ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απομακρύνουν τα σκάφη Φ/Γ “ZAHRA” και P/K “ANDREAS” από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης

0

Στο λιμάνι Αγίας Γαλήνης, του οποίου η αρμοδιότητα ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης,  ευρίσκονται έως σήμερα δύο σκάφη τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις Λιμενικές Αρχές, εφόσον χρησιμοποιήθηκαν σε έκνομες ενέργειες:

Το Φ/Γ “ZAHRA”

Το P/K “ANDREAS”

Η διαδικασία που διέπει την εκποίηση των κατασχεμένων σκαφών, είναι χρονοβόρα και προβλέπεται ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που διενεργείται από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) ενώ δυστυχώς δεν αφορά σε ενέργειες τοπικών φορέων και υπηρεσιών, οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκποίησης άρα απομάκρυνσης των σκαφών, αντιλαμβανόμενες τον αντίκτυπο της παραμονής τους στο λιμάνι για την τοπική κοινωνία.

Παρά ταύτα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, θεσμικός φορέας λειτουργίας του λιμανιού Αγίας Γαλήνης, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου και το Λιμενικό Σταθμό Αγίας Γαλήνης έχει προβεί στις εξής ενέργειες:

  • Διαρκείς επαφές με την ΑΑΔΕ και παρακολούθηση των διαδικασιών δημοπράτησης. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και οι δύο ανάδοχοι-αγοραστές των σκαφών αυτών έχουν γνώση του επείγοντος, κατόπιν εντόνων πιέσεων της Διοίκησης  και του Λιμεναρχείου.
  • Από τη Λιμενική Αρχή έχουν κινηθεί οι διαδικασίες επιβολής των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων κατά των αγοραστών των ανωτέρω σκαφών για την αυθαίρετη παραμονή τους στο λιμάνι Αγίας Γαλήνης.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ότι τα σκάφη θα απομακρυνθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου 2019 (υπό την αίρεση βεβαίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών).

Η φυσιογνωμία της Αγίας Γαλήνης, που αποτελεί τουριστικό προορισμό αλλά και η κλίμακα της αναλογίας  μεγεθών λιμανιού και οικισμού είναι τέτοια που η μακροχρόνια παραμονή των κατασχεμένων αυτών σκαφών (και άρα άνευ δυνατότητας επέμβασης προς εξωραϊσμό ή συντήρησή τους) προκαλεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή των κατοίκων. Η δε κατάληψη μεγάλου μέρους των κρηπιδωμάτων από τα σκάφη αυτά προκαλεί αδυναμία λειτουργίας του λιμανιού ως προς το βασικό σκοπό του, δηλαδή την εξυπηρέτηση διερχομένων σκαφών.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο του Νόμου και των διαδικασιών που διέπουν τα κατασχεμένα σκάφη, πρόθεσή μας ήταν και παραμένει η εξάντληση κάθε μέσου για την ασφαλή απομάκρυνση των σκαφών αυτών, δίχως να προκληθεί βλάβη στο λιμάνι και στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ