ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η ιλαρά εξουδετερώνει το ανοσοποιητικό των παιδιών

0

Μακροχρόνιες και εξαιρετικής βαρύτητας βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί η ιλαρά, αφήνοντας τα παιδιά που νόσησαν πιο ευάλωτα σε άλλες λοιμώξεις, ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ίασή τους.

Δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί σε μία προτεσταντική κοινότητα της Ολλανδίας, διαπίστωσαν ότι η ιλαρά στην ουσία «σβήνει» τη μνήμη προηγούμενων λοιμώξεων που έχει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναγνωρίζει γρήγορα τους πιθανούς εισβολείς. Ετσι, στην πραγματικότητα το ανοσοποιητικό σύστημα επιστρέφει σε μία βρεφική κατάσταση, αφήνοντας τον οργανισμό λιγότερο έτοιμο να πολεμήσει νέες λοιμώξεις. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιλαρά καταστρέφει ένα ποσοστό μεταξύ 11% και 73% των προστατευτικών αντισωμάτων του παιδιού.

«Ανακαλύψαμε αποδείξεις ότι ο ιός της ιλαράς στην πραγματικότητα καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα», επισημαίνει ο καθηγητής Στίβεν Ελετζ, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εκ των συντακτών μιας από τις μελέτες. «Η απειλή από την ιλαρά είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα».

Παγκοσμίως, περισσότερα από επτά εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από ιλαρά κάθε χρόνο, ενώ καταγράφονται ετησίως 100.000 θάνατοι εξαιτίας της λοίμωξης. Ο περιορισμός των εμβολιασμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μία αύξηση των κρουσμάτων κατά περίπου 300% από το 2018.

Ανέκαθεν οι ειδικοί πίστευαν ότι η ιλαρά έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς οι θάνατοι από άλλες λοιμώξεις αυξάνονταν μετά από κάθε επιδημία ιλαράς. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιστημονικές εργασίες είναι οι πρώτες που αποκαλύπτουν το εύρος της καταστροφής.

Η πρώτη εργασία, που υπογράφει η Βελισλάβα Πέτροβα του Ινστιτούτου Wellcome Sanger και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, διαπιστώνει ότι η ιλαρά διαβρώνει δύο γραμμές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αποτρέπει την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας ανοσοκυττάρων, απαραίτητα για την ικανοποιητική προστασία του οργανισμού, και καταστρέφει την «ανοσοποιητική μνήμη», αφήνοντας τον οργανισμό πολύ πιο ευάλωτο στις νέες λοιμώξεις. Οπως επισημαίνει η Πέτροβα, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται περίπου μία πενταετία για να αποκατασταθεί.

Στη δεύτερη μελέτη η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Στίβεν Ελετζ μελέτησε τα αντισώματα στο αίμα παιδιών που είχαν προσβληθεί από ιλαρά και διαπίστωσε κατά 11 έως 73% η μνήμη των αντισωμάτων είχε διαγραφεί ολοκληρωτικά. Αυτό, επισημαίνουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από την ιλαρά, πιθανώς να πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό τους για ασθένειες που έχουν περάσει παλιότερα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ