ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες για φέτα και αιγοπρόβειο γάλα

0

Στην ανακοίνωση παρατίθεται και το σχέδιο συμφωνίας 13 σημείων που παρουσιάζει στον τελευταίο φύλλο η Agrenda και η οποίο δύναται να βάλει τον κλάδο σε έναν καλύτερο δρόμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Τη Τρίτη 1/10/2019 μετά από πρωτοβουλία της του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" έγινε συνάντηση στα Τρίκαλα με την γαλακτοβιομηχανία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.” και του εκπροσώπου της του κ. Μιχάλη Σαράντη.

Μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία συζητήθηκαν ανοιχτά, ίσως για πρώτη φορά, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αιγοπροβατοτρόφους, τις βιομηχανίες παραγωγής φέτας, τις προοπτικές της φέτας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, τις αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών, την ακατανόητη καθυστέρηση ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Φέτας, αποφασίστηκε:

Ο ορισμός πολύ σύντομα μιας επίσημης πλέον συνάντησης, με την ευθύνη του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ". Στη συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και προώθηση της Φέτας, καθώς και οι επίσημοι δημόσιοι φορείς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι να υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής ένα επίσημο σύμφωνο συνεργασίας με τις παρακάτω γενικές αρχές.

1.Mε πρωτοβουλία του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" να γίνει προσπάθεια συνάντησης με όλους του τυροκόμους για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της φέτας.

2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

3.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.

4. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων με τα απαραίτητα προσόντα.

6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.

8.Στη Διεπαγγελματική θα μπορούν να μπαίνουν μόνο φορείς και οργανώσεις που έχουν κτηνοτροφική οικονομική δραστηριότητα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, σύνδεσμοι επιχειρήσεων κλπ).

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος πχ βιολογικού.

12.Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αντιληπτές αξιόποινες παραβάσεις θα αναλαμβάνει η Διεπαγγελματική την εξιχνίαση τους.

Φυσικά στις παραπάνω γενικές αρχές μπορεί να προστεθεί οποιαδήποτε πρόταση από οποιοδήποτε συμμετέχοντα φορέα με τη σύμφωνη γνώμη όλων.

Μετά την υπογραφή του συγκεκριμένου συμφώνου θα ενεργοποιηθεί ένα άτυπο συμβούλιο από τους συμμετέχοντες, το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα σε δράσεις εφαρμογής του.

Οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην παραγωγή της Φέτας, αναλαμβάνουν πλέον την τύχη των προϊόντων τους στα χέρια τους.

Καλούν όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή να είναι συνοδοιπόροι.

Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ