ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Eισφορές ΕΛΓΑ: Πότε θα δοθεί το υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων;

0

Παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ έτους 2018, που είχε λήξει στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα δώσει η κυβέρνηση, όπως απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με στόχο να διευκολυνθούν οι παραγωγοί έχοντας ήδη εισπράξει την προκαταβολή της βασικής τους ενίσχυσης, δηλαδή τα μισά χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα θα τα πάρουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Φτάνει όμως μόνο αυτή η ενέργεια; Μήπως απαιτείται να προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι του δήμου Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, που είναι και αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στην Ελαιουργική, εδώ και αρκετά χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη σημαντικών βελτιώσεων στον κανονισμό του Οργανισμού, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα, με συνέπεια να αδικούνται οι ασφαλισμένοι παραγωγοί που εισπράττουν ψίχουλα ως αποζημιώσεις, ενώ πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την ασφάλιση της παραγωγής τους.

«Η κλιματική αλλαγή, που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, αναδεικνύει την ανάγκη να εξεταστεί άμεσα το ασφαλιστικό πλαίσιο που διέπει τις αγροτικές καλλιέργειες», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας προχθές Πέμπτη στη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής για τις ζημιές που προκάλεσε ανεμοθύελλα σε καλλιέργειες ελιάς, αβοκάντο και μηλοειδών στους νομούς Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής παραγωγής, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ότι υφίσταται ένας Οργανισμός που καλύπτει τις ανάγκες τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αμετάβλητος από τη δεκαετία του 1950, είναι προφανές ότι απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις σύγχρονες προκλήσεις.

Πότε θα δοθεί το υπόλοιπο 10%;

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά δίνεται στη δημοσιότητα η δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, που αναφέρει ότι στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το αίτημα του ΕΛΓΑ για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2018, που απαιτείται ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση για τις ζημιές της συγκεκριμένης χρονιάς. Με την αναθεώρηση αυτή θα μπορέσει ο ΕΛΓΑ να πληρώσει στους παραγωγούς το υπολειπόμενο 10% για ζημιές που συνέβησαν το 2018, το οποίο και ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, η πληρωμή του υπολοίπου των αποζημιώσεων θα μπορέσει να γίνει με χρονικό ορίζοντα το αργότερο στο τέλος του Οκτωβρίου.

«Είναι και αυτό ένα θέμα που δε θα έπρεπε να υπάρχει, διότι ο νόμος λέει άλλα. Δηλαδή, λέει ότι, όταν υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τέτοια που να μη φτάνει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ να τα καλύψει, έρχεται ο προϋπολογισμός του κράτους και συμβάλλει. Αυτό λέει ο νόμος. Γιατί, αν πέσει μια μεγάλη γενική καταστροφή, ποιος προϋπολογισμός θα φτάσει του ΕΛΓΑ; Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Και αντίθετα, σε αυτή την αλλαγή του νόμου που έχει γίνει με βάση το τελευταίο καθεστώς, πέρασαν στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ να πληρώνεται το προσωπικό του φορέα από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, δηλαδή από τα λεφτά των ασφαλισμένων παραγωγών», σημείωσε ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Έπρεπε να έχει αλλάξει»

«Ο ΕΛΓΑ έπρεπε να έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές προς όφελος των παραγωγών», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο έμπειρος συνδικαλιστής των αγροτών Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος μάλιστα πριν από δεκαετίες μετείχε και στη διοίκηση του Οργανισμού, εκπροσωπώντας τους αγρότες.

«Θα πρέπει να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη σε πολλά πράγματα. Και οι προηγούμενοι το έλεγαν στα τέσσερα χρόνια τα οποία προηγήθηκαν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τώρα το λένε κι αυτοί και θα δούμε αν θα το κάνουν. Ε, ας μην έχουμε τώρα την ίδια τύχη που είχαμε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται και πρέπει να το κάνουμε», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Ο συνδικαλιστής είπε βέβαια ότι, από την άλλη, «αυτή η παράταση του χρόνου πληρωμής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»...

Στο μεταξύ, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι καλό σε μια επικείμενη αλλαγή του κανονισμού να ενταχθούν και κάποια εθελοντικά προγράμματα, προκειμένου όποιος επιθυμεί να μπορεί να προβεί σε περαιτέρω ασφαλιστική κάλυψη και με βάση το εισόδημά τους να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΛΓΑ.

«Υποσχέθηκε ο νέος υπουργός ότι θα κάνει μια επιστημονική επιτροπή, ώστε να δουν οι αρμόδιοι τα θέματα αυτά και να αλλάξει ο κανονισμός. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, να μείνουμε δηλαδή και πάλι στις υποσχέσεις χωρίς να γίνει καμία αναμόρφωση», σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή.

Ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ χρονολογείται από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Μάλιστα, από τότε είχε καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα της είσπραξης των εισφορών μέσα από τις επιδοτήσεις, με εξουσιοδότηση που υπογράφουν οι παραγωγοί όταν ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους. Αν αρνηθούν να υπογράψουν, τότε ο ΕΛΓΑ βεβαιώνει το χρέος αυτό στην εφορία και τους έρχεται... ειδοποιητήριο... Δηλαδή, όσο δεν πληρώνουν πλέον, αυτό “αβγατίζει” στις εφορίες...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ