως η δική μας,

    • της λογικής ενός εθνικισμού που κρύβει την έλλειψη πατριωτισμού και της υποταγής στο κατεστημένο της ΕΕ που υποσκάπτει την ΕΕ.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ:

Στάση και πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Ελλάδα

Η νέα ύφεση έρχεται — ή για τη ακρίβεια έχει ήδη έρθει, και θα χρειαστεί ελάχιστη υπομονή για να φανούν οι καρποί της. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο προετοιμασμένη για επιδείνωση. Η νέα πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ειναι καταδικασμένη να μην αποδώσει, και λόγω του μικρού εκτοπίσματός της και λόγω των αντικειμενικών συνθηκών. Η Γερμανία θα τελεί υπό άρνηση μέχρι να είναι πολύ, πολύ αργά — με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ημέρες που έρχονται.

Οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι — και υποδειγματικοί κρατούμενοι στα καταστροφικά πλεονάσματα. Κάθε φορά που πανηγυρίζουν για τα χαμηλά επιτόκια μας θυμίζουν την άγνοια κινδύνου τους, ενώ η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα βοηθήσει. Είναι στοιχειώδες ζήτημα επιβίωσης η εισαγωγή ελαστικών πλεονασμάτων 0% με 1,5% ανάλογα με την ανάπτυξη. Τα γεγονότα καθιστούν αστεία τα φορολογικά φιλοδωρήματα του κ. Μητσοτάκη όσο ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παραμένει, δηλαδή η 100% προπληρωμή φόρου στις επιχειρήσεις.

Η αποστολή της κυβερνητικής ΝΔ είναι να μονιμοποιήσει τη χρεοδουλοπαροικία μας, στο διηνεκές. Παράδειγμα του Μνημονιακού Λαϊκισμού της: «Ανάπτυξη για όλους». Εφαρμόζει ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σύριζα: Ματωμένα πλεονάσματα για τους πολλούς, ικανά δώρα για τους πλούσιους και φιλοδωρήματα α λα ΣΥΡΙΖΑ για τους αδύναμους από τα υπερπλεονάσματα, μαζί με φιλέτα για τους ολιγάρχες. Η μείωση πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2023, που είναι ήδη προγραμματισμένη, αφ’ ενός δεν θα ήταν αρκετή σήμερα ενώ αφ’ ετέρου θα αργήσει μέσα στα τρία χρόνια της νέας ύφεσης. Σε αυτά η ΝΔ προσθέτει δωράκια στους πλούσιους και καθρεφτάκια στους φτωχούς-ιθαγενείς, θεμελιώνοντας τη δική της εκδοχή χρεοδουλοπαροικίας.

Παράδειγματα  Παρασιτικής Ολιγαρχίας βασιζόμενα σε  νομοθετήματα που υλοποιούν μνημονιακά προαπαιτούμενα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ):

1ον Κόκκινα δάνεια

Οι εγκλωβισμένοι στα μη εξυπηρετήσιμα δάνεια παραδίδονται, τα αρπακτικά ταμεία εισπράττουν εγγυήσεις Δημοσίου ώστε να αγοράζουν ευκολότερα, και να πετάνε στο δρόμο πιο γρήγορα τους πολίτες.

 2ον Εργασιακά

  • Ήπιος λόγος πρωθυπουργού γεμάτος οξύμωρα σχήματα
  • Κατάργηση του βάσιμου λόγου στις απολύσεις – δωράκι στον ΣΕΒ.

    • Πρόβλεψη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εξαίρεσης κλάδων και περιοχών από την προστασία εργασιακών δικαιωμάτων

  • Κατάργηση της ευθύνης του υπερ-εργολάβου
  • Υπέρβαση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας όταν μια επιχείρηση δηλώνει οικονομικό πρόβλημα

3ον Καταστροφή ανθρώπων και περιβάλλοντος

  • Η κυβέρνηση εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σύριζα (Εξορύξεις – Αγωγοί – Τσιμεντοποίηση του Ελληνικού – Απελευθέρωση/Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Αερίου)

    • Σε αυτά προσθέτει το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο: «Χτίστε παντού!»

    • όπως αναφέρει η ίδια η Καθημερινή: «Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται»

Οργουελικό newspeak: διαστροφή των νοημάτων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Επίσημη δαιμονοποίηση της μετανάστευσης είναι ντροπή  η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο του των ευαίσθητων ζητημάτων μετανάστευσης και δικαιοσύνης.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ: απτυχίωτη ΕΥΠ – Ταύτιση της παπαγαλιστί βαθμοθηρίας με την μόρφωση και της εθνικοφροσύνης με τον πατριωτισμό.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Υπερσυγκέντρωση εξουσιών άνευ προηγουμένου

ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ: «Θεαματικός» αυταρχισμός χωρίς όρια. Θεάματα χωρίς άρτο: κατάργηση ασύλου, δήθεν εκκαθάριση Εξαρχείων, πάταξη «λαθρομεταναστών». Δημιούργησαν αστυνομικό σώμα με το ανιστόρητο όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», που σπέρνει φόβο αντί για αίσθημα ασφάλειας

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Ξεκάθαρα συμφωνούμε με την απλή αναλογική.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δημοκράτες που διαφωνούν με την απλή αρχή, ότι αν ένα κόμμα πάρει χ% στον λαό πρέπει να έχει χ% των βουλευτών. Το επιχείρημα ότι έτσι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα είναι επιχείρημα εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών.

Οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα είναι στα κεφαλαιουχικά αγαθά του μέλλοντος – σε νέες πράσινες τεχνολογίες αιχμής, σε νέες μορφές οργανικών καλλιεργειών, σε νέα έξυπνα δίκτυα ανανεώσιμης ενέργειας

Επίλογος

Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε ως το μόνο πραγματικά προοδευτικό πανευρωπαϊκό κόμμα για να υψώσει το λόγο της υπεύθυνης, ρεαλιστικής ανυπακοής, του ευρωπαϊκού διεθνισμού, του οικονομικού ορθολογισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης σε αυτά που απειλούν τους πολίτες μας, τους λαούς όλης της Ευρώπης. Δηλαδή:

  • Μια κυβέρνηση πλήρως ανέτοιμη για την νέα ύφεση που μηρυκάζει θλιβερές υποσχέσεις εποχής Αλογοσκούφη περί θωράκισης της χώρας

    • Μια κοινωνία στο πάτωμα να βρίσκεται μπροστά σε νέες ανισότητες και ασχήμιες τις οποίες η κυβέρνηση μαγειρεύει βάσει «αναπτυξιακών» συνταγών δεκαετίας του ’50.

    • Ένα εγχώριο κατεστημένο αποφασισμένο να οικοδομήσει πάνω στο 4ο μνημόνιο την Ενισχυμένη Χρεοδουλοπαροικία με ελληνικά και ανατολικοευρωπαϊκά αυταρχικά χαρακτηριστικά.

    • Μια Ευρώπη που θυμίζει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης – που υπό το βάρος της ύβρεως της λιτότητας για τους πολλούς και του σοσιαλισμού για τους λίγους κατέρρευσε βάζοντας τους λαούς μας σε περιπέτειες.

Να γιατί είμαστε χαρούμενοι που βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στην πιο ευρωπαϊκή μεγαλούπολη της χώρας, για να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους του τύπου τις προκλήσεις και ευκαιρίες της επόμενης χρονιάς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ