ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ένας Δήμος έχει μετατραπεί σε… πυροσβεστικό σταθμό

0

Τελευταία ημέρα σήμερα για την αντιπυρική περίοδο και φέτος στην Κρήτη το στοίχημα ενάντια στις πυρκαγιές κερδήθηκε και μάλιστα κατά πολύ παραπάνω. Κι αυτό το μαρτυρούν αψευδώς τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας και πλέον από το 1998, οπότε και η δασοπυρόσβεση πέρασε στις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, αν όχι τον πιο σημαντικό, έπαιξαν τα γρήγορα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής στο νησί υπό τις οδηγίες του Γενικού Περιφερειακού Διοικητή, Αρχιπύραρχου Νίκου Λαγουδάκη ο οποίος με την τακτική που εφάρμοσε όντας Διοικητής στο νομό Ρεθύμνης, ήρθε να μειώσει τον αριθμό των καμένων εκτάσεων σε τέτοιο ποσοστό που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του.

Από τη μία η έγκαιρη επέμβαση της ΠΥ με ισχυρές δυνάμεις και από την άλλη οι περιπολίες που καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ήταν συνεχείς, έφεραν το ιστορικό ρεκόρ. Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι φέτος έγιναν και πολλές συλλήψεις ατόμων που δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και έβαζαν φωτιές στην ύπαιθρο.

Και μιας και η Πολιτική Προστασία είναι το Α και Ω για κάθε Δήμο και Περιφέρεια, στην Κρήτη υπάρχει Δήμος που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους. Δεν είναι άλλος από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ένας πολύπαθος Δήμος που στο παρελθόν έχει ζήσει μεγάλες πυρκαγιές με τρομερές συνέπειες και ο οποίος σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς, έχει μετατραπεί σε έναν… πυροσβεστικό σταθμό.

Εκεί, υπάρχουν 28 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα που ανά πάσα ώρα και στιγμή, είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο σε περίπτωση πυρκαγιάς όσο και σε πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόκειται για αγροτικά αυτοκίνητα 4Χ4 απλών πολιτών στα οποία ο Δήμος έχει φροντίσει να τοποθετήσει βυτία με αντλίες των 500 λίτρων και του ενός τόνου, μετατρέποντας τα έτσι σε πυροσβεστικά οχήματα.

«Επειδή είμαστε πολύπαθος Δήμος, οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές μας έκαναν να στραφούμε σε κάποιες μεθόδους στον εθελοντισμό» λέει μιλώντας στο ekriti.gr o Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά τα 28 πυροσβεστικά τα οποία έχουν Δημιουργηθεί από τον Δήμο μας και από τον εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, τον Βαγγέλη Καπετανάκη έχουν δώσει μεγάλες μάχες όλο αυτό το διάστημα και έχουν αποσοβήσει πάρα πολλές πυρκαγιές σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική και τον κ. Λαγουδάκη τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής ο οποίος συντονίζει πολύ σωστά, συνεχώς και αδιαλείπτως, έχουμε καταφέρει πλέον ο Δήμος να μην πλήττεται από αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές που ήταν επαναλαμβανόμενες».

Ο κ. Ταταράκης δεν παραλείπει να εκφράσει και δημόσια τα συγχαρητήριά του στον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, τον Βαγγέλη Καπετανάκη και ειδικά στους εθελοντές που οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, επεμβαίνουν χωρίς ιδιοτέλεια. Τέλος ο Δήμαρχος σχολίασε πως από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Νίκος Λαγουδάκης ως Γενικός Περιφερειακός Διοικητής της ΠΥ στην Κρήτη, οι πυρκαγιές έχουν πέσει στο ελάχιστο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης, μιλώντας στο ekriti.gr αναφέρθηκε στο Δήμο Αγίου Βασιλείου με τα καλύτερα λόγια. «Πραγματικά ο Δήμος Αγίου Βασιλείου είναι πρότυπο στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Στη μεγάλη φωτιά που είχαμε πριν λίγο καιρό στο Ρέθυμνο, μια ανάσα από τα σπίτια, έστειλε 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα τα οποία βοήθησαν πάρα πολύ στο να κατασβεστεί άμεσα η πυρκαγιά» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αντιπυρική περιόδου αλλά και το ιστορικό ρεκόρ που καταγράφηκε φέτος στο νησί, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα βρεθεί ξανά στο Ηράκλειο για να απονείμει τα εύσημα στις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Creta Maris στην Αμμουδάρα την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 17.30, θα γίνουν βραβεύσεις, ενώ παρόντες θα είναι ο Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και του στρατού. Θα παρουσιαστούν ακριβή στοιχεία με τα συμβάντα στα οποία κλήθηκαν οι υπηρεσίες του νησιού και θα γίνουν οι συγκρίσεις με παλαιότερα.

Το νέο μεγάλο στοίχημα της Πυροσβεστικής πλέον είναι για τη χειμερινή περίοδο…

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ