ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια νέα πόλη γεννιέται

0

Αυτό που πρόκειται να συμβεί τα επόμενα 3-4 χρόνια στο Ρέθυμνο, θεωρώ, ότι θα είναι κοσμογονικό και θα αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητας της πόλης αλλά και ολόκληρου του Δήμου Ρεθύμνου.

Μιλάω, φυσικά, για την ανέγερση των 2.000 φοιτητικών κατοικιών στην περιοχή του Γάλλου, σε εκτάσεις του Πανεπιστημίου. Και αν σε κάποιους μπορεί να φαντάζει «όνειρο απατηλό» και μακροπρόθεσμο, να σας πώ ότι έως τις 21 Ιανουαρίου του 2020, σε 2 μήνες δηλαδή, λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποβολής ενδιαφέροντος από τις κατασκευαστικές εταιρείες γι’ αυτό το κολοσιαίο πραγματικά έργο.

Οι αριθμοί, αν τους μελετήσεις προσεκτικά, δείχνουν εξωπραγματικοί και ίσως πέρα από κάθε φαντασία.

  • Η έκταση που θα ανεγερθούν οι κατοικίες είναι τεράστια και θα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος από τα 1.300 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Πανεπιστημίου.
  • Θα υπάρχουν περισσότερα από 1.800 μονόχωρα διαμερίσματα, 43 από τα οποία θα είνα για ΑΜΕΑ, 130 δυάρια, 43 τ.μ. και 30 τριάρια, 90 τ.μ.
  • Η συνολική επιφάνεια των κατοικιών θα είναι περίπου 52.000 τ.μ. όταν οι δομημένοι χώροι σήμερα είναι 37.000 τ.μ.
  • Θα υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, όπως εστιατόριο, χώρος υποδοχής, supermarket, βιβλιοπωλείο, κουρείο, κοινόχρηστη κουζίνα, καθιστικά, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας, αποθήκες, πλυντήρια και στεγνωτήρια. Οι υπόλοιποι αυτοί κοινόχρηστοι χώροι θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 25.000 τ.μ.
  • Το κάθε συγκρότημα κατοικιών θα έχει τη δική του αυλή.
  • Ανάμεσα στις κατοικίες θα υπάρχουν υπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι, όπως πεζόδρομοι, πλατείες, χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης και αναψυχής.
  • Θα υπάρχουν και πολλοί χώροι στάθμευσης που θα καλύπτουν έκταση 15 στρεμμμάτων.
  • Ένα πλέγμα κύριων και δευτερευόντων οδών θα καλύπτει κυκλοφοριακά αυτή τη νέα πολιτεία.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται απόλυτα σαφές, θεωρώ, ότι μιλάμε για μια νέα πόλη και μάλιστα σύγχρονη, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, που κάθε πολεοδόμος θα ονειρευόταν να εφαρμόσει. Μια πόλη άνω των 2.000 νεαρών κατοίκων (αφού ήδη υπάρχουν 143 φοιτητικά δωμάτια) στις παρυφές της πόλης του Ρεθύμνου.

Και απ’ ό,τι διαβάζω και πληροφορούμαι, το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 3-4 χρόνια, αφού θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, δηλαδή Σύμπραξη Δημόσιου κα Ιδιιωτκού Τομέα. Το σημαντικό είναι ότι ο Ιδιώτης που θα αναλάβει για 30 χρόνια το έργο, θα υποχρεούται να το επιστατεί, να φροντίζει γα την καθημερινή λειτουργία της «φοιτητούπολης» και να το συντηρεί για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, να το καθαρίζει και να το ασφαλίσει έναντι παντός ενδεχόμενου.

Παράλληλα, επεκτείνεται και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και μάλιστα υπόσκαφα, δημιουργώντας νέες προοπτικές στην έρευνα φοιτητών και καθηγητών. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου ύψους 7,25 εκ. € έχει ήδη διακηρυχθεί και οι προσφορές ανοίγουν στις 18 Δεκέμβρη, δηλ. σε ένα μήνα. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ, την αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου, χωρητικότητας 900 θέσεων, που δεκαετίες τώρα είχε παραμείνει ημιτελές για λόγους που δεν είναι του παρόντος. Παράλληλα προχωρούν οι ήδη ανατεθείσες μελέτες για το νέο κτήριο Διοίκησης του ΠΚ στο Ρέθυμνο, έκτασης 5.000 τμ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταφορά των Πειραματικών Σχολείων και του Μουσικού Γυμνασίου σε εκτάσεις του Πανεπιστημίου στου Γάλλου, την κατασκευή νέου Γυμναστηρίου Ενόργανης Γυμναστικής στις εκτάσεις του Πανεπιστημίου και την κατασκευή του πεζόδρομου που θα συνδέει τον Γάλλο με το Στρατόπεδο Θεοδωράκη από το πρόγραμμα ΟΧΕ, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της πόλης του Ρεθύμνου στο σύνολό της. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ρεθύμνου και οι Σχολές της θα βγούν από τον αέναο κύκλο της εσωστρέφειας, που χρόνια τώρα την ταλάνιζε, θα μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις ερευνητικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, πού έως τώρα χείμαζαν, αφού οι κτηριακές εγκαταστάσεις, εν πολλοίς, στέκονταν τροχοπέδη σε αυτό.

Από όλα τα παραπάνω, ωφελημένο δεν θα βγει μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και το Ρέθυμνο, που θα μπει σε έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας και ανάπτυξης.  Συνέδρια, ημερίδες, ερευνητικά προγράμματα, χειμερινά και θερινά σχολεία, φοιτητές Erasmus από το εξωτερικό, θα βάλουν το Ρέθυμνο στον παγκόσμιο χάρτη, όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά και ως έδρα ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη σημαντική συμβολή του Ρεθεμνιώτη Αντιπρύτανη κ. Κώστα Σπανουδάκη σε αυτό το μεγαλεπίβολο έργο. Ο κ. Σπανουδάκης, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, ήταν αυτός που έδωσε το όραμα και έβαλε τις βάσεις γι αυτό το γιγαντιαίο, για τον τόπο, αναπτυξιακό έργο. Το μόνο που μένει τώρα είναι η υλοποίησή του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ