ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το καθεστώς για φυσικοθεραπείες

0

Μόνο από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν θεραπεία από τις αρχές του 2020 τα παιδιά-δικαιούχοι υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Αυτή την απόφαση έλαβε το Δ.Σ. του Οργανισμού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αλλά και την ανησυχία των γονέων. Οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών κάνουν λόγο για άδικη και ξαφνική απόφαση του Οργανισμού που «αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη τους είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους». Σημειώνεται ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε συμβάσεις με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, γεγονός που αφενός θα επιτρέψει να πληρώνονται απευθείας οι επαγγελματίες από τον Οργανισμό, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι γονείς-ασφαλισμένοι με ατομικά αιτήματα ώστε να αποζημιωθούν για τη σχετική δαπάνη, αφετέρου θα βοηθήσει στον έλεγχο της δαπάνης και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οπως τονίζει πάντως σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης, «μας εκπλήσσει έντονα το γεγονός της απόφασης αυτής, καθώς αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την αναξιοπιστία του Οργανισμού, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις φυσικοθεραπείες που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των 110 εκατομμυρίων ευρώ της ειδικής αγωγής, με συνολική δαπάνη που μετά βίας αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα». Ο κ. Λυμπερίδης δηλώνει ότι θα ενημερώσει «την πολιτική ηγεσία και τους συλλόγους γονέων και ασθενών για το πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού».

«Η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού ελήφθη με γνώμονα την προστασία των ασφαλισμένων, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2020 δεν θα καλούνται να καταβάλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την φυσιοθεραπεία των παιδιών τους στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής», αναφέρει σε ανακοίνωση-απάντηση προς τον ΠΣΦ ο ΕΟΠΥΥ. Και διευκρινίζει ότι ο Οργανισμός έχει περισσότερους από 200 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέριμνα ώστε τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει σε μη συμβεβλημένους ειδικούς θεραπείες στο 2019, να ολοκληρώσουν τις συνεδρίες (ακόμα και εάν αυτές πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020), με ατομικά αιτήματα, έως ότου αναζητήσουν συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ