ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αποφασιστικό μήνυμα Θέλησης και Νίκης στα Ερμονίκεια

0

Μια αληθινή γιορτή του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, ένα πραγματικό βίωμα Ενότητας και Ειρήνης πλημμύρισε με δυνατά συναισθήματα, σαγηνευτικές μελωδίες και όμορφες αναμνήσεις στην πανάρχαια κοιτίδα της Λάμπης. Ένα αποφασιστικό μήνυμα Θέλησης και Νίκης διαδόθηκε κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό στις καρδιές των ανθρώπων που έζησαν μέσα στις αιώνιες φυσικές ομορφιές μια Πανανθρώπινη γιορτή γεμάτη φως και κάλλος.

            Τα Ερμονίκεια δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν για 7η συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία στην ειδυλλιακή Λάμπη Ρεθύμνου, ταξίδεψαν ξανά στις εποχές διδάσκοντας και διαδίδοντας τις ανώτερες αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού.

            Το όμορφο διήμερο, ξεκινώντας με τα δρώμενα του Σαββάτου, άρχισε από νωρίς το πρωί με τις προτεινόμενες επισκέψεις σε τοπικά μουσεία και τις εσωτερικές εκθέσεις δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνδυάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις με τον τοπικό λαογραφικό πολιτισμό, τον μουσικό θησαυρό των αρχαίων Ελλήνων με την σύγχρονη τέχνη, ενώ το απόγευμα η ημέρα κορυφώθηκε με τις καθιερωμένες Ομιλίες και το Δημιουργικό Δρώμενο, τα οποία φιλοξένησαν για μία ακόμη χρονιά, καταξιωμένους καλλιτέχνες και ερευνητές.

            Τα αθλητικά δρώμενα της Κυριακής ξεκινώντας με μια διάχυτη αθλητική ατμόσφαιρα, ζωντάνεψαν από άκρη σε άκρη την Λάμπη, γεμίζοντας κίνηση και χρώμα την περιοχή με την Τοπική Πεζοπορική Εκδρομή τους Δρόμους Παίδων σε Μέλαμπες και Σπήλι, τον αναβαθμισμένο Κοινό δρόμο 5χλμ και τον 7ο Ερμονίκειο Δρόμο 20χλμ, το κορυφαίο γεγονός της ημέρας.

            Ακολουθώντας τα πρότυπα και τις εμπνεύσεις των αρχαίων Πανελλήνιων εορτών, μέσα στα πλαίσια διάδοσης της ”Αρχαιολογίας για το Κοινό” πραγματοποιήθηκαν η καθιερωμένη επιβλητική Πομπή των Ιππέων με την συμβολική Παράδοση και τον Τερματισμό του Κηρυκείου, ενώ το προσφερόμενο δωρεάν υπαίθριο γεύμα και η ελεύθερη συμμετοχή σε κάθε επισκέπτη, έδωσε το στίγμα και την μοναδικότητα των Ερμονίκειων Αγώνων.

            Τα Επινίκεια, η επίσημη λήξη των Αγώνων αν και ολοκληρώθηκε φέτος πρόωρα χωρίς την πανδαισία της παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής με τους προγραμματισμένους Χορούς και τις Γυμναστικές επιδείξεις, απέδωσε την πρέπουσα τιμή και τον σεβασμό στο απρόσμενο δυσάρεστο συμβάν της απώλειας ενός νέου συνανθρώπου μας, κλείνοντας ταυτόχρονα σε αρμονικούς ρυθμούς την ατμόσφαιρα του πλούσιου διημέρου μέσα στο φυσικό τοπίο και το αιώνιο κελάρυσμα των πηγών του Σπηλίου.

            Η διήμερη γιορτή των Ερμονικείων, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των ανθρώπων, έστειλε και φέτος το ζωντανό μήνυμα στους ευρύτερους πολιτειακούς φορείς : η έμπρακτη και ουσιαστικότερη υποστήριξη του Θεσμού των Ερμονικείων, αποτελεί επιτακτική αλλά όπως φαίνεται και κρίσιμη αναγκαιότητα για το άμεσο μέλλον ως μέσο επιρροής στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας –και ειδικά στις νεότερες γενιές- για την καλλιέργεια των αξιών ενός υγιούς και φυσικού τρόπου ζωής μακριά από τις καταχρήσεις γεγονός που είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ωφελήσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αλλά θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προοπτικές για την πολιτιστική εξέλιξη και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, φθάνοντας στις τελευταίες οργανωτικές αποκαταστάσεις και διευθετήσεις, ευχαριστεί θερμά, όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν σε αυτήν την μεγάλη διήμερη Πανανθρώπινη γιορτή, όπως επίσης και τους περισσότερους από 100 εθελοντές που συμμετείχαν από την Λάμπη, το Αμάρι, την Κρήτη και την Αθήνα.

Ξεχωριστά ευχαριστήρια επίσης αποστέλλονται και στους 79 επίσημους χορηγούς των Αγώνων, στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, στους εθελοντικούς και επίσημους φορείς, τις μηχανοκίνητες ομάδες, στις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην τεχνική ομάδα των Αγώνων, στο εργαστήριο “Νικόλαος Μπρας”, στους τοπικούς μουσικούς καλλιτέχνες, στον χορευτικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης για την πάντα πρόθυμη συμμετοχή του, στον ΕΟΣ Ρεθύμνου, τον Ο.Κ.Α. Αρκάδι, καθώς και σε όλους τους απλούς επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία ο μεγαλύτερος περιφερειακός θεσμός του Νομού.

Ολοκληρώνοντας, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων μεταφέρει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο, τον απόηχο των φετινών Αγώνων :

“Για ακόμα χρονιά έλαμψε το ίδιο φως…διαδίδοντας μέσω των αγγελιοφόρων δρομέων το φως των ΑΞΙΩΝ...Για 7η συνεχή χρονιά τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ δρώμενα, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο, διέδωσαν κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό το αστρικό μήνυμα της Νίκης από την πανάρχαια κοιτίδα της Λάμπης, προς όλον τον κόσμο.

Η επική ιστορία των πρώτων ανθρώπων, ζυμωμένη στο ίδιο αρχέγονο τοπίο, φωτίζει ξανά μέσα στον χωροχρόνο τον νέο δρόμο που πρέπει να χαράξει ο ανθρώπινος πολιτισμός...

Οι Εποχές μας καλούν...μέσα στην αχλή μιας ακόμη σύγχρονης Γιγαντομαχίας,

για την κατάκτηση της υπέρτατης Νίκης.

Τη Νίκη του πολιτισμού και του πνεύματος.

Τη Νίκη της Ενότητας και της Ειρήνης.

Και αυτό το κάλεσμα ξεκινάει από ΕΔΩ.

 

Στα Ερμονίκεια :

Για Τη ΝΙΚΗ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

            Τέλος,  ακολουθώντας τα αρχαία πρότυπα, πέραν των νέων νικητών του αναβαθμισμένου Κοινού Δρόμου τρεις ακόμη ΕΡΜΟΝΙΚΕΣ προστίθενται στο ιστορικό “Μητρώο” της Αγωνοθεσίας για τους οποίους θα ακολουθήσουν στο μέλλον ανάλογες τιμητικές διαδικασίες.

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

 

Στην κατηγορία των ανδρών :

1 (50) 01:13:35 Σηφάκης Εμμανουήλ (Σ.Δ.Υ. Μεγαλόνησος)

2 (31) 01:26:30 Φιλανδαράκης Μιχαήλ (Ανεξάρτητος)

3 (22) 01:29:08 Οικονομάκης Ιωάννης (Ανεξάρτητος)

 

Στην κατηγορία των γυναικών :

1 (42) 02:00:09 Iastremska Anzhelika (Ανεξάρτητη)

2 (16) 02:04:02 Μπαρμπετσέα Ιωάννα (Ανεξάρτητη)

3 (52) 02:07:07 Χριστουλάκη Ελένη (Σ.Δ.Υ.Χ.)

 

Στην κατηγορία των παλαιών (Ανδρών / Γυναικών +50) :

1 (10) 01:34:10 Καραμπίνας Δημήτριος (Σ.Δ.Υ.Ρ.)

2 (17) 01:46:40 Μπελιβανάκης Μιχαήλ (ΚΗΦΑΠ)

3 (40) 01:48:08 Haast Robert (Team Sportsmanden)

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΚΟΙΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

 

Στην κατηγορία των ανδρών :

1 (27) 00:22:35 Βαβουράκης Κωστής (Ανεξάρτητος)

2 (25) 00:23:14 Carcedo Javier (Ανεξάρτητος)

3 (26) 00:24:11 Guerber Martin (Ανεξάρτητος)

 

Στην κατηγορία των γυναικών :

1 (9) 00:25:37 Στάλα Καλλιόπη (Σ.Δ.Υ.Ρ.)

2 (5) 00:42:35 Γεωργοπούλου Ιωάννα (Ανεξάρτητη)

3 (-) - - (Χωρίς 3η Νικήτρια)

 

Στην κατηγορία των παλαιών (Ανδρών / Γυναικών +50) :

1 (17) 00:25:37 Παττακός Εμμανουήλ (Ανεξάρτητος)

2 (8) 00:46:40 Μπελιβανάκη Αικατερίνη (Γ.Α.Σ. ΜΑΛΙΩΝ - Ο.Υ.ΚΡΗΤΗΣ)

3 (13) 00:48:08 Τσαγκαράκη Βάνα (Σ.Δ.Υ.Χ.)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ