ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Δ. Μυλοποτάμου - Ολοκληρώθηκε και το πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία 2019»

0

Ένα μοναδικό χορευτικό υπερθέαμα προσέφερε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Δήμου Μυλοποτάμου το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου στην Αξό και στο Πάνορμο αντίστοιχα.

Με την μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε και το πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία 2019» που είχε ξεκινήσει με την «Στράτα του Ψηλορείτη» στις 28 Ιουλίου και κατάφερε για ακόμα μία φορά να προσελκύσει χιλιάδες κοινού στα χωριά που φιλοξένησαν τις μουσικές, θεατρικές, μουσικοχορευτικές, εικαστικές, κινηματογραφικές  και άλλες καλλιτεχνικές παραγωγές.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Δήμου Μυλοποτάμου, διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος», ο Χορευτικός Σύλλογος «Τ’ Αόρι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού και ο Πολιτιστικός – Τουριστικός Σύλλογος Πανόρμου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον φορέα πολιτιστικών υπηρεσιών «Προαθωνικός».

Στις εκδηλώσεις που έγιναν συμμετείχαν συγκροτήματα που εκπροσώπησαν 7 χώρες και συγκεκριμένα το συγκρότημα  Dor De Bucovina την Ρουμανία και την Ουκρανία καθώς ανήκει στον όμιλο Dor de Bucovina και βρίσκεται γεωγραφικώς ακριβώς στα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας. Από την μακρινή και ιστορική Γεωργία ήρθαν δύο συγκροτήματα το Oqros Pari και το Mtiebi. Από την Μολδαβία το συγκρότημα Bastina. Από την μακρινή Παραγουάη το συγκρότημα Elencomita Rory, από την Σερβία το συγκρότημα Sveti Djordje ενώ την Ελλάδα και την Κρήτη εκπροσώπησαν τα συγκροτήματα του συλλόγου «Τ’ Αόρι», οι ιδρυτές του οποίου Στέλιος Πατελάρος και Κατερίνα Ανδρεαδάκη είχαν την ιδέα και την έμπνευση της διοργάνωσης.

Την παρουσίαση των δύο κεντρικών σόου πραγματοποίησαν ο Αντώνης Μανωλούδης και η Ειρήνη Πατελάρου ενώ οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παρελάσεις των χορευτών του κόσμου στους δρόμους της Αξού την Δευτέρα και του Πανόρμου την Τρίτη.

Μιλώντας για τους στόχους του νέου θεσμού, ο υπεύθυνος πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος δήλωσε τα εξής: «Το διεθνές φεστιβάλ χορού θέλουμε να καταστήσει τον Μυλοπόταμο τόπο συνάντησης εθνών, παραδόσεων και έκφρασης διαφορετικών πολιτιστικών επιρροών. Γίνεται για να γνωρίσουμε μέρος από την κουλτούρα άλλων λαών και εκείνοι με την σειρά τους να γνωρίσουν εμάς. Θέλουμε να κάνουμε τον Μυλοπόταμο τόπο συνάντησης εθνών και πολιτισμών. Τόπο ανταλλαγής πολιτιστικών προτάσεων και ιδεών που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και θα μας βελτιώσουν σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο χωρίς να αλλοιώσουν την ιστορική μας παράδοση αλλά ενισχύοντας την ανάγκη εξέλιξης της πάνω στην αυθεντική της βάση.»

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΤΑΛΛΑΙΑ 2019

Με το χορευτικό υπερθέαμα στην Αξό και στο Πάνορμο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φεστιβάλ «Ταλλαία 2019».

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι των τεχνών, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί και τεχνικοί, κατέθεσαν με το έργο τους την ψυχή τους και ζωγράφισαν τον καμβά των 19ων Ταλλαίων που διήρκεσαν από 28 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2019.

Με την ευκαιρία λήξης του φεστιβάλ, ο κ. Κλάδος δήλωσε τα εξής:

«Ήταν ένας «πολιτιστικός μαραθώνιος» που ξεκίνησε από την κορυφή του Ψηλορείτη και μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων έφτασε στις ακτές του Κρητικού Πελάγους.

Ήταν πολύς ο χρόνος, ήταν πολύς ο κόπος, όμως, ήταν πολύ η χαρά και η ικανοποίηση μας κατά τη διάρκεια του. Ακόμα πιο δυνατό είναι το αίσθημα της δικαίωσης και η ανακούφιση που συνοδεύουν την λήξη του, αφού σε όλα τα επίπεδα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.  Εκ μέρους του οργανισμού «Αυλοπόταμος» και της Επιτροπής Πολιτισμού, ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και έδειξαν την καλλιτεχνική τους πρόταση με κάθε τρόπο. Επίσης, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις,  όλους τους φορείς και όλους όσοι δούλεψαν για την διεξαγωγή τους, τους χορηγούς και βέβαια την Περιφέρεια Κρήτης για την συμβολή της. Ευχαριστούμε κυρίως το κοινό μας. Αυτό το θαυμάσιο κοινό, η παρουσία του οποίου ξεπέρασε πολλές χιλιάδες ανθρώπων και φέτος. Βάζουμε την σφραγίδα της λήξης με συγκίνηση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2020. Για τα επετειακά και πανηγυρικά «Ταλλαία 2020».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ