ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κήποι»: το νέο βιβλίο της Ειρήνης Γαβριλάκη

0

Στο κατάμεστο από κόσμο «Σπίτι του Πολιτισμού» έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η παρουσίαση του βιβλίου «Κήποι» της Ειρήνης Γαβριλάκη. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, το τρίτο που εκδίδει η καταξιωμένη αρχαιολόγος, η οποία μέσα από αυτό καλεί το αναγνωστικό της κοινό σε μια αποκαλυπτική περιήγηση συναισθημάτων.

Μιλώντας για το βιβλίο της, η κ. Γαβριλάκη, δήλωσε, ότι «Ο τίτλος, προέρχεται από όλους εκείνους τους κήπους της παιδικής μου ηλικίας, τη δεκαετία του ’60, τους πανέμορφους, τους μυρωδάτους, τους γεμάτους λουλούδια και γεμάτους γυναίκες, που τους φρόντιζαν. Εγώ σε αυτές οφείλω πολύ από το λεξιλόγιο μου με το οποίο σήμερα διανθίζω τις δικές μου αφηγήσεις. Και ύστερα οι κήποι σαν χώρος είναι ένας χώρος διαρκούς ζωής και διαδικασίας και αλλαγών. Επίσης, ανάλογα με το είδος τους θυμίζουν ανθρώπους. Μπορεί να είναι σκοτεινοί, να είναι ακανθώδεις, απεριποίητοι, γεμάτοι ζιζάνια. Κι έτσι εμπνεύστηκα αυτό το βιβλίο, έχοντας στο νου μου όλους αυτούς τους ανθρώπους, που συνάντησα και έμοιαζαν με κήπους, αλλά και εκείνους που από την παιδική μου ηλικία έμοιαζαν με κήπους, αλλά και τους κήπους ως χώρους διαδικασίας και ζωής», είπε η κα Γαβριλάκη, η οποία κόντρα στο ρόλο της αρχαιολόγου, συστήνει στο κοινό και την λογοτεχνική της πλευρά: «Είμαι λάτρης της λογοτεχνίας, η οποία για μένα υπήρξε παράθυρο προς την κανονική ζωή και όχι την μυθιστορηματική ή φανταστική ζωή από τότε που ήμουν κοριτσάκι. Από πολύ μικρή έγραφα και από το 2012 άρχισα να δημοσιεύω, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι και στην αρχαιολογία μία αφήγηση κάνουμε. Δηλαδή παίρνουμε αυτά τα μικρά πραγματάκια, σπαράγματα που βρίσκουμε στις ανασκαφές, σπαράγματα μιας ζωής και από εκεί κάνουμε μία μεγαλύτερη αφήγηση. Το ίδιο κάνω τελικά και με τα βιβλία. Δηλαδή από μικρά σπαράγματα και αναμνήσεις, από εκεί φτιάχνω μία μεγαλύτερη αφήγηση, και με αυτόν τον τρόπο αφήνω ένα μικρό ίχνος και μου αρέσει που το κάνω».

Η ίδια συμπλήρωσε, ότι «Είμαι πολύ τυχερή γιατί εδώ είναι πολλοί φίλοι και για μένα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, γιατί δεν έκανα μία πραγματική κοινωνική ζωή με επισκέψεις, με εκδρομές, ήμουν πάντα της δουλειάς και της βιβλιοθήκης. Το ότι άνθρωποι από διάφορους χώρους εργασίας είναι σήμερα εδώ, είναι πολύ σημαντικό και το θεωρώ μεγάλη χάρη και μεγάλη τύχη».

Για το βιβλίο της Ειρήνης Γαβριλάκη, μίλησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Χουρδάκης καθώς επίσης, μέλη της ομάδας φιλαναγνωσίας του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, που οργάνωσε και την εκδήλωση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ