ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπογράφεται η σύμβαση για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ

0

Υπογράφεται την επόμενη Τετάρτη, μετά από μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία διάρκειας ενός έτους, η σύμβαση που αφορά στην κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο δήμο Αμαρίου.

Το αίσιο τέλος, ήρθε μετά  από τη μακρά διαγωνιστική διαδικασία με οριστικό ανάδοχο την εταιρία «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», με έκπτωση 3,12%. που διαμόρφωσε τον τελικό προϋπολογισμό του έργου στα 34 εκατ. ευρώ. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 18 μήνες. Σημειώνεται ότι αρχικά ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 41.5 εκ. ευρώ, στην συνέχεια όμως, περιορίστηκε στα 34 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ανέφερε την ικανοποίηση του για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη: «Είμαι ικανοποιημένος, καθώς η όλη διαδικασία είχε αίσιο τέλος. Την Τετάρτη θα υπογράψουμε τη σύμβαση και μπαίνουμε πλέον στο κατασκευαστικό κομμάτι. Το έργο αυτό, που θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια στο νομό Ρεθύμνου παρέχοντας λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αμαρίου, τόνισε ότι μετά την επέκταση του κυττάρου που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην συλλογή των απορριμμάτων έως την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και ΧΥΤΥ, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο. Και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη,  τις υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ και του δήμου Αμαρίου και όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να παραμείνουμε εντός χρονοδιαγράμματος».

Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Αμαρίου

Το έργο έχει σχεδιαστεί στη θέση όπου βρίσκεται ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο οποίος αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου, με 1,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πόρους του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη σύμβαση προβλέπεται περίοδος 60 μηνών για τη λειτουργία της νέας μονάδας από τον ανάδοχο, ενώ επιπλέον δίνεται το δικαίωμα, για παράτασή κατά 60 επιπλέον μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»).

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων ανά έτος, με δυνατότητα επέκτασης.

Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω μηχανικής διαλογής.

Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο Αμάρι θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ