ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ. και το 16ο Δημοτικό Σχολείο «Νοιάζονται και Δρουν» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

0

Η βιωματική μάθηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών που αναγνωρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα, κατανοούν τα προβλήματά της και δρουν συλλογικά στην αντιμετώπισή τους. Το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω - Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη και Eνεργός Πολίτης» δίνει για πέμπτη χρονιά φέτος,στα σχολεία που συμμετέχουν, την ευκαιρία για ποικίλες βιωματικές δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις.

Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από τους μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο την Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας. Σκοπός  της ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου η ανάληψη δράσης για την ενημέρωση των πολιτών στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 16ου ΔΣ και της Β΄ τάξης του ΠΓΠΚ με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφθηκαν το  Δήμο Ρεθύμνου. Εκεί ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη για την Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα Κινητικότητας και συζητήσαμε για τη σημασία του σεβασμού και της αποδοχής των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης μας ενημέρωσε για τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ αλλά και για όσα ακόμη πρέπει να γίνουνσε επίπεδο δομών και νοοτροπίας των πολιτών. Οι προσωπικές μαρτυρίες μελών του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου που παρευρέθηκαν στην συνάντησή μας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όταν κινούνται στην πόλη μας, και τον αγώνα που δίνουν για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Ειδικά οι εύστοχες παρεμβάσεις της Μαρίας-μαθήτριας με κινητική αναπηρία- καθώς και της μητέρας της, τα προβλημάτισε ιδιαίτερα και τα άγγιξε βαθειά, αφού κατάφερε να τους μεταδώσει το πώς είναι,βάζοντας τα στη θέση της.

«Η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση και μετακίνηση στην πόλη μας είναι  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  όλων»

Κατόπιν, ήρθε η ώρα για δράση.Έχοντας μαζί μας εκπροσώπους του Σωματείου ΑμεΑ περιηγηθήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Καταγράψαμε προβλήματα υποδομών αλλά και συμπεριφορές συμπολιτών μας που δυσκολεύουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση στην πόλη μας. Μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό και συζητήσαμε με οδηγούς, καταστηματάρχες και περαστικούς για την υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων, προκειμένου να συνυπάρχουμε αρμονικά.

«Η σωστή κοινωνική συμπεριφορά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας για να συνυπάρξουμε αρμονικά»

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμετον κ. Μαρινάκη, την κα Ελευθεριάδου-Γκίκα και την κα Κυριακοπούλου, υπεύθυνη οργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στο Ρέθυμνο που με μεγάλη χαρά μας υποδέχτηκαν στον Δήμο.Επίσης, τον κ. Τσαχάκη και τα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, που μας ενημέρωσαν, μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις και εμπειρίες, και μας έδωσαν την ευκαιρία για ουσιαστική βιωματική μάθηση. Όπως είπε και ο Παντελής, μαθητής του ΠΓΠΚ, «από σήμερα θα βλέπουμε διαφορετικά την πόλη μας!»

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του «Νοιάζομαι και Δρω»

Κωφοπούλου Ιγνατία - ΠΓΠΚ και

Τυχάλα Μαρία - 16ο ΔΣ Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ