Nova2play με 100 Mbps

“Mία μαντινάδα όλοι η ζωή….” – “Ο Ερωτόκριτος” της Κρήτης… της Ελλάδας… του κόσμου..

Στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο,   πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, από το Λαογραφικό Όμιλο μια μεγαλειώδης εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου .

Εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο Κωνσταντίνος Λ.  Χνάρης ,αρχιτέκτονας και παράλληλα  πρωτοχορευτής και χοροδιδάσκαλος του Ομίλου o οποίος μεταξύ άλλων ειπε:

“Αποφασίσαμε φέτος, με αφορμή το γεγονός ότι το 2019 ανακηρύχθηκε έτος

Ερωτόκριτου, να αφιερώσουμε την καθιερωμένη μας εδώ και χρόνια εκδήλωση «Μια Μαντινάδα όλη η Ζωή» στον «Ερωτόκριτο», το σπουδαίο αυτό έργο της Κρητικής Λογοτεχνίας και τον δημιουργό του Βιτσέντζο Κορνάρο. Είναι γνωστό ότι η επίδραση του κυρίως στο κρητικό λαικό δίστιχο ήταν μεγάλη ,όπως μας λέει ο αείμνηστος Στυλιανός Αλεξίου, εξ’άλλου μετά τον ερωτόκριτο η μαντινάδα διαδόθηκε ευρύτερα, ενώ πολλά δίστιχα τραγουδήθηκαν αυτοτελώς και αποτελούν γνωστές μαντινάδες ,όπως θα ακούσουμε στη συνέχεια.”  Αναφερόμενος δε στον Ομιλητή κύριο Νίκο Λυγερό είπε “Θεωρούμε ότι ο Ερωτόκριτος αξίζει πράγματι να ενταχθεί στα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και ο Νίκος Λυγερός είναι ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για το θέμα αυτό αφού υπήρξε πρωτοστάτης αυτής της ιδέας και της προσπάθειας η οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε να ευοδωθεί.”

Ο Ομιλητής της βραδιάς κ. Νίκος Λυγερός ,στρατηγικός Σύμβουλος αναφέρθηκε με το δικό του  εύγλωττο και ευρηματικό τρόπο στον Ερωτόκριτο του Bιτσέντζου Κορνάρου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα ” Η στρατηγική σημασία του Ερωτόκριτου στην ιστορία της Κρήτης” και το πόσο σημαντική είναι τελικά η ένταξη του Έργου αυτού στα Μνημεία άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας απηύθυνε χαιρετισμό και παρέλαβε εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου, από τον  Πρόεδρο Μανώλη Χνάρη, τιμητική πλακέτα προς το Δήμο Σητείας, γενέτειράς του Βιτσέντζου Κορνάρου ,όπως ο ίδιος γράφει στον επίλογο του Έργου του.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η πολυτάλαντη Μαριάννα Πολυχρονίδη γνωστή Ηθοποιός, πτυχιούχος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και Τραγουδίστρια η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα και με τη χαρισματική φωνή της ερμήνευσε και απήγγειλε στίχους από τον Ερωτόκριτο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και πολλά χειροκροτήματα.

Τα σπουδαία Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα που πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση τραγουδώντας, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, γνωστούς και άγνωστους στίχους από τον Ερωτόκριτο, ιστόρησαν μελωδικά στους παρευρισκόμενους τον έρωτα και την αγάπη του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα , μετέφεραν δε τα μηνύματα και διδάγματα του ποιητή για τα πάθη του έρωτα και άλλα , βγαλμένα μέσα από τις περιπέτειες και τα συναισθήματα  των ηρώων του Βιτσέντζου Κορνάρου .

Ήταν τα μουσικά συγκροτήματα του Βασίλη Σταυρακάκη με τους συνεργάτες του Αντώνη Σταυρακάκη, Γιώργο Σταυρακάκη και Μιχάλη Μπελιβάνη,

Του Δημήτρη Σγουρού με τους συνεργάτες του Μιχάλη Κονταξάκη, Δημήτρη Σιδερή και Μανόλη Πάγκαλο,

του Νεκτάριου Σαμόλη με τους συνεργάτες του Δημήτρη Πρινάρη, Μάριο Καπελάκη και Γιώργο Ξυδάκη.

Οι χορευτές του Ομίλου, με τη λεβεντιά και το ταλέντο τους, φορώντας την κρητική φορεσιά σε διάφορες παραλλαγές της , χόρεψαν παγκρήτιους και τοπικούς χορούς της Κρήτης με άψογη σκηνική και χορευτική  παρουσία.

Η αρχή και το κλείσιμο της Εκδήλωσης  έδειξαν, με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, ότι πράγματι ο Ερωτόκριτος είναι ένα διαχρονικό έργο που αγαπήθηκε, αγαπιέται και τραγουδιέται πάντα στην Κρήτη, από όλες τις ηλικίες.

Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η κατασκευαστική εταιρεία «CHNARIS Architecture in Construction”.

O κόσμος τίμησε με την παρουσία του και πλαισίωσε με την αγάπη  και τον ενθουσιασμό του, καθ’όλη  τη διάρκειά της, αυτό το  Αφιέρωμα στον “Ερωτόκριτο” και τον Βιτσέντζο Κορνάρο ,συμμετέχοντας επίσης και στο φιλανθρωπικό σκοπό αυτής της  Εκδήλωσης, με την προσφορά και τη συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για την διακονία της αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Σχετικά άρθρα