ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Την Τρίτη βγάζει πρόεδρο η ΠΕΔ

0

Την ερχόμενη Τρίτη θα κληθεί το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης να αναδείξει τον νέο πρόεδρο των αιρετών της Κρήτης και να καλύψει τις υπόλοιπες επιτελικές θέσεις του φορέα.

Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στο αίτημα της Εφορευτικής Επιτροπής της ΠΕΔ σε σχέση με την εκπροσώπηση των εκλεγμένων στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα απατρίζεται από 6 δημάρχους και 6 δημοτικούς συμβούλους της «Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κρήτης» ενώ από την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης» με επικεφαλής τον Β. Λαμπρινό εκλέγονται 4 δήμαρχοι και 5 δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά την ανακατάταξη που σηματοδοτεί η απάντηση του υπουργείου, μένουν εκτός διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ οι δήμαρχοι Αντώνης Ζερβός, Δημήτρης Κόκκινος και Αντώνης Περράκης.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του υπουργείου το 21μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ συγκροτούν από την «Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης» οι δημαρχοι Μανόλης Κοκοσάλης, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Γιάννης Μαλανδράκης, Γιώργος Μαρινάκης, Μενέλαος Μποκέας και Μανόλης Φραγκάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι Γιάννης Κουράκης, Ηλίας Λυγερός, Μαίρη Ξυλούρη, Νίκος Κοκκίνης, Γιώργος Στειακάκης, Μανόλης Κεμεσίδης.

Αντίστοιχα από την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης» εκλέγονται ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, oδήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννης Σέγκος, oδήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και oδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Στεφανάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καναβάκη, Θοδωρής Νίνος, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Κώστας Βαρδαβας και Τάσος Βάμβουκας.

Η νέα εκλογική διαδικασία της επόμενης Τρίτης για τη συγκρότηση της διοίκησης σε Σώμα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς, ενώ έχει αναδειχτεί ως κυρίαρχη η υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη, η παράταξη του οποίου με την πολιτική σύμπραξη των Ενεργών Πολιτών και του Ηλ. Λυγερού ισχυροποιήθηκε, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εγείρονται ήδη ζητήματα, αφού, όπως τονίζουν, δεν μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος να αναδειχτεί πρόεδρος της ΠΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σχολιάζουν δήμαρχοι, ακόμα και αν δεν εγείρεται τυπικά ζήτημα από το καταστατικό της Περιφερειακής Ένωσης, είναι προφανές ότι σε μια τέτοια κορυφαία θέση εξουσίας δεν μπορεί να είναι ένας δημοτικός σύμβουλος. Αυτό, όπως σημειώνουν, δεν έχει γίνει ποτέ και δεν είναι σωστό να γίνει τώρα για τον ίδιο τον θεσμό.

Παράλληλα, όμως, αυτό το οποίο καταγράφεται από την πλειοψηφούσα παράταξη είναι ότι υπάρχουν και άλλοι που καλοβλέπουν την προεδρία και η εκλογή τους στη θέση αυτή μπορεί να δώσει τέλος στα ζητήματα που τίθενται σε σχέση με το ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ πρέπει να είναι δήμαρχος.

Έτσι, μια πιθανή εναλλακτική λύση θα ήταν ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλης ή ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης αλλά και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης που έχουν καταγραφεί ως ηγετικές παρουσίες στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτός όμως από το θέμα της εκλογής του προέδρου, αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση του προεδρείου, αφού κάποιοι αναμένεται να θέσουν ζητήματα προκειμένου να στελεχωθεί διαπαραταξιακά.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης Δήμων Κρήτης», τόσο ο κ. Κουράκης όσο και ο κ. Λυγερός που συνέπραξαν πολιτικά στην ΠΕΔ στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, έχουν θέσει πολλές φορές το ζήτημα της συγκρότησης των Οργάνων του Σώματος με διαπαραταξιακή διαδικασία.

Εφόσον λοιπόν αποτελεί κοινή πολιτική τους πεποίθηση, μπορούν να την εφαρμόσουν και πρακτικά στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ