ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο σεληνιακό lander της Ινδίας έχασε επαφή λίγο πριν την προσελήνωση

0

Η προσπάθεια της Ινδίας να γίνει το τέταρτο έθνος που καταφέρνει να προσεληνωθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού, φαίνεται πως κατέληξε σε αποτυχία. Όπως ανακοίνωσε ο Indian Space Research Organization (ISRO), το Vikram lander αποσπάστηκε επιτυχώς από το Chandrayaan-2 orbiter, αλλά η επαφή χάθηκε 2.1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης. Το orbiter βρίσκεται ακόμα σε τροχιά, ασφαλές. Η επικοινωνία με το lander έχει χαθεί, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως έχει καταστραφεί.

Μερικές ώρες αργότερα, το Chandrayaan-2 κατάφερε να εντοπίσει την τοποθεσία του lander στην επιφάνεια της Σελήνης και να καταγράψει μία θερμική του εικόνα, ωστόσο η κατάσταση του Vikram δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ο ISRO προσπαθεί ακόμα να αποκτήσει επικοινωνία με το Vikram, ενώ ταυτόχρονα ερευνά τους διάφορους παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια επικοινωνίας με αυτό.

Παρόλη την αποτυχία προσελήνωσης του Vikram, ο ISRO τονίζει πως το 90% με 95% των στόχων αποστολής του Chandrayaan-2 έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και πως η Ινδία θα συνεχίσει να προσφέρει στη σεληνιακή επιστήμη.

https://youtu.be/CcJwjuo8pBo

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ