Nova2play με 100 Mbps

Η εργατική εξουσία, ο δρόμος ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Υπογράφτηκε τη Πέμπτη 5/9 η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ETαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Την είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η συμφωνία προβλέπει τη πίστωση 80 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό του ΕΤαΕ, τα οποία θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 και θα δοθούν στο τραπεζικό κεφάλαιο ως διασφαλίσεις (π.χ. επιδότηση επιτοκίου, διαφόρων εξόδων του δανείου κ.λπ.) για τη χορήγηση δανείων στον τομέα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και μεταποίησης.
Η κυβέρνηση, παρουσίασε τη συμφωνία ως σημείο έναρξης μιας «νέας περιόδου δημιουργίας» για τους Έλληνες αγρότες, με ένα «νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, που έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα».
Η βασική στόχευση της συμφωνίας είναι, μέσω δανείων να εξασφαλιστούν τα «ίδια» κεφάλαια που απαιτούνται (μέχρι και 60% της συνολικής επένδυσης) για τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μεταποιητικών επιχειρήσεων στα διάφορα μέτρα του ΠΑΑ 2014 – 2020, όπως είναι τα «Σχέδια Βελτίωσης» και οι επενδύσεις στη μεταποίηση.  Τα διάφορα μέτρα του ΠΑΑ, που καταρτίζονται από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΑΠ και εξειδικεύονται από τις κυβερνήσεις, απευθύνονται σε «βιώσιμες» καπιταλιστικά επιχειρήσεις και για αυτό το λόγο αποκλείεται από αυτά η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Για παράδειγμα, στα «Σχέδια Βελτίωσης» του τρέχοντος ΠΑΑ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής το 66% των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας, διότι βρίσκονταν κάτω από το απαιτούμενο κατώτερο όριο ακαθάριστων εσόδων.   Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και άλλοι μικροεπαγγελματίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το νέο «χρηματοδοτικό εργαλείο», αλλά θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη θέση, από ένα μέτρο που ουσιαστικά ενισχύει τους αντιπάλους τους, δηλαδή τους τραπεζίτες, τους μεγαλοαγρότες, τους βιομηχάνους και τους μεγαλέμπορους.
Εξάλλου υπάρχει η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών, κατά τις οποίες σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων χρεώθηκαν για να εξασφαλίσουν το δικό τους μερίδιο στην «επένδυση».   Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για το ρόλο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει στο δρόμο της διαχείρισης της ΚΑΠ.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι, οργάνωση και πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για απόκρουση των βάρβαρων μέτρων (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές αγροτικών προϊόντων κ.ά.), που σκοπό έχουν την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και μετά την κρίση.  Αγωνιστική διεκδίκηση ενάντια στην ΚΑΠ, στη στρατηγική συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, με πλαίσιο αιτημάτων που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών (π.χ. κατώτερες εγγυημένες τιμές που να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης, κρατικό ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει, φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο). Κοινός αντιμονοπωλιακός – αντικαπιταλιστικός αγώνας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ο οποίος να φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και να ανοίγει την προοπτική οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής από την εξουσία της εργατικής τάξης με τη συμμετοχή της φτωχής αγροτιάς.
Γιατί η εργατική εξουσία είναι η πραγματική λύση για όσους πλήττονται από τη σημερινή βαρβαρότητα, εξασφαλίζοντας τη μεγάλη παραγωγή και την καθετοποίηση με επίκεντρο την κοινωνικοποιημένη παραγωγική μονάδα με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.  Στο πλαίσιο αυτό οι μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι θα δουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους (μείωση κόστους παραγωγής, προστασία παραγωγής, επιστημονική – τεχνική υποστήριξη κ.ά.).

Νίκος Σταυρακάκης
Αγρότης από το Πρίνο
του δήμου Ρεθύμνης

Σχετικά άρθρα