ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγγυήσεις 12 δισ. από τον «Ηρακλή» για τιτλοποιήσεις έως 36 δισ. ευρώ

0

Αυξημένες εγγυήσεις έως και 12 δισ. ευρώ θα παρέχει το σχήμα προστασίας ενεργητικού με την επωνυμία «Ηρακλής», στο οποίο θα ενταχθούν τιτλοποιήσεις έως και 36 δισ. ευρώ. Αυτό συμφωνήθηκε, με βάση πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου οριστικοποιήθηκαν χθες, θα αποσταλεί σήμερα προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για την επίπτωση που θα έχει στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Το τελικό κείμενο θα προβλέπει αυξημένες εγγυήσεις 11-12 δισ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα έως και τα 36 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή». Αυτό, προκειμένου στο σχήμα να ενταχθούν όλες οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι η Eurobank προγραμματίζει ήδη την ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς, οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ. Τιτλοποιήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ προγραμματίζει και η Alpha Bank μέσω της συναλλαγής με την επωνυμία Galaxy, ενώ τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων θα λάβει μέσα στην επόμενη χρονιά και η Εθνική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί και στον SSM, ο οποίος αν και δεν έχει εγκριτική αρμοδιότητα, «κρατάει τα κλειδιά» της επιτυχίας του μηχανισμού και των επιπτώσεων που θα έχει ο «Ηρακλής» στα κεφάλαια των τραπεζών, αξιολογώντας κατά πόσον η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Η πρόβλεψη αυτή δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, καθώς είναι θέμα που θα απαντηθεί από τον SSM στην πράξη, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και αφού οι τράπεζες προετοιμάσουν και αποστείλουν στον επόπτη τον φάκελο με την προτεινόμενη τιτλοποίηση, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Μεταξύ των θεμάτων που έκλεισαν στη χθεσινή συνάντηση, είναι η ευελιξία που παρέχεται για την υποχρέωση πώλησης τουλάχιστον του 50+1 των ομολογιών μειωμένης (junior note) ή ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine note) σε επενδυτές. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανείων που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ομολογίες υψηλής διαβάθμισης (senior notes) θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικό οργανισμό και να φέρουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BBL ή υψηλότερη. Η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το όφελος της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι σχετικά καλά δάνεια, δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν.

Προκειμένου το Δημόσιο να περιορίσει τις πιθανότητες ενεργοποίησης και κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρούς όρους για τις εισπράξεις που θα πρέπει να επιτυγχάνει ο διαχειριστής των δανείων που θα τιτλοποιηθούν. Διευκρινίζεται ότι ο διαχειριστής είναι αυτός που αναλαμβάνει τη διεκδίκηση και την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες και ακολούθως την αποπληρωμή των ομολογιών.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για την ανάκτηση των δανείων, καθώς και όρο που θα αναβάλει την πληρωμή του διαχειριστή, εάν οι εισπράξεις υπολείπονται του ποσού που έχει δεσμευθεί ότι θα εισπράξει. Κρίσιμο θέμα είναι επίσης η αρχή που θα εποπτεύει τον διαχειριστή και το κατά πόσον επιτυγχάνει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί.

Η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες θα καταβάλλεται από το SPV που θα δημιουργηθεί για κάθε τιτλοποίηση και θα καθορίζεται με βάση το spread του 3ετούς CDs, δηλαδή το ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ