ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου

0

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι των Τριών Μοναστηρίων πληροφορούμαστε με έκπληξη από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μας και συγκεκριμένα από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Λελεδάκη Δημήτριο για την επαναφορά της πρότασης εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην περιοχή μας. Η έκπληξη μας οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από τις πολυήμερες συζητήσεις και παρεμβάσεις τόσο προς το Δήμο Ρεθύμνου όσο και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ, την αυτοψία που έγινε στον  προτεινόμενο χώρο στην περιοχή μας από τον τότε πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ κ. Μαμουλάκη Χάρη την 1η Μαρτίου 2015  και αφού επιβεβαιώθηκαν αρμοδίως οι ενστάσεις μας και οι ισχυρισμοί μας , μας δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια στελέχη του Δήμου και προσωπικά από τον κύριο Δήμαρχο ότι ο Δήμος Ρεθύμνου θα φροντίσει για την ανεύρεση άλλου χώρου εγκατάστασης του Σ.Μ.Α.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βρεθεί οριστική λύση και να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων τέτοια που να αρμόζει σε μια πόλη της Ευρώπης που υποδέχεται και φιλοξενεί πληθώρα επισκεπτών ετησίως. Όμως η δημιουργία ΣΜΑ σε κατοικημένη περιοχή, μία ανάσα από την πόλη όχι μόνο δεν θα επιφέρει λύση, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα για τους  παρακάτω λόγους

α) Ακόμα και στην πιο ιδανική μορφή λειτουργίας του, από το Σ.Μ.Α., στο οποίο θα παραμένουν τα απορρίμματα όλου του Δήμου Ρεθύμνου 1-2 ημέρες θα  αναδύονται έντονες και δυσάρεστες οσμές τέτοιες που θα επεκτείνονται όχι μόνο στην  περιοχή των Τριών Μοναστηρίων, αλλά ανάλογα με τους πνέοντες ανέμους ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, ιδίως δε στις περιοχές του δυτικού Ρεθύμνου (πχ. Κουμπές)

β) Η επαρχιακή οδός Ρεθύμνου – Σπηλίου  πέραν της υπάρχουσας κίνησης ιδίως τους θερινούς μήνες, θα επιβαρυνθεί και με την κίνηση βαρέων οχημάτων, όπως είναι τα απορριμματοφόρα.

γ) Η επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, ιδίως αφού ο χώρος γειτνιάζει με ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αξίας για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής,

δ) η επιλογή του χώρου πιστεύουμε ότι  είναι ατυχής, διότι γειτνιάζει με το Δημοτικό Κοιμητήριο με ότι συνεπάγεται αυτό

ε) ο χώρος που επελέγη γειτνιάζει με αρχαιολογικό μνημείο, ήτοι  ενετικό κτίσμα του 16ου αιώνα, το οποίο θεωρούμε ότι θα καταντήσει μέρος μιας «χωματερής».

Επειδή η κατάσταση αυτή, η οποία ενώ είχε διαλευκανθεί παρουσιάζεται πάλι από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Λελεδάκη θολή και ασταθής και επειδή πιστεύουμε  ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλά και ουσιαστικά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις με κορυφαίο αυτό της πυροπροστασίας της περιοχής μας, που θα αποτελέσει ταυτόχρονα και τείχη ανάσχεσης και προστασίας από πυρκαγιές για όλη την πόλη, προσπάθεια στην οποία θα συμβάλλουμε και εμείς εθελοντικά, όπως ήδη κάναμε στην προηγούμενη πυρκαγιά στις 04/10/2019, ζητάμε από την  δημοτική αρχή να τοποθετηθεί σαφώς στο πρόβλημα της εγκατάστασης του Σ.Μ.Α. στην περιοχή μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ