ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για πρώτη φορά οι αγορές πληρώνουν για να δανείσουν στην Ελλάδα

0

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στη διαχείριση του δημοσίου χρέους

Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρέους βρέθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αντλώντας με αρνητικό επιτόκιο 448 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, καθώς για πρώτη φορά οι επενδυτές αγοράζουν έντοκα με αρνητικό επιτόκιο, χάνοντας έστω και ένα μικρό μέρος της αξίας του κεφαλαίου τους, στο γενικότερο, βέβαια, περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, που έχουν δει τα επιτόκιά τους να διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος εδώ και καιρό.

Αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ έρχεται μία μέρα μετά την επιτυχημένη επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,5%, που συγκέντρωσε πολύ ισχυρή ζήτηση, καθώς, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές παραμένουν στο κυνήγι έστω και μικρών αποδόσεων εντός της Ευρωζώνης.

Η συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αφενός μπορεί να υποστηρίξει υπό προϋποθέσεις τη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων. Κυρίως, όμως, συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να δανειστούν με φθηνότερο κόστος στη διεθνή, αλλά και την εγχώρια αγορά, ενώ ενισχύει τις πιθανότητες για ταχύτερη αναβάθμιση της οικονομίας, που, με τη σειρά της, βελτιώνει την πιστοληπτική ικανότητα Δημοσίου και επιχειρήσεων, δηλαδή τον δανεισμό με καλύτερους όρους.

Στον αντίποδα, βέβαια, η μείωση των επιτοκίων στην οικονομία περιορίζει τις αποδόσεις στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και σημαίνει μικρότερα επιτόκια και για τους καταθέτες. Το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων πριν από λίγη ώρα διαμορφώθηκε στο -0,02%, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό για το ελληνικό χρέος στη σκιά της ραγδαίας αποκλιμάκωσης που έχει σημειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου τους τελευταίους μήνες, ακολουθώντας την τάση στην Ευρωζώνη μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο στην ελληνική αγορά χρέους, η οποία πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές και σήμερα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην επανένταξή της στα ραντάρ των επενδυτών και στην ανοικοδόμηση της καμπύλης του ελληνικού χρέους.

Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%. Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης ήταν υψηλός στο 2,71 από 1,59 στην προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΟΔΔΗΧ για τη σταδιακή μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα 15,2 δισ. ευρώ σήμερα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Οργανισμού για μείωση της έκθεσης του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια και σε επίπεδα κάτω των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και της σταδιακής τους αντικατάστασης με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με δεδομένη και τη μεγάλη διασπορά των εντόκων γραμματίων σε ξένους επενδυτές σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ