ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ένας Κούρδος που έγινε... Κρητικός - «Τα βουνά μας θυμίζουν Σφακιά»

0

Μεγάλωσε με τα όπλα, τη “μυρωδιά” του πολέμου, το αίμα, τα δάκρυα... Έζησε εφιαλτικές καταστάσεις από την παιδική του ηλικία... Ήταν μαχητής και πάντα υπερήφανος. Και όπως λέει, «oι Κούρδοι έχουν τη δύναμη μέσα τους». Ο λόγος για τον 42χρονο σήμερα Κεντέρ Περόντ, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Qandil (Καντίλ), γνωστή και ως βάση των Κούρδων ανταρτών. Ο ίδιος έζησε τον πόλεμο από μικρή ηλικία, ενώ στα 22 του χρόνια έφτασε στο νησί μας, όπου και ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία.

Θυμάται τα τανκς, τα αεροπλάνα και τις μάχες στα βουνά, τα οποία... θυμίζουν Κρήτη, «Σφακιά», όπως λέει.

Πλέον νιώθει... Κρητικός καθώς διαμένει στο νησί μας τα τελευταία 20 χρόνια, όμως η αγωνία του χτυπά “κόκκινο” για τα όσα βιώνουν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι του στην ευρύτερη περιοχή του πολέμου, στη Βόρεια Συρία, από τα τουρκικά στρατεύματα.

Tα 10 αδέρφια του κινδυνεύουν

Τα δέκα αδέλφια του βρίσκονται εκεί... κάτω και κινδυνεύουν. Είναι πολεμιστές, όπως και όλο το σόι. Η “Νέα Κρήτη” και η “ΚΡΗΤΗ TV” συνάντησαν τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Κούρδων Κρήτης κ. Κεντέρ Περόντ, ο οποίος εργάζεται στο Ηράκλειο, με τον ίδιο να μας εκφράζει την οδύνη του για τα όσα διαδραματίζονται στο πολεμικό μέτωπο στη Βόρεια Συρία από τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ από τη δική του οπτική γωνία σχολιάζει τις κινήσεις της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στο «βρόμικο», όπως λέει, παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.

«Δε νομίζω ότι θα έχουν... αποτέλεσμα όσα γίνονται εκεί από την πλευρά της Τουρκίας. Το σχοινί κάποια στιγμή θα κοπεί», δηλώνει, και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν θέλει να κάνει τον σουλτάνο. Αυτό που επιδιώκει είναι η... τουρκοποίηση τού εκεί κόσμου αλλά και της Ευρώπης».

Συγγενείς του Κεντέρ βρίσκονται στον πόλεμο και τον ενημερώνουν διαρκώς... «Δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται. Ό,τι συνέβη το 2014, 2015 και 2016 με το ISIS, αυτό συμβαίνει και σήμερα. Είναι ο ίδιος πόλεμος και οι ίδιοι... άνθρωποι, απλά έχουν βγάλει τη... μάσκα. Διότι πιστεύω ότι πίσω από την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται η Τουρκία», δηλώνει, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουν στρατό γύρω από τα χωριά μας και θέλουν να... μπουν μέσα».

Αναφορικά με τη στάση της Συρίας και της Ρωσίας, ο κ. Κεντέρ εκφράζει την προσωπική του θέση, ότι δηλαδή «θα συνεργάζονταν με τον διάολο για να γλιτώσουν τα χειρότερα - τη γενοκτονία των Κούρδων».

«Οι Κούρδοι έχουν δύναμη μέσα τους»

Για τη στάση της Αμερικής, ο κ. Κεντέρ επικαλέστηκε τα λόγια του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, ότι δηλαδή «όποιος σκεπάζεται με την Αμερική θα είναι πάντα... “κρυωμένος”, μετά και το... άδειασμα, όπως περιέγραψε, της Αμερικής απέναντι στους συμμάχους. Όσο για τον Ερντογάν, σχολίασε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει... αέρα, ο οποίος θα... ξεφουσκώσει». «Θέλει να μας... απασχολήσει. Στην ουσία όμως κινδυνεύει ο ίδιος. Κινδυνεύει από παντού. Οι Κούρδοι έχουν δύναμη μέσα τους», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ο Κεντέρ Περόντ εξέφρασε την πικρία του λέγοντας ότι οι Κούρδοι μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντήσει στρατό να πολεμήσει δίπλα τους. «Είμαστε μόνοι μας», σχολίασε, με τον ίδιο να ζητά τη συμπαράσταση του κόσμου, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη δύναμη ψυχής των Κούρδων γυναικών που βρίσκονται στον πόλεμο, δίνοντας τη δική τους μάχη. Και επειδή «η ελπίδα σβήνει πάντα τελευταία», ο κ. Κεντέρ εκφράζει την ελπίδα του για τη δημιουργία κουρδικού κράτους τις επόμενες δεκαετίες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ