ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εντυπωσιακή Ακρόπολη στην Ορνέ Αγ. Βασιλείου

0

Τη μεγαλύτερη Ακρόπολη της Κρήτης, όπως όλα δείχνουν, αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη, φέροντας στο φως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το νησί. Πρόκειται για την Μυκηναϊκή ακρόπολη της Ορνέ, που βρίσκεται κοντά στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες, στο δήμο Αγίου Βασιλείου

Ειδικότερα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 3η περίοδος ανασκαφών στην περιοχή Κάστελος της Τοπικής Κοινότητας Ορνέ και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήδη έχουν ανακαλυφθεί, υψηλής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας ευρήματα.

Πέρα όμως από τα πολύ σημαντικά ευρήματα που έχει ήδη δώσει η ανασκαφή, τα 55 στρέμματα που αποτελούν την έκταση της ακρόπολης, όπως όλα δείχνουν, την κατατάσσουν στη μεγαλύτερη σε έκταση Ακρόπολη της Κρήτης.

Σημείο απερίγραπτης ομορφιάς

Η ακρόπολη στον Κάστελο, κοντά στην Ορνέ, που βρίσκεται στα 540 μέτρα υψόμετρο χρονολογείται στο1200 π.Χ. παρουσιάζει άριστη οικιστική οργάνωση και είναι κτισμένη σε σημείο απερίγραπτης ομορφιάς και θέας. Πρόκειται για μία φυσικά οχυρωμένη ακρόπολη από τα δυτικά και πολύ καλά οχυρωμένη από τις άλλες πλευρές.

Η περιοχή διαθέτει τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους που δεν έχει αλλοιωθεί από βιομηχανικά έργα ή οποιαδήποτε άλλου είδους μόλυνση του περιβάλλοντος. Τέτοια τοπία στα οποία υπάρχουν και τόσο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, είναι πια ελάχιστα στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου.

Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί σειρά κτηρίων που έχουν εξαιρετική αρχιτεκτονική. Δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι και στοιχεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, δείχνουν τον πολύ οργανωμένο χαρακτήρα της ακρόπολης αυτής. Η αποκάλυψη των σημαντικών κτηρίων συνεχίζεται, ενώ, τα ευρήματα θα ετοιμαστούν για έκθεση στο Μουσείο Ρεθύμνου.

Από την εποχή των Μυκηναϊκών χρόνων

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα  αρχαιολόγο κ. Μάνος Παπαδάκη «Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτής της περιόδου στην Κρήτη, δηλαδή της περιόδου των Μυκηναϊκών χρόνων, 1200 π.Χ.. Ίσως είναι και η μεγαλύτερη ακρόπολη αυτής της περιόδου που γνωρίζουμε, αφού μετά τη μέτρηση που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι είμαστε περίπου στα 55 στρέμματα. Δηλαδή μιλάμε για μια ακρόπολη που καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο χώρο». Και εξήγησε: «Ακρόπολη ονομάζεται ένας καλά οχυρωμένος χώρος στην κορυφή ενός λόφου».

Ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στα ευρήματα είπε: «Έχουμε τεράστια δωμάτια για την εποχή, δηλαδή, δωμάτια 20 τετραγωνικών και άνω, με τοίχους μεγάλου πλάτους, από 60 εκ. μέχρι και 90 εκ. Έχουμε ένα εκπληκτικό οχυρωματικό τείχος, διότι άφησαν τα παράλια κι ανέβηκαν στους λόφους».

Εγκατάλειψη του οικισμού μετά από μεγάλη καταστροφή

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: Η περίοδος αυτή ονομάζεται «σκοτεινή»,  γιατί δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Με αυτή την ανασκαφή σε αυτό τον τόσο μεγάλο χώρο, έρχονται συνεχώς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής που ήταν πολυπληθείς. Τα δωμάτια βρέθηκαν ανέγγιχτα από τους τόνους πετρών που έχουν πέσει από πάνω και είναι γεμάτα με αγγεία πίθους, χύτρες και μικρότερα αγγεία, εξαιρετικής κεραμικής».

«Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι ο οικισμός  εγκαταλείφτηκε μετά από μια μεγάλη καταστροφή, πιθανότατα από ένα μεγάλο σεισμό, πράγμα που απομένει ν’ αποδειχτεί με τη μελέτη του υλικού. Αυτό που περιμένουμε, είναι να βρούμε κι άλλα στοιχεία γι’ αυτή την περίοδο και την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής».

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στα ευρήματα που πιστοποιούν την ύπαρξη γυναικών στον οικισμό, δηλαδή τα υφαντικά βάρη. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποιο στρατιωτικό χώρο, αλλά για οικισμό και σημείωσε:  «Το σημείο φαίνεται να κατοικήθηκε για πολλά χρόνια, αλλά για το πόσα, θα έχουμε απάντηση μετά τη μελέτη του υλικού».

Κλείνοντας ο αρχαιολόγος κ. Παπαδάκης τόνισε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειμένου ν’ ανασκαφεί ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος, αφού  πρόκειται για μια τεράστια έκταση.

Ανασκαφές από το 2009

Οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται μετά από άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019, ενώ χρηματοδότηση γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, άλλους επιστημονικούς φορείς και το δήμο Αγίου Βασιλείου. Η πρώτη ανασκαφή ξεκίνησε το 2009, συστηματικά όμως ο χώρος ανασκάπτεται από το 2016 και μετά.

Η σπουδαιότητα και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η ανασκαφή αυτή φαίνεται και από την ανασκαφική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει, τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ανασκαφέα της Ελεύθερνας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλη Στεφανάκη, την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, την επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Αθανασία Κάντα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες, περιοδικά αλλά και σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έτσι η ακρόπολη της Ορνέ αρχίζει και γίνεται διεθνώς γνωστή.

Ο δήμος Αγίου Βασιλείου αρωγός στην ανασκαφή

Το σημείο των ανασκαφών επισκέφτηκαν κ Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης και ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας του δήμου, Αντώνης Τσουρδαλάκης, προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των εργασιών από τον υπεύθυνο ανασκαφής αρχαιολόγο Μάνο Παπαδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Δήμος Αγίου Βασιλείου συμμετέχει από την πρώτη κιόλας ανασκαφή (2016) ενεργά στην προσπάθεια, ενισχύοντας την οικονομικά αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. σημαντικότατα στις έρευνες που έχουν γίνει εκεί.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου υπογράμμισε: «Ο Δήμος μας, επιθυμεί την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, ως πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Τέτοιες καινοτόμες δράσεις έχουν αρχίσει και προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Κρήτης και η ακρόπολη της Ορνέ προσφέρεται ιδιαίτερα για τέτοιες δράσεις. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών και η τουριστική δραστηριότητα στον Δήμο μας».

Ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας του δήμου, Αντώνης Τσουρδαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δίνουμε μεγάλη σημασία ως δημοτική αρχή, εκτιμώντας ότι ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, μελλοντικά, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα τροποποιήσει τον αρχαιολογικό χάρτη της Κρήτης»!

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την ακρόπολη έφερε στην προσοχή των αρχαιολόγων ο τέως Δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης, που έχει καταγωγή από την Ορνέ.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ