ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Υπό συνθήκες η ένταξη Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας

0

Και επισήμως στον πάγο οι φιλοδοξίες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου έως και μετά τα μεσάνυχτα, αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν ακόμα και σε μια απλή δήλωση που θα ενθάρρυνε τις δύο χώρες, αναβάλλοντας την επίσημη απόφαση.

Ο μεγάλος νικητής μοιάζει να είναι ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος κατάφερε να επιβάλει τη θέση του έναντι των ομολόγων του, ακόμα και έναντι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποστήριξε έναν πιθανό συμβιβασμό που θα επέτρεπε την έναρξη των συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία αφήνοντας σε αναμονή την Αλβανία, αλλά στο τέλος οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε αυτό.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τσέχος Πρωθυπουργός δήλωσε στο Politico ότι η έγκριση θα έπρεπε να είναι καθαρά διαδικαστικό ζήτημα, αφού τόσο ο Πρόεδρος τη Κομισιόν Γιούνκερ όσο και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έχουν επισημάνει ότι οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια για την έναρξη των συνομιλιών. «Τους δώσαμε υπόσχεση», δήλωσε, προσθέτοντας «είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με το ζήτημα στο Politico: «Πάντα λέγαμε ότι επιθυμούμε να προσδέσουμε τις χώρες των Βαλκανίων στην ΕΕ. Έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι απαιτείται να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις δύο χώρες, αλλά κατ’ αρχήν υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες». Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες; «Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της συμφωνίας (με την Αθήνα)», δήλωσε.

Όσον αφορά δε στην Αλβανία, προέτρεψε για καλύτερη προστασία των μειονοτήτων. «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε εκείνες τις χώρες, ότι μπορούν να φιλοδοξούν, υποθέτοντας ότι πληρούνται όλοι οι όροι… ότι κάποια στιγμή θα γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το Politico επισημαίνει ότι, ενώ ο Μητσοτάκης αντιτέθηκε στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία συνήφθη από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, είναι σύμφωνος με την προσπάθεια της γείτονος να ενταχθεί κάποια στιγμή στην ΕΕ και επέκρινε λεπτομερώς την πρόοδο που σημειώθηκε, αν και δεν αντιτίθεται γενικά στη διεύρυνση της ΕΕ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ