ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Νέες τουριστικές επενδύσεις: «Έρχονται» ξενοδοχεία και γκολφ

0

Ο λόγος συγκεκριμένα για την επένδυση της εταιρείας “ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ Α.Ε.”, στην οποία είχαμε επενδυτικό “γάμο” μεταξύ των ομίλων Σμπώκου και Βασιλάκη, καθώς επίσης για τη σχεδιαζόμενη εδώ και χρόνια επένδυση της Dolphin Capital στο Κάβο Πλάκο της Σητείας.

Τα δύο τουριστικά αυτά πρότζεκτ, όπως και ένα τρίτο στην περιοχή της Κάντζας από την εταιρεία “Ελλάκτωρ”, έλαβαν το πρώτο “πράσινο φως” από το υπουργείο Περιβάλλοντος με την έγκριση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Βεβαίως, η μακρά αλυσίδα των γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν έχει τελειώσει... Υπάρχει ακόμα “ψωμί” διαδικαστικά και σίγουρα δε μιλάμε για επενδύσεις που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται - που λέει ο λόγος - αύριο το πρωί... Ωστόσο, η προέγκριση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα εμπρός, και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι τα δύο αυτά επενδυτικά σχέδια σε Ελούντα και Σητεία ξεμπλοκάρουν.

Αναλυτικότερα, την έγκριση για τον χωροταξικό σχεδιασμό σε τρεις μεγάλες τουριστικές και αναπτυξιακές επενδύσεις έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογράφοντας την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις επενδύσεις των ομίλων Σμπώκου-Βασιλάκη στην περιοχή της Ελούντας του νομού Λασιθίου, της Dolphin Capital του ομίλου Καμπουρίδη στο Cavo Plako στην Σητεία και την πολεοδομική μελέτη για το Campas Project, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Κάντζας και ανήκει στη REDS του ομίλου “Ελλάκτωρ”.

Για τα τρία αυτά μεγάλα πρότζεκτ γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΕΝ.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος αναφέρεται: «Συνεδρίασε τη Δευτέρα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή “Πλάκα”, Δ.Ε. Ελούντας, Δ. Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου, για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων τουρισμού-αναψυχής, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας “ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ Α.Ε.”. Οι προτάσεις του ΕΧΣ εναρμονίζονται πλήρως με κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού και δε μεταβάλλουν τον χωρικό προορισμό της περιοχής. Επιπλέον, πληρούνται οι προϋποθέσεις των προτεινόμενων χρήσεων γης και της κατηγορίας “Τουρισμός-αναψυχή”.

Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) στην περιοχή Ακρωτήρι, στη χερσόνησο Πλάκα του δήμου Σητείας, Δ.Ε. Ιτάνου (Cavo Plako). Οι νέες ρυθμίσεις του ΕΧΣ, όπως διατυπώθηκαν από τους φορείς του έργου και ολοκληρώθηκαν με τη βοήθεια των υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΝ. για την προέγκριση, αποσκοπούν στην προώθηση της προτεινόμενης χρήσης “Τουρισμός-αναψυχή”, μέσω ήπιων μορφών πολυθεματικού οργανωμένου τουρισμού, εναλλακτικού και ποιοτικά αναβαθμισμένου τύπου με παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Η πρόταση προέγκρισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου υπεβλήθη από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και εκ μέρους του φορέα υλοποίησης του έργου (ΕΤΑΝΑΚ Α.Ε.)».

Με την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου δίνεται ουσιαστικά το “πράσινο φως” για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων τουρισμού-αναψυχής και την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας Golf Residences, που αποτελεί επενδυτική σύμπραξη των γνωστών ομίλων και επιχειρηματικών οικογενειών Σμπώκου-Βασιλάκη.

Το deal αναμένεται να αποτελέσει την “πύλη” για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και την αναβάθμιση του σπορ που καταγράφει υψηλό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, στην εταιρεία Golf Residences έχει αποκτήσει σημαντικό ποσοστό η “Evergolf Τουριστικές Επενδύσεις”, που ελέγχεται από την οικογένεια του ιδιοκτήτη της Aegean. Το νέο σχήμα, το οποίο από την άνοιξη διαθέτει νέα εταιρική ταυτότητα υπό την επωνυμία Phaea Resorts, έχει υπό την ομπρέλα του μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπως είναι τα “Blue Palace”, “Agapi Beach Resort”, “Cretan Malian Park”, “Village Heights” και “Koutouloufari Village Holiday Club”, τα οποία λειτουργούν στην Κρήτη, ενώ κατέχει το 50% στο “Sheraton Rhodes Resort” στη Ρόδο.

Η επένδυση στη Σητεία - Ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες και γκολφ

Η δεύτερη προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με κρητικό ενδιαφέρον που έδωσε το ΥΠ.ΕΝ. αφορά στην περιοχή Ακρωτήρι, στη χερσόνησο Πλάκα του δήμου Σητείας, που ανήκει στη Dolphin Capital Investors.

Πρόκειται για έκταση 4.400 στρεμμάτων, στην οποία σχεδιάζεται η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων τουριστικής υποδομής, όπως γήπεδα γκολφ κ.ά.

Με βάση τα όσα έχει γνωστοποιήσει η ίδια η επενδύτρια εταιρεία, το συγκρότημα “Plaka Bay Resort” θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση 4.400 στρεμμάτων με 7 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων, εγκαταστάσεις αναψυχής και ενδεχομένως ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ