ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε προτεραιότητα τα πολεοδομικά ζητήματα του Ρεθύμνου

0

  • ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

«Ετοιμοπόλεμος» προκειμένου να προχωρήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την χωροταξία στον δήμο Ρεθύμνου, εμφανίζεται ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, εκτιμώντας, ότι υπάρχει σύμπνοια μεταξύ δημοτικής Αρχής και πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου για να είναι ο Δήμος Ρεθύμνης, ανάμεσα στους πρώτους που θα χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Το ζήτημα αφορά όλους όσοι περιμένουν την επέκταση του σχεδίου πόλης στο Ρέθυμνο αλλά και σειρά άλλων πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων εκτός αυτής. Ωστόσο, για να προχωρήσει η επέκταση του σχεδίου πόλης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.  «Δεν  μπορεί να γίνει καμία επέκταση πριν γίνουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια» δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην εφημερίδα μας για να συμπληρώσει τα εξής: «Οποιοσδήποτε λέει το αντίθετο παραπλανεί τον κόσμο. Και αυτό μπορεί να έγινε στην προεκλογική περίοδο, τώρα όμως δεν μπορεί να γίνει. Αυτό ισχύει από τον Ιούνιο του 2014.»

Γενικότερα για το ζήτημα, τόνισε τα εξής: «Επιδίωξή μας είναι, να ενταχθούμε από τους πρώτους δήμους και να χρηματοδοτηθούμε για τα πρώτα τοπικά χωρικά, ώστε αυτό να επισπεύσει τις άλλες διαδικασίες.

Τοπικά χωρικά είναι τα παλιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία είναι τα σχέδια που θα κατανείμουν τις χρήσεις και θα προσδιορίσουν τι θα κάνουμε και που. Που είναι τα σχολεία, που είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που είναι τα πράσινα σημεία και όλες οι απαιτούμενες χρήσεις.

Η διαδικασία είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει. Είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Σταθάκη μια χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, θα το εξελίξει σύμφωνα με το δικό της οπτικό πρίσμα και θα προσπαθήσει να συντομεύσει κάποιες διαδικασίες, από τι μου είπε ο Γ.Γ του υπουργείου κ. Θύμιος Μπακογιάννης.  Κι επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους θα ξεκινήσουν με τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερη οικιστική πίεση.  Μια από αυτές, θεωρώ ότι είναι και το Ρέθυμνο. Δηλαδή το υπουργείο έχει την ίδια γνώμη με μένα, θεωρεί ότι το Ρέθυμνο πρέπει να μπει στην πρώτη κατηγορία.

Όποτε αναμένουμε τις χρηματοδοτήσεις. Τότε ανοίγει ο δρόμος των σχεδίων πόλεως και των επεκτάσεων, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Όλα αυτά τα οποία λένε δεν ισχύουν και ξέρουμε πολύ καλά, ότι δήμος της ανατολικής Κρήτης, που επιχείρησε να το κάνει και ξοδεύτηκε γι αυτό, το υπουργείο θεώρησε άκυρη τη διαδικασία. Ότι δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014, δεν μπορούσε να συνεχιστεί.»

Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης, εκτιμά πως ο Δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται σε καλό στάδιο προετοιμασίας καθώς υπάρχει ήδη ένα Γ.Π.Σ. αλλά και ΣΧΟΑΠ για τον πρώην δήμο Λαππαίων. Σε καλό στάδιο βρίσκεται επίσης ο σχεδιασμός για την Δ.Ε. Ν.Φωκά, ωστόσο υπάρχει υστέρηση στο τοπικό χωρικό σχέδιο της Δ.Ε. Αρκαδίου. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε τα εξής: «Από τις νέες προβλέψεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονόμου, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τα θέματα της χωροταξίας, θα κοιτάξει τα δεδομένα σχέδια να τα επικαιροποιήσει, για να μην ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν.

Πρέπει να δούμε συνολικά το δήμο Ρεθύμνης. Αν κάνουμε μεμονωμένα ΣΧΟΑΠ, κάνεις δεν θα θέλει να πάρει την ευθύνη, για το που θα γίνουν οι βαριές οχλήσεις. Πρέπει να υπάρξει μια χωροταξική δικαιοσύνη και ένας καταμερισμός ευθυνών. Όλα αυτά θα τα πει ο μελετητής με ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά όλο το δήμο.

Και δεν θα κουβεντιάζουμε τώρα που θα πάει ο ΣΜΑ και που θα πάμε τα πράσινα σημεία, γιατί ο καθένας νομίζει ότι το σπίτι του είναι μόνο σαλόνι. Και δεν το νοιάζει που θα πάνε οι υπόλοιπες χρήσεις, που δεν τον ενδιαφέρουν, ή που νομίζει ότι δεν είναι καλές. Εμείς στην Ελλάδα πρέπει και τα σαλόνια να τα κάνουμε αποθήκες, γιατί δεν προβλέπουμε χώρο για την αποθήκη. Αυτό δεν καταλαβαίνει ο κόσμος.

Πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και σύμφωνα με τη φυσιογνωμία την ιδιοσυγκρασία και την οικονομία της κάθε περιοχής.

Δηλαδή, έτσι που τα βλέπω τα πράγματα, δεν θα ήθελε κανείς –σύμφωνα με τις αντιλήψεις κάποιων περιοχών- να γινόταν το αντλιοστάσιο που έγινε στον Άγνωστο Στρατιώτη, από όπου η ΔΕΥΑΡ έπαιρνε όλα τα λήμματα του Ρεθύμνου. Αυτό κάποιοι δεν θα άφηναν να γίνει στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης…

Όταν σχεδιάζουμε πρέπει να έχουμε ευρύτερο πνεύμα. Ο απόλυτος τοπικισμός, καταργεί και την ιδιοτέλειά μας ως τοπικούς άρχοντες…»

Σχετικά με το ζήτημα των παρεκκλίσεων από το Γ.Π.Σ. της πόλης, ο δήμαρχος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Μετά το έγγραφο του υπουργείου, του Ιουνίου του 2016, με υπογραφή Ψυχογιού του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου περιβάλλοντος,  ήρθε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έδωσε την ορθή λύση. Δηλαδή, οτι οι παρεκκλίσεις του ΓΠΣ του Ρεθύμνου σε συγκεκριμένες ζώνες, ισχύουν αφού δεν υπάρχει ρητή δήλωση απαγόρευσής και κατάργησης τους.

Αυτό μας ταλαιπώρησε επί χρόνια. Έχουμε αλληλογραφία από το 2014, που προέκυψε το ζήτημα. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις, με την ίδια την κ. Κοζυράκη, με τα στελέχη, με τους διευθυντές. Άπειρες φορές είχα συναντηθεί μαζί τους. Μας κορόιδευαν, πήγαμε το θέμα στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και δεν βγήκε ποτέ απόφαση.

Ευτυχώς ήρθε η νέα διευθύντρια η κ. Μαυράκη, που με μια ενημέρωση που της κάναμε στην Πολεοδομία Ρεθύμνης, μαζί με τα στελέχη, κατάλαβε το πρόβλημα και ότι είχαμε δίκιο και μέσα σε μέσα σε λίγες μέρες έβγαλε την απόφαση κι έλυσε το πρόβλημα σε πάρα πολλές ιδιοκτησίες, που δεν τις άφηναν να οικοδομηθούν γιατί θεωρούσαν αυθαίρετα ότι δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ