ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προχωρά η διαδικασία των γερμανικών επανορθώσεων για Ρεθεμνιώτες δικαιούχους

0

«Πράσινο φως», δόθηκε στην υπόθεση που αφορά στην εξέλιξη της διαδικασίας που έχει ως τελικό στόχο την επίδοση των 12 δικαστικών αποφάσεων στο γερμανικό κράτος, με τις οποίες κατοχυρώθηκε η υποχρέωση της Γερμανίας, να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής κατοχής στο Ρέθυμνο. Οι 12 αυτές δικαστικές υποθέσεις κερδήθηκαν το 1999 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνης, ο οποίος είχε αναλάβει από το 1995 με «Εργολαβικό Δίκης και Παροχή Πληρεξουσιότητας» την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων που αφορούσαν σε Ρεθεμνιώτες πληγέντες κατά γερμανική κατοχή. 

Ειδικότερα, το θέμα των κερδισμένων δικαστικών υποθέσεων ξαναείδε το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε, στο «Ρέθεμνος», ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης, όταν μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ χιλιάδων θυμάτων Ολοκαυτωμάτων στο νομό Ρεθύμνης, οι οποίες όμως πρέπει άμεσα να μεταφραστούν και να επιδοθούν επισήμως στο γερμανικό κράτος πριν παρέλθει η 20ετία (31-12-19) και τεθεί ζήτημα παραγραφής».

Προκειμένου να προσχωρήσει άμεσα το ζήτημα των μεταφράσεων, την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης και εκπροσώπων του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή», όπου μέσα σε κλίμα συνεννόησης, αποφασίστηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος να παραδώσει ακριβή αντίγραφα των 12 αποφάσεων του 1999, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μετάφρασης και κατόπιν της επίδοσης τους στο Γερμανικό κράτος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αποφάσεις αυτές, αφορούν την περιοχή του Ρεθύμνου, των Ανωγείων, του Γερακαρίου, του Πρίνου, του Περάματος, των Σακτουρίων, της Κρύας Βρύσης, τις Βρύσες Αμαρίου, τα Αβδελλά και τον Άγιο Μάμα και την Επισκοπή Ρεθύμνου. Ενώ τα ποσά που το γερμανικό δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει κυμαίνονται από τα 2 εκ. δρχ μέχρι και 125 εκ. δρχ, με τους νόμιμους τόκους.

Βαγγέλης Μουνδριανάκης: «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του “Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή”»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης αμέσως μετά την συνάντηση, ανέφερε: «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του “Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή” και θα φροντίσουμε να δώσουμε ακριβή αντίγραφα των αποφάσεων, ώστε το Σωματείο στη συνέχεια να βρει μεταφραστές, για να ξεκινήσει η διαδικασία των μεταφράσεων στα γερμανικά». Και πρόσθεσε: «Εκτός απροόπτου οι αποφάσεις θα τους δοθούν τις αμέσως επόμενες μέρες»

Γιώργος Σταράκης: «Αίσιο αποτέλεσμα με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης»

Ο πρόεδρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή» κ. Γιώργος Σταράκης, μετά το τέλος της συνάντησης υπογράμμισε: «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ενημερώσω για τη θετική αυτή εξέλιξη τα χιλιάδες μέλη μας που έχουν πληγεί από τις γερμανικές θηριωδίες είτε με νεκρούς, είτε με υλικές ζημιές. Με την αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου στην οποία μετείχε και ο κ. πρόεδρος Βαγγέλης Μουνδριανάκης θα προχωρήσουμε από κοινού στις μεταφράσεις των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και κατόπιν, ως ειδικός ο Δικηγορικός Σύλλογος, θα προχωρήσει στην επίδοση των αποφάσεων στο γερμανικό κράτος».

Τέλος, ο πρόεδρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή» κ. Σταράκης, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλη Μουνδριανάκη για την πολλή «μεστή», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχαν, «η οποία κατέληξε σε αίσιο αποτέλεσμα, για ένα ζήτημα που ταλανίζει περίπου 20 χρόνια το νομό μας».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ