ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημόσιος διάλογος για το τουριστικό μέλλον του Ρεθύμνου

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΥΣΟ ΚΛΑΔΟ

Δημόσιο διάλογο για να καθοριστούν οι πολιτικές προώθησης του τουρισμού στο Ρέθυμνο, ξεκινά με ενέργειες της η κ. Πέπη Μπιρλιράκη. Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος τουριστικής προβολής του Δήμου Ρεθύμνου, με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, αφού προέρχεται από τις πιο παλιές οικογένειες που εργάζονται επαγγελματικά στον τουρισμό στην πόλη μας, «θέτει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» και μιλά ξεκάθαρα για σοβαρά λάθη, παραλείψεις και κυρίως έλλειψη συνεργασίας μεταξύ κράτους και φορέων του τουρισμού, που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί, σχολιάζει τα δυσμενή δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο τουριστικό γίγνεσθαι   αναλύει λεπτομερώς τις συνθήκες και τις νοοτροπίες που επικρατούν στην λειτουργία του τουριστικού μας προορισμού και μιλά για μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και που πρέπει να προκύψουν μέσα από συνέργειες, από συμπράξεις και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Η φετινή τουριστική χρονιά άφησε την εντύπωση πως οι επιτυχίες των προηγούμενων 2-3 ετών σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις ήταν, τελικά, λόγω συγκυριών. Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός, ότι ενώ θεωρούμε στην χώρα μας τον τουρισμό ως την «βαριά βιομηχανία» μας, τελικά όλα καθορίζονται συγκυριακά και όχι βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού;

Αυτό ήταν πάντα μέχρι σήμερα γεγονός που μας πληγώνει και μας θυμώνει. Οι χώρες που έχουν παραδεχθεί ότι ο Τουρισμός προσφέρει τόσα πολλά την οικονομία τους, έχουν δώσει προτεραιότητα στον Τομέα αυτό και σε επίπεδο θεσμικό και σε υποδομές.

Επενδύουν στον πλήρη μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μέσω  επιστημονικής έρευνας και υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό.

Οι σχεδιασμοί εθνικού επιπέδου άλλων Υπουργείων, όταν γίνονται αρχικά παίρνουν υπόψη τους  τις ανάγκες του Τουρισμού, όπως : την έγκαιρη νομοθεσία για τα θέματα Τουρισμού, τις υποδομές στις μεταφορές, την αποφασιστική θέση της χώρας στη διαχείριση των ξένων τουριστικών οργανισμών, δημιουργώντας προοπτικές, που προσελκύουν συνεργάτες και επενδυτές(πχ αερομεταφορείς), τη διαχείριση κρίσεων, την ενημέρωση και επιδότηση των επιχειρήσεων με τρόπους που βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Και, φυσικά, πρώτα απ όλα, όπως πάντα θα έπρεπε η  εκπαίδευση στον Τουρισμό να έχει ήδη διανύσει 3 δεκαετίες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, για να αντιμετωπίζεται επιστημονικά μία από τις σημαντικότερες επαγγελματικές απασχολήσεις των Ελλήνων. Μια εκπαίδευση η οποία θα προσέφερε στην σταθερή συνειδητή πορεία που προσφέρει η γνώση και όχι ο εμπειρικός χειρισμός των μεγάλων και μικρών θεμάτων του Τουρισμού .

Ε, αυτή τη σοβαρότητα δεν την έχουμε εισπράξει μέχρι σήμερα από κανένα Έλληνα Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό και είμαστε έρμαια των καιρών και των άλλων αγορών, ουραγοί των άλλων προορισμών, ενώ θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές.

Από τους ανθρώπους που ζουν λόγω τουρισμού υπάρχει γκρίνια. Όχι μόνο για τα χαμηλά νούμερα πληροτήτων αλλά και για  σειρά άλλων. Ας ξεκινήσουμε από το ζήτημα της χαμηλής οικονομικής δυνατότητας των τουριστών που έρχονται στο Ρέθυμνο. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η προσέλκυση υψηλότερης οικονομική ποιότητας τουρισμού;

Θα πω εδώ τη γνώμη που πάντα είχα και εκφράζω σε κάθε ευκαιρία.

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύχθηκε από μια τάξη επαγγελματιών: τους ξενοδόχους, με τους οποίους δεν έχει συμπορευτεί ισότιμα καμία άλλη επαγγελματική τάξη, ιδιαίτερα στο ρίσκο.

Για τη στροφή σε μεγαλύτερες καταναλώσεις των επισκεπτών αλλά και στροφή σε προσέλκυση επισκεπτών με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, χρειάζεται συνδυασμός πολλών συντελεστών και όχι μόνο των ξενοδόχων.

Με την συνεννόηση όλων και τη συνειδητή απόφαση να παλέψουμε όλοι μαζί εν γνώσει μας ότι θα έχουμε στην αρχή μείωση αφίξεων και δυσκολία στην αλλαγή, μπορούμε να γυρίσουμε το τιμόνι προς νέες συμφωνίες, νέες αγορές, νέες δράσεις, σταθερές και βελτιωμένες υπηρεσίες.

Πρέπει πρώτα εμείς να βασίζουμε τη δουλειά μας σε μελέτη, σωστή αποτίμηση και κοστολόγηση του προϊόντος μας και μετά να ακολουθεί η σωστή πώλησή του χωρίς να έχουμε πανικό, και χωρίς να εξαρτόμαστε από άγχος για την ποσότητα. Χρειάζεται ποιότητα, η οποία αποφέρει περισσότερα έσοδα , αλλά θέλει πολύ δουλειά και επαγρύπνηση.

Ο    Δήμος μας τα τελευταία 10 χρόνια έχει χτίσει μία εικόνα εξωστρέφειας παρακολουθώντας τον παγκόσμιο χάρτη με τις νέες τάσεις  στον Τουρισμό και δηλώνοντας «παρών» όπου φαίνεται να υπάρχει έδαφος προς αξιοποίηση σύμφωνα με τους στόχους μας :

1.δουλειά όλο το χρόνο

2.ποιοτικους επισκέπτες γενικού και εναλλακτικού Τουρισμού.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται όλοι οι επαγγελματίες να ανασκουμπωθούν, να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειες για αναβάθμιση και πώληση του Ρεθύμνου:

  1. Από τους ξενοδόχους προβάλλεται έντονα το ζήτημα του ελλείμματος δημόσιων υποδομών. Εσείς εκτός από τουριστικός επιχειρηματίας είστε και στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε ένα τουριστικό δήμο, έχοντας την ευθύνη της τουριστικής προβολής. Βλέπετε το ζήτημα και από τις δύο πλευρές, οπότε, ποια είναι η θέση σας και πως προτείνετε να αντιμετωπιστεί αυτό το όντως δύσκολο κομμάτι που αφορά όχι μόνο το τουριστικό γίγνεσθαι αλλά την καθημερινότητα του τουριστικού μας προορισμού και ως τόπου κατοικίας;
  2. Από το 2007 που ανέλαβα καθήκοντα ως δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης προσπάθησα να αξιοποιήσω τη δύναμη των επαγγελματιών του Τουρισμού του τόπου μας. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη, και θα ήθελα να το εκφράσω από το βήμα που μου δίνεται σήμερα, για την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Τουρισμού και το πελώριο έργο που έχει γίνει στα 13 τελευταία χρόνια απ΄ όλους μαζί : ξενοδόχοι, διευθυντές ξενοδοχείων,ξενοδοχουπάλληλοι,τουρ.πράκτορες,ενοικιαζόμεναδιαμερίσματα,

εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μέσα μεταφοράς και  ξεναγοί αντάλλασαν πληροφορίες, συνεργασίες και συμμετείχαν σε θεμελιώδεις δράσεις, αθόρυβα, προσφέροντας χρόνο, και ότι διέθετε ο καθένας για να εξελίξουμε το τουριστικό μας πακέτο μέσα στην Ρεθεμνιώτικη κοινωνία και να το προβάλλουμε και έξω απ’ αυτήν.

Η επαφή της επιτροπής με τους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, της Περιφέρειας και των άλλων φορέων ήταν άμεση  και συνεχής

Επίσης, συμμετείχα προσωπικά στις επιτροπές σχεδιασμού του μέλλοντος του τόπου μας, όπως, στην ομάδα Χρήσεων Γής, στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε διαβουλεύσεις όλων των έργων υποδομής της πόλης και πολλών οικισμών δίνοντας σε κάθε επιτροπή την άποψη των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των επισκεπτών μας μπόρεσα να δώσω την άποψη μέσα από τα μάτια των ξένων αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων στο Τουρισμό Δεν σας κρύβω ότι πολλοί πελάτες μας, έρχονται με προτάσεις που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας του Δήμου μας).

Θεωρώ ότι σε επίπεδο υποδομών έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο ( αν κρίνουμε από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Έλληνες και ξένους επισκέπτες) όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και έχουμε βασικά θέματα ακόμα πολλά πχ σήμανση, βελτίωση της κυκλοφορίας και άλλα.

Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε στο Ρέθυμνο η πρόσφατη πτώχευση του οργανισμού Thomas Cook;

Όχι ακόμα. Έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία. Και να φανταστείτε ότι αυτά είναι τα άμεσα ορατά νούμερα. Σίγουρα το κενό  θα φανεί σε όλη την αγορά μέχρι το τέλος της φετινής σαιζόν.

Θα μας επηρεάσει η υπόθεση αυτή για τον επόμενο χρόνο;

Θεωρώ ότι φυσικά και θα μας επηρεάσει, θέλω όμως να πιστεύω και θετικά.

Διότι, όποιο μέσο ενημέρωσης του Τουρισμού κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει ότι επιτέλους λέγεται ως συμπέρασμα και ακολουθείται ως κοινό μήνυμα πια, αυτό   που κάποιοι προσπαθούσαμε να περάσουμε χρόνια τώρα: δεν είναι σωστό να είμαστε εξαρτώμενοι ούτε από ένα Τουριστικό Οργανισμό , ούτε από μία αγορά.

Ο κόσμος αλλάζει, οι τάσεις είναι τελείως διαφορετικές από τις περασμένες δεκαετίες και αν θέλουμε να διατηρούμε μια ασφάλεια, ( πάντα υπάρχουν τα απρόοπτα στο τουριστικό επιχειρείν), θα πρέπει να μην επαναπαυόμαστε ποτέ .

Υπάρχουν σενάρια για πτωχεύσεις τοπικών τουριστικών επιχειρηματιών μετά από αυτό το γεγονός;

Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω για κάτι που δεν είναι σωστό να λέγεται εάν δεν έχει ανακοινωθεί από τους αρμόδιους.

Εύχομαι να μην διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο σε κανένα επιχειρηματία.

 

Πως μπορούμε να θωρακιστούμε απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που προκλήθηκε από την Thomas Cook;

1.Η πολιτεία να προχωρήσει σε θωράκιση επαγγελματική και θεσμική του Τουρισμού.

2.Οι επαγγελματίες κάθε προορισμού να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ τους για να καταφέρνουν να δημιουργούν και να συντηρούν ένα προϊόν δυνατό και ανεξάρτητο από την κάθε είδους κρίση.

Και να κλείσουμε με τον σχεδιασμό που θέλετε να προωθήσετε για τον Δήμο Ρεθύμνου ως προς την καλύτερη τουριστική προβολή του.

Δυστυχώς, το όνειρο των φορέων του Νομού Ρεθύμνης για ένα Οργανισμό Τουρισμού Ρεθύμνης ( DMOR) δεν έχει μέχρι σήμερα ευοδωθεί, ελπίζουμε όμως ακόμα σε μία λύση σύντομα.

Ως Δήμος λοιπόν, μέχρι να λειτουργήσουμε με τον υπόλοιπο Νομό μας και την Περιφέρειά μας, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στις εξελίξεις και στα κέντρα ενημέρωσης.

Μόλις επέστρεψα από πολυήμερο ταξίδι σε διάφορους τουριστικούς και μη προορισμούς όπου παρουσίασα το Ρέθυμνο ως τουριστικό προορισμό του παρόντος και του μέλλοντος.

Στην Μούρθια της Ισπανίας, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και στις Βρυξέλλες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασα εγώ και συνεργάτες μας το Ρέθυμνο ως ένα εμβληματικό προορισμό ο οποίος είναι ήδη αναγνωρίσιμος για την  Βιώσιμη Ανάπτυξή του μέσα από τις δράσεις του σε σχέση με το περιβάλλον, τις παγκόσμιες διοργανώσεις στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, τις διακρίσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως τη Γαστρονομία, τον Οινικό τουρισμό, τον Ποδηλατικό και τον Γαμήλιο, και τις συνεργασίες του συνδυασμό με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όλα αυτά, η επιτροπή τουρισμού τα δουλεύει συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια μέσω ΕΟΤ εξωτερικού, συναντήσεις στο εξωτερικό με πράκτορες και δημοσιογράφους, φιλοξενίες επώνυμων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( bloggers) και άλλων τρόπων.

Υπάρχουν πολλές, ατελείωτες θα έλεγα ενέργειες που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε και που εμπλουτίζονται με νέες προτάσεις συνεχώς.

Σ’ αυτό θα παίξει ρόλο και η νέα δομή με την ομάδα του επιχειρηματικού κόσμου του Ρεθύμνου σε πιο συγκεκριμένο ρόλο πια.

Όμως, αυτό που θα προτείνω στον Δήμαρχο και τα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου μας, είναι να ξεκινήσουμε αυτή την τετραετία πραγματοποιώντας αυτό που και εγώ και πολλοί συνάδελφοι έχουμε στόχο να υλοποιήσουμε σωστά και σε βάθος :την σειρά συζητήσεων με όλους τους Ρεθεμνιώτες για  θεμελιώδεις βάσεις που θα καθορίσουν τις από δω και πέρα κινήσεις μας. Δηλαδή, το τι εμείς θεωρούμε Τουρισμό, τι πιστεύουμε ότι μας δίνει και τι πρέπει να του δώσουμε εμείς για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία μας και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Ελπίζω σε μία διαβούλευση με αποτέλεσμα και δύναμη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ